Tokio poprvé připouští náhradní varianty s olympiádou. Počítá se i s Hrami bez diváků

Kvůli pandemii koronaviru se určitě v tomto roce neuskuteční původně plánované mistrovství Evropy ve fotbale, jež se tak tedy nakonec odložilo o rok, stejně tak se letos v květnu neuskuteční mistrovství světa v hokeji ve Švýcarsku. Je jen otázkou času, kdy se rozhodne nad osudem největší původně plánované sportovní akce tohoto roku, tedy nad osudem Letních olympijských her v japonském Tokiu, které by zde měly proběhnout od 24. července do 9. srpna. Dosud, jak Mezinárodní olympijský výbor (MOV), tak i samotné pořadatelské mětso Tokio, nad jinými variantami než na uskutečnění Her v původním termínu neuvažovaly, nyní se ale začíná v kuloárech začíná mluvit.

O tom, že se už nad různými náhradními variantami ohledně konání Letních olympijských her v Tokiu vážně uvažuje, informovaly agenturu Reuters dva anonymní zdroje blízké organizátorům. "Byli jsme požádáni o simulaci variant odložení her. Proto vytváříme alternativní plány B, C, D podle doby, o jakou by se hry odložily," uvedl konkrétně jeden ze zmiňovaných zdrojů. V těchto uvažovaných variantách se berou pochopitelně ohledy i na možné ekonomické dopady.

Druhý nejmenovaný zdroj agentury Reuters pak mluvil o tom, že se uvažuje nad odkladem o rok i o dva, ale i o menší čas, třeba jen o 45 dní. "Rozhodnout se o tom ale každopádně musí co nejdříve, jinak náklady porostou," řekl.

Přestože všechny možné sportovní akce po celém světě byly kvůli šířícímu se koronaviru zrušeny, předseda MOV Thomas Bach dosud nechtěl slyšet o tom, že by se Hry měly odložit. A to i přesto, že se proto vyslovily v předešlých dnech už norský, brazilský či španělský olympijský výbor. I Baxh ale pomalu začíná mluvit o jiných variantách.

Japonsko by bylo rádo, kdyby se Hry uskutečnily i z toho důvodu, že by zemi vycházejícího slunce navštívilo mnoho zahraničních turistů, ovšem pracuje se i s variantou, že by se Hry sice uskutečnily později a navíc bez diváků. To by však pochopitelně znamenalo obrovskou finanční ztrátu a to ve výši 800 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 20,5 miliardy korun). Ty by přišly pořadatelské zemi už jen za 7,8 milionu vstupenek.

Tokio oficiálně počítá s náklady 12,6 miliardy dolarů (322 miliard korun). Více než tři miliardy dolarů pak tvoří peníze od japonských sponzorů, což je v tomto ohledu rekord. Není tedy divu, že právě u japonských sponzorů narůstá poslední dobou nervozita z možného odložení Her.

Související

Hackeři, ilustrační foto

Ruští hackeři se chystali napadnout olympiádu

Ruští hackeři ve službách vojenské rozvědky se chystali napadnout letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu, než byly o rok odloženy kvůli pandemii koronaviru. Hackerské útoky by hry proměnily v logistickou "černou můru", napsal dnes na svém webu britský list The Guardian s odvoláním na informace z britského Národního centra kybernetické bezpečnosti. Šéf britské diplomacie odsoudil pokus narušit světovou sportovní událost jako "cynický a "bezohledný".
olympiáda

Nezávisí to na objevu vakcíny, tvrdí o pořádání letní olympiády v Tokiu MOV

To, zda se budou příští rok konat Letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly původně konat letos, podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) start této olympiády nezávisí na tom, jestli se najde protilék na nemoc COVID-19. Alespoň to takto uvedl člen koordinační komise MOV John Coates a to v reakci na slova Jošitakeho Jokokury, prezidenta Japonské lékařské asociace.

Více souvisejících

Olympijské hry 2020 olympiáda Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy