Trápí ji kyčel i stehenní sval. Do olympijského maratonu Vrabcová Nývltová ale nastoupí

Přestože českou olympioničku Evu Vrabcovou Nývltovou trápí zdravotní potíže, do olympiijského maratonu v Sapporu v sobotu nakonec nastoupí. Konkrétně ji trápí pravá kyčel a stehenní sval, ale podle svých slov bude spoléjat v závodě na endorfiny. "Zázrak se nekoná, ale vyběhnu. Pokud se stav ještě víc nezhorší, tak vyběhnu a budu spoléhat na endorfiny a čekat, kam až se dostanu," uvedla ve svém prohlášení konkrétně.

Pro pětadvacetiletou českou atletku se v sobotu bude jednat o druhý start na letní olympiádě v kariéře, ovšem cekově to bude její již pátý start pod pěti kruhy. V minulosti totiž reprezentovala v běhu na lyžích a v tomto sportu se zúčastnila Her v Turíně 2006, Vancouveru 2010 a Soči 2014. Právě na posledně jmenovaných zimních hrách v závodě na 30 km zaznamenala nejlepší výsledek, když tehdy skončila na páté pozici.

Olympijské hry v Riu de Janeiro byly jejími prvními letními, kterých se zúčastnila coby maratonská běžkyně. Před pěti lety v tomto závodě skončila šestadvacátá a o dva roky později na evropském šampionátu v Berlíně už brala bronz.

Minulý rok se stala maminkou, když se jí narodila dcera Adéla a až koncem letošního května se jí podařil splnit limit k tomu, aby se mohla podívat do olympijského Tokia. Stalo se tak na maratonu v Praze, což byl její první závod po porodu, a kde nakonec zaznamenala čas 2:27:07. Šestatřicet sekund jí tehdy chybělo k českému rekordu.

Dodejme, že sobotního olympijského maratonu se vedle Vrabcové Nývltové zúčastní ještě další dvě české reprezentantky a to Marcela Joglová a Tereza Hrochová.

Související

Ilustrační foto

Tisk: Po skončení olympiády vyvstává otázka, zda se měla vůbec konat

O rok odložené olympijské hry v Tokiu měly podle organizátorů sloužit jako pomník vítězství nad pandemií covidu-19. Světový tisk si nicméně po jejich nedělním zakončení klade otázku, zda bylo jejich uskutečnění dobrou volbou. Protikoronavirová opatření byla všudypřítomná a řada expertů pokračuje hry za selhání.
Olympiáda, ilustrační foto

Šéf MOV Bach: Olympiáda bez duše nebyla. Dala naději celému světu

Ještě krátce před zahájením letošních Letních olympijských her v Tokiu nebylo zřejmé, zda se kvůli sílící se koronavirové pandemii v japonské metropoli vůbec uskuteční. Nakonec se uskutečnila a nyní úspěšně dospěla do svého závěru. Samotný předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach se nechal slyšet, že pokud se veřejnost bála, že se bude jednat o olympiádu bez duše či dokonce o oympiádu duchů, tak právě díky sportovcům olympiáda bez duše nebyla.

Více souvisejících

Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 31 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy