Už se konečně ví. Trénovat se na amatérské úrovni může až šest dvojic

Po protichůdných víkendových vyjádřeních ze strany nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za hnutí ANO), kdy se nejprve hovořilo o možnosti trénování 20 lidí venku a 10 vevnitř a pak že se venku i vevnitř smějí setkat pouze dva lidé, se v pondělí po jednání zástupců ministerstva zdravotnictví a zástupců sportovních svazů dostalo jasných kontur toho,jakým zůsobem by mohli amatérští sportovci včetně dětí trénovat. Nejnověji tak platí, že venku se dá trénovat dvanáct lidí rozdělených do šesti dvojic tak, aby se dodržely desetimetrové rozestupy.

Již zmiňovaná názorová otočka ministra zdravotnictví Petra Arenbergera ohledně trénování sportovců-amatérů vyvovala pochopitelně nejednu rozhořčenou reakci ze sportovního prostředí. Nezůstalo ale naštěstí pouze u ostrých slov ze strany sportovních svazů. Ty se totiž během víkendu dokázali sejít s novým ministrem a dohodnout se tak na kompromisu.

„V neděli jsem se sešel společně se Zdeňkem Ertlem (předseda Sdružení sportovních svazů ČR) a Milanem Hniličkou (předseda Národní sportovní agentury) s předsedou vlády a ministrem zdravotnictví. Hledali jsme varianty, jak za složité pandemické situace najít skloubení požadavků epidemiologů, ministerstva zdravotnictví a požadavků od sportovního prostředí," řekl v pondělí novinářům Miroslav Jansta, šéf České unie sportu.

Kromě toho, že vláda Andreje Babiše (hnutí ANO) projednávala a nakonec odsouhlasila na pondělním zasedání setkávání venku i vevnitř na nejvýš dvou lidí, přišel na přestřes i návrh ze strany sportovních svazů. "Vláda bude projednávat uvolnění amatérského sportu v celkovém počtu dvanácti lidí organizovaných na stanovištích ve skupinkách po dvou. Podmínkou je negativní test na covid-19. Za týden bychom se měli opět sejít a vše vyhodnotit," řekl během pondělka Jansta.

Na odpolední tiskové konferenci po jednání vlády už ministr Arenberger potvrdil, že se tedy obě strany dohodly na tom, že se venku bude smět trénovat maximálně 12 osob rozdělených po šesti dvojicích tak, aby od sebe měli desetimetrové rozestupy. "O víkendu jsem se sešel s řadou představitelů různých skupin a snažili jsme se v rámci toho mimořádného opatření, které jsme vydali v sobotu, najít nějakou metodiku, která by umožnila, abychom vysvětlili, co to třeba znamená trénování ve skupinách se dvěma hráči," uvedl nový ministr zdravotnictví.

"Definovali jsme to tak, že v podstatě skupinu mohou tvořit dva lidé. Ale takových skupin může být na hřišti až šest. Musí ale mezi těmi jednotlivými skupinami být rozmezí alespoň deset metrů. To jsou epidemiologické podmínky, které zajišťují, že tito hráči budou v bezpečí a že se vzájemně nenakazí. Není to nápad, který by vznikl ve vládní či ministerské dílně, ale je to prokonzultováno s představiteli sportovců a dospěli jsme k tomu, že je to pro tento týden proveditelné," pokračoval.

Jak to bude s trénováním amatérských sportovců dál, o tom se bude jednat mezi ministerstvem a sportovními svazy zase v příštích dnech. "Já se s představiteli sportovců, ale i epidemiology a hlavní hygieničkou sejdu příští sobotu a budeme vše vyhodnocovat. A pokusíme se vymyslet, jak by se dalo pokračovat. Pochopitelně, nebudeme to řešit v sobotu, snažíme se už nyní o tom balíčku bavit, jak by mohl vypadat a za jakých podmínek by bylo možné ho pustit do světa. Situace je pořád složitá," zakončil Arenberger.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy