V americkém Senátu prošel zákon pojmenovaný po Rusovi. Změní se tím boj proti dopingu?

Po Sněmovně reprezentantů prošel tzv. Rodčenkův antidopingový zákon i Senátem. Jde o zákon, jenž umožní americkým soudům trestně stíhat ty osoby, které budou jakkoli zapleteny do dopingových spiknutí na mezinárodních akcích s účastí amerických sportovců. V případě, že tento zákon, jenž je pojmenován po bývalém řediteli moskevské antidopingové laboratoře Grigoriji Rodčenkovi, podepíše americký prezident, budou se muset mít na pozoru nejen samotní američtí sportovci, ale i sponzoři či vysílací společnosti.

Nový americký antifopingový zákon bude cílit nejen na mezinárodní akce konané na území Spojených států, ale i v zahraničí. Musí každopádně na nich být američtí sportovci. Až vyjde nový zákon v platnost, v případě, že se najdou osoby organizující dopingové programy, bude jim nově hrozit nejen deset let za mřížemi, ale i finanční pokuta ve výši jednoho milionu dolarů (v přepočtu zhruba 22 milionů korun).

Na nový americký antidopingový zákon schválený oběma komorami amerického parlamentu se dívají jinak samotní Američané a Světová antidopingová agentura WADA. Zatímco šéf té Americké antidopingové agentury Travis Tygart se nechal slyšet, že jde o "velkolepý den pro boj za čistý sport", členům WADA se tento zákon dlouhodobě nepozdává. Podle ní nejen že zákon destabilizuje globální boj proti dopingu, ale především odradí informátory. "Rodčenkovův zákon může vést k tomu, že se budou překrývat zákony v různých jurisdikcích, což poškodí snahu mít pro všechny sportovce na světě jednotná pravidla. Toto sladění pravidel je přitom naprostným základem světového antidopingového programu," uvedla ve svém prohlášení pro agenturu Reuters WADA.

Ta se taky pozastavuje nad tou skutečností, že zatímco zpočátku zákon počítal i s bojem proti dopingu v americkém profesionálním a vysokoškolském sportu, finální verze zákona už s nimi nikterak nepočítá. "Když ten zákon není dost dobrý pro americký sport, proč je tedy v pořádku pro zbytek světa?" ptá se WADA.

Na závěr připomeňme, kdo že to byl Grigorij Rodčenko, po němž je tento americký zákon pojmenován. Právě tomuto bývalému šéfovi antidopingové laboratoře v Moskvě se totiž podařilo dopingové podvody ruských sportovců nejen na Zimních olympijských hrách v Soči v roce 2014, ale i na dalších velkých akcích. V současné době žije utajení v Americe.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport doping Senát USA

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy