Ve střelbě už Češi žádnou medaili nepřidají. Puškaři do finále nepostoupili

Na brokaře Jiřího Liptáka a Davida Kosteleckého, kteří minulý týden získali v Tokiu pro českou výpravu zlato i stříbro, nenaváží oba čeští puškaři Jiří Přívratský a Petr Nymburský. Těm se totiž nepodařilo postoupit do finále ve své kategorii, tedy ve třípolohové střelbě z malorážky. Místo účasti v osmičlenném finále, tak tedy skončili na 16., potažmo na 17. místě.

Jak Přívratský, tak Nymburský začali ztrácet hned v úvodu kvalifikace, neboť při střelbě vkleče oba dva zaznamenali 385 bodů z celkových možných 400, k tomu, aby postoupili do finále, měli hodně daleko. "Vkleče je můj letošní průměr o šest bodů výš, což by k boji o finále stačilo," připomněl po kvalifikaci Nymburský.

To jeho dvacetiletý kolega Přívratský zahájil prvních deset ran za 94 ze 100 možných a prakticky zkraje kvalifikace už bylo jasné, že se do finále jen těžko podívá. Rozhodně to není příjemné střílení, protože člověk se musí snažit bojovat dál, i když to nefunguje, jak by si představoval. Bylo to náročné," řekl poté.

V prostřední části kvalifikace, během které se střílelo vleže, si své postavení v kvalifikaci oba Češi postupně vylepšili. Díky tomu, že Nymburský tehdy 39 desítek z celkových 40 ran, se tak posunul na sedmnáctou pozici. A i Přívratský figurující tehd na 21. místě držel jakous takous naději.

Pořadím ještě Přívratský poskočil ve třetí části kvalifikace, kdy se střílelo vestoje, kdy dvě položky zaznamenal za 98 bodů a díky nim se tak posunul na šestnáctou příčku. Protože třetí sérii začal dvěma osmičkami, bylo jasné, že finále bude bez něj. Kvalifikaci zakončil položkou za 97 bodů, díky kterým se tak dostal na celkových 388 bodů. To Nymburský měl celkově v této části kvalifikace o tři body méně. Jeikož celkově v kvaliikaci měli oba Češi stejně bodů, ve prospěch Přívratského tak hovořil větší počet desítek v soutěži (68:62).

Pro Přívratského není 16. místo ve třípolohové střelbě z malorážky jediné na těchto Hrách. V Tokiu ještě zaznamenal 14. místo ve vzduchové pušce, což je paradox, protože malorážka je silnnější disciplínou tohoto dvacetiletého reprezentanta. "Paradoxně bylo to dnešní vystoupení horší než to první. Nedařilo se úplně podle představ. Já to beru tak, že jsem si chtěl kvalitně zastřílet, a to se mi úplně nepovedlo," okomentoval své působení v Tokiu Přívratský.

To Nymburský se objevil v Tokiu pouze v malorážce. Rozhodně s tím nejsem spokojen. Přál jsem si (finálovou) osmičku, i ty tréninky na to vypadaly, bohužel jsem to tu nedokázal prodat," litoval pak výsledu.

Letní olympijské hry v Tokiu - sportovní střelba (2.8.2021):

Rychlopalná pistole: 1. Quiquampoix (Fr.) 34, 2. Pupo (Kub.) 29, 3. Li Jüe-chung (Čína), 4. Han Te-jun (Korea), 5. Reitz (Něm.), 6. Lin Ťün-min (Čína)

Libovolná malorážka 3x40 muži - kvalifikace: 1. Kamenskij (Rus.) 1183, ...16. Přívratský, 17. Nymburský oba 1169 (oba ČR) - nepostoupili do finále

Související

Ilustrační foto

Tisk: Po skončení olympiády vyvstává otázka, zda se měla vůbec konat

O rok odložené olympijské hry v Tokiu měly podle organizátorů sloužit jako pomník vítězství nad pandemií covidu-19. Světový tisk si nicméně po jejich nedělním zakončení klade otázku, zda bylo jejich uskutečnění dobrou volbou. Protikoronavirová opatření byla všudypřítomná a řada expertů pokračuje hry za selhání.
Olympiáda, ilustrační foto

Šéf MOV Bach: Olympiáda bez duše nebyla. Dala naději celému světu

Ještě krátce před zahájením letošních Letních olympijských her v Tokiu nebylo zřejmé, zda se kvůli sílící se koronavirové pandemii v japonské metropoli vůbec uskuteční. Nakonec se uskutečnila a nyní úspěšně dospěla do svého závěru. Samotný předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach se nechal slyšet, že pokud se veřejnost bála, že se bude jednat o olympiádu bez duše či dokonce o oympiádu duchů, tak právě díky sportovcům olympiáda bez duše nebyla.

Více souvisejících

Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 3 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

Opravdu Ukrajina sestřelila ruský bombardér? Média zpochybňují tvrzení Kyjeva

Podle komentáře serveru BBC News na jeho ruskojazyčném webu existuje více argumentů proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy