Vraštil se Šimánkem ve dvojskifu lehkých vah sahali po medaili. Skončili těsně čtvrtí

Blízko k další, v pořadí již třetí, medaili měla ve čtvrtek brzy ráno středoevropského času česká olympijská výprava a to zásluhou dvojskifu lehkých vah ve složení Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek. Ti totiž až do konce finálového závodu sahali po bronzové medaili, nakonec za ni zaostali o pouhých 2,12 vteřiny. Zlatou medaili získali podle očekávání Irové Fintan McCarthy a Paul O'Donovan, kteří jsou nejen úřadujícími mistry světa, ale i Evropy.

Duo Mirosav Vraštil a Jiří Šimánek absolvovali tento finálový závod způsobem start-cíl, neboť od samého začátku figurovali na čtvrté pozici a až do samotného závěru bojovali svěřenci kouče Michala Vabrouška o bronz.

Přestože postupem času se jim dařilo snižovat náskok třetích Italů Stefana Oppa a Pietra Ruty, nakonec na vytouženou medaili nedosáhli. Ale i tak nemusí smutnit, jelikož i celková čtvrtá příčka pod pěti kruhy je největším dosavadním úspěchem této české dvojice.

Po závodě byli rádi i za dílčí úspěch. „Za čtyři roky, co spolu jezdíme, jsme nikdy Belgičany neporazili. Teď se to povedlo v tom nejdůležitějším závodě," nechal se slyšet Šimánek. Ten věděl také, že na první tři posádky Irska, Německa a Itálie zkrátka výkonnostně neměli. „Ty posádky jsou jinde, to by se muselo stát něco nečekaného," dodal.

To jeho kolega Vraštil připomněl svého otce Miroslavem, trojnásobného účastníka Her, jehož nejlepším výsledkem na olympiádě byblo páté msto v závodě na dvojce bez kormidelníka z Moskvy 1980. „Říkal jsem Jirkovi i na startu, že táta byl pátý, radši mlčel. Ono je lepší v závodě myslet na další tempo než na výsledek. ale myslím, že táta má taky radost, určitě u toho brečel," řekl Vraštil.

Ten by mohl na příští olympiádě v Paříži překonat svého otce v počtu účasti na Hrách. „Dá se jezdit i v padesáti, ale nevím, jestli na olympiádě," uvedl Vraštil s úsměvem.

Za prvními favorizovanými Iry pak skončila druhá německá posádka ve složení Jonathan Rommelmann, Jason Osborne, která ztratila na zlato 86 setin.

Související

Ondřej Synek

Veslař Ondřej Synek ukončil kariéru. Učinil tak ze zdravotních důvodů

Ve svých osmatřicet letech se ve čtvrtek rozhodl ukončit svou bohatou kariéru veslař Ondřej Synek. Učinil tak poté, co mu lékaři v červnu diagnostikovali tzv. syndrom nejasného snížení výkonu. Právě kvůli těmto zdravotním potížím se český sportovec nezúčastnil letošních Letních olympijských her v Tokiu. I tak se ale Obndřej zapsal do české olympijské historie výrazně, z olympijských her máhned tři medaile a zároveň je i pětinásobným světovým šampionem na skifu.

Více souvisejících

Veslování Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktuální počasí: Silný vítr doprovodí studenou frontu, platí výstraha

Velikonoce má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí, ve čtvrtek jim ale bude předcházet přechod studené fronty přes Česko. Meteorologové v souvislosti s ní varují před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy