Žádné nabídky na ruské soutěže a peníze pro pomoc Ukrajině, uvedly sázkové kanceláře

Celý svět nyní sleduje jako ruská vojska po čtvrtečním vpádu na Ukrajinu míří do hlavního města Kyjeva, kde se očekávají nejtěžší boje, a jak Ukrajinci brání svou zemi. Na základě těchto bezprecedentních událostí přišla řada sankcí vůči Rusku jak v politické, tak ekonomické oblasti, stejně tak jako v té sportovní. Mezinárodní sportovní akce se postupně přesouvají z Ruska jinam a v zákulií se mluví o možném vyloučení ruských sportovců z takovýchto sportovních akcí. Nyní se k celé záležitosti vyjádřily i české sázkové kanceláře, kterým taktéž není situace na Ukrajině lhostejná.

Konkrétně se jedná o sázkové společnosti Tipsport, Chance, Fortuna a Sazka. Ty v sobotním prohlášení uvedly, že akt Ruska z tohoto týdne je pro ně všechny nemyslitelný a přidaly se tak tímto svým prohlášením k několika národním svazům a asociacím a také k jednotlivým sportovním hvězdám.

„Útok na Ukrajinu vnímáme jako útok na principy svobody a demokracie, za kterými Tipsport i Chance pevně stojí. Zemi zasažené válkou pomůžeme. Ale zároveň jsme se jako gesto solidarity rozhodli neprodleně z kurzové nabídky vyřadit zápasy všech ruských reprezentací a také velké ruské soutěže, které jsou svázány s režimem (například KHL, VHL, fotbalová Premier Liga), jenž rozpoutal válku," uvedly například Tipsport a Chance ve svém společném prohlášení. Právě ty na svých webových stránkách do nedávna nabízely kurzy na ruské soutěže. Zároveň však uvedly, že nehodlají vyřazovat z nabídky zápasy jednotlivých ruských sportobvců či klubů, které zúčastňují mezinárodních akcí jinde v Evropě. „Uvědomujeme si, že tento krok se může vás, našich klientů dotknout a může vás určitým způsobem omezit. Nedovedeme si ale představit, že bychom v tuto chvíli stáli stranou a tvářili se neutrálně. Děkujeme za pochopení," pokračovaly k tomu dále společnosti.

Jiná česká sázková společnost Fortuna se pak zase rozhodla pomoci Ukrajině finančně a tak poslala 4 miliony korun na konto Člověka v tísni. Právě taková částka činila příjem ze sázek na ruské soutěže v prvních dvou měsících roku 2022 v rámci Fortuny. „V rámci sportovního prostředí, které je naším domácím hřištěm, jsme zvyklí ctít pravidla fair-play. To, co se v těchto dnech odehrává na Ukrajině, ale s tímto principem nemá nic společného. Jsme svědky nesmyslného a zcela zbytečného válečného konfliktu, který nebude mít vítěze, jenom poražené. Pokud chceme dál budovat moderní společnost, nemůžeme být v těchto dnech lhostejní a musíme pomoci tak, jak můžeme a tam, kde je to nejvíce potřeba," uvedl konkrétně na webu Fortuny David Vaněk, generální ředitel společnosti.

Společnost Sazka provozující sázkovou kancelář SazkaBet pak taktéž rozhodla o stažení kurzových nabídek na ruské sportovní akce. „Z důvodů aktuální situace na Ukrajině jsme se rozhodli do odvolání neposkytovat kurzovou nabídku na zápasy všech ruských lig a týmů," uvedla Sazka na webu.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport válka na Ukrajině sázkové kanceláře/kurzy

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy