Ztráta kolem 50 milionů korun. Takhle draho přijde český sport koronavirus

Aktuální pandemie koronaviru zasáhne samozřejmě všechny části společnost, sport nevyjímaje. Česká unie sport (ČUS) v čele s Miroslavem Janstou v úterý oznámila, kolik český sport ztratí kvůli viru a nemoci COVID-19, který způsobuje. I ČUS se samozřejmě musí řídit nařízeními vlády, které přišly v souvislosti s koronavirem, tedy s celostátní karanténou a zákazem shromažďování osob. Na základě toho tak totiž musela uzavřít nejen areál v Nymburku, ale třeba i plavecký stadion v Podolí a nevylučuje se, že kvůli pandemii vzniknou problémy u klubů tělovýchodné jednoty. To všechno podle propočtů ČUS znamená, že český sport přijde kvůli koronaviru o více než 50 milionů korun.

"V této souvislosti očekáváme ztrátu, která v tomto režimu za tři měsíce přesáhne 51 milionů korun," nechal se v úterý při svém výstupu před novináři slyšet šéf ČUS Miroslav Jansta s tím vědomím, že minimálně do Velikonoc budou platit aktuální nařízení vlády kvůli koronaviru a sportovní život se v Česku do normálu asi jen tak nevrátí.

Není překvapením, že v současné době Česká unie sportu i její servisní centra pracují v nouzovém režimu, během něho jsou ale v kontaktu nejen s jednotlivými sportovními svazy, ale i s jednotlivými kluby a tělovýchovnými jednotami. Ty v těchto dnech nemohou vykonávat svoji činnost, neboť kvůli aktuální omezení volného pohybu osob způsobuje to, že je povoleno individuální sportování a to buď doma nebo v přírodě. "Pro některé velké tělovýchovné jednoty to může být kritické. Z kraje roku nejsou na účtech prostředky z dotací a grantů, teď chybí příjmy z pronájmů. Náklady na úsporný provoz a mzdy zaměstnanců včetně trenérů budou problematické. S veškerými vládními opatřeními ale samozřejmě souhlasíme. Zdraví občanů je nejpřednější," uvedl Jansta.

I samotná ČUS bude muset kvůli aktuální pandemii počítat se značnými finančními ztrátam, protože od 13. března kvůli nařízení vlády musela uzavřít Sportovní centrum Nymburk, bazén v Podolí či lyžařský areál v Zadově. "Pokud bude nouzový stav pokračovat do června, očekáváme v našich centrech výpadek tržeb v podobě 51 milionů korun. V Nymburku mělo objednáno tréninkové pobyty mnoho sportovních týmů včetně reprezentačních a sportovci se měli připravovat na olympijské hry v Tokiu," upozornil Jansta.

Podle jeho slov se tak český sport v těchto dnech ocitl v nejtěžší situaci, kterou doposud nepoznal. "Sport je podroben zkoušce, na níž jsme nemohli být připraveni předem, na níž se nelze rychle adaptovat. Avšak právě v krizi se projevují lidské povahy, právě tato krize nastavuje i sportovnímu prostředí zrcadlo, je prověrkou jeho schopností. Sportovci také věří, že až bude čas, stát dokáže pomoct i sportovištím a sportu," řekl.

Že následný restart českého sportu po opadnutí aktuální pandemie nebude jednoduchý, ví i předseda Českéhob olympijského výboru Jiří Kejval. "Až se situace uklidní, bude sport zase důležitý. Neradi bychom, aby tahle přestávka nějakým zásadním způsobem zasáhla ten sport, byť se obáváme, že doba po téhle krizi bude pro sport velmi obtížná," uvedl konkrkétně.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Česká unie sportu Miroslav Jansta

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy