Ani nejslavnější tenisový turnaj se letos konat nebude. Wimbledon je zrušen

Poprvé od druhé světové války se neuskuteční tenisový turnaj ve Wimbledonu. Tento nejslavnější tenisový grandslam je tak další akcí, která letos musela být zrušena kvůli aktuální pandemii koronaviru. Pořadatelé totiž odmítli variantu, že by se měl turnaj hraný na travnatých kurtech v All Engalnd Clubu uskutečnit bez diváků. "S lítostí oznamujeme, že turnaj bude zrušen kvůli kvůli pandemii koronaviru, ohrožující obecné zdraví populace. V pořadí 134. ročník se uskuteční od 28. června do 11. července 2021," oznámili pořadatelé.

"Rozhodnutí se nerodilo lehce. Zvažovali jsme všechny scénáře. V minulosti se Wimbledon nekonal jen v době válek, ale vzhledem ke globální krizi je správné turnaj zrušit," okomentoval krok slavného londýnského tenisového klubu jeho samotný předseda Ian Hewitt. Připomeňme, že tenisový turnaj ve Wimbledonu je vůbec tím nejstarší, jaký svět nabízí. Poprvé se totiž o trofej na travnatých kurtech bojovalo už v roce 1877, o sedm let později pak zde měly svůj turnaj i ženy.

V minulosti se už stalo, že se turnaj nekonal, vždy se jednalo o válečná léta. Nejprve se tak stalo v letech 1914 až 1918, podruhé v letech 1940 až 1945.

"Těžko se to přijímá, že je Wimbledon zrušený. Nejen proto, že je pro mě speciální, ale je to historie tenisu a v kalendáři teď zeje velká díra. Bude mi chybět hra na krásné zelené trávě a bílé oblečení, ale příští rok se turnaj určitě vrátí. A užijeme si ho o to víc," vyznala vedle lítosti na rozhodnutím i svou lásku ke svému nejoblíbenějšímu turnaji Petra Kvitová, která právě v Londýně triumfovala hned dvakrát a to v letech 2011 a 2014.

Wimbledon není jediným tenisovým turnajem, který musel kvůli aktuální pandemii koronaviru buď to zrušen nebo odložen. Nejdříve po 13. červenci se totiž rozeběhne tenisový kolotoč. Mimochodem, právě odklad potkal i druhý grandslamový turnaj sezóny konající se tradičně na přelomu května  června, tedy French Open. Pařížský turnaj se ale nakonec bude konat na přelomu září a října, dva týdny po US Open.

O odkladu Wimbledonu se vůbec nepřemýšlelo. Protože jde o turnaj na trávě, tak právě tento povrch vyžaduje své specifické podmínky. Připomeňme, že se měl turnnaj konat původně od 29. června do 12. července.

O obhajobu v ženské čtyřhře tak kvůli zrušení turnaje přišla Češka Barbora Strýcová, která se svou parťačkou Sie-Šu-wej z Tchajwanu loni turnaj vyhrála. Právě díky tomuto triumfu se tehdy plzeňská rodačka stala deblovou světovou jedničkou.

Co se týče dvouher, tak ty tehdy v Londýně ovládly v mužích Srb Novak Djokovič a v ženách Rumunka Simona Halepová.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis wimbledon

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy