Ani nejslavnější tenisový turnaj se letos konat nebude. Wimbledon je zrušen

Poprvé od druhé světové války se neuskuteční tenisový turnaj ve Wimbledonu. Tento nejslavnější tenisový grandslam je tak další akcí, která letos musela být zrušena kvůli aktuální pandemii koronaviru. Pořadatelé totiž odmítli variantu, že by se měl turnaj hraný na travnatých kurtech v All Engalnd Clubu uskutečnit bez diváků. "S lítostí oznamujeme, že turnaj bude zrušen kvůli kvůli pandemii koronaviru, ohrožující obecné zdraví populace. V pořadí 134. ročník se uskuteční od 28. června do 11. července 2021," oznámili pořadatelé.

"Rozhodnutí se nerodilo lehce. Zvažovali jsme všechny scénáře. V minulosti se Wimbledon nekonal jen v době válek, ale vzhledem ke globální krizi je správné turnaj zrušit," okomentoval krok slavného londýnského tenisového klubu jeho samotný předseda Ian Hewitt. Připomeňme, že tenisový turnaj ve Wimbledonu je vůbec tím nejstarší, jaký svět nabízí. Poprvé se totiž o trofej na travnatých kurtech bojovalo už v roce 1877, o sedm let později pak zde měly svůj turnaj i ženy.

V minulosti se už stalo, že se turnaj nekonal, vždy se jednalo o válečná léta. Nejprve se tak stalo v letech 1914 až 1918, podruhé v letech 1940 až 1945.

"Těžko se to přijímá, že je Wimbledon zrušený. Nejen proto, že je pro mě speciální, ale je to historie tenisu a v kalendáři teď zeje velká díra. Bude mi chybět hra na krásné zelené trávě a bílé oblečení, ale příští rok se turnaj určitě vrátí. A užijeme si ho o to víc," vyznala vedle lítosti na rozhodnutím i svou lásku ke svému nejoblíbenějšímu turnaji Petra Kvitová, která právě v Londýně triumfovala hned dvakrát a to v letech 2011 a 2014.

Wimbledon není jediným tenisovým turnajem, který musel kvůli aktuální pandemii koronaviru buď to zrušen nebo odložen. Nejdříve po 13. červenci se totiž rozeběhne tenisový kolotoč. Mimochodem, právě odklad potkal i druhý grandslamový turnaj sezóny konající se tradičně na přelomu května  června, tedy French Open. Pařížský turnaj se ale nakonec bude konat na přelomu září a října, dva týdny po US Open.

O odkladu Wimbledonu se vůbec nepřemýšlelo. Protože jde o turnaj na trávě, tak právě tento povrch vyžaduje své specifické podmínky. Připomeňme, že se měl turnnaj konat původně od 29. června do 12. července.

O obhajobu v ženské čtyřhře tak kvůli zrušení turnaje přišla Češka Barbora Strýcová, která se svou parťačkou Sie-Šu-wej z Tchajwanu loni turnaj vyhrála. Právě díky tomuto triumfu se tehdy plzeňská rodačka stala deblovou světovou jedničkou.

Co se týče dvouher, tak ty tehdy v Londýně ovládly v mužích Srb Novak Djokovič a v ženách Rumunka Simona Halepová.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis wimbledon

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 17 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy