Austrálie se po 44 letech dočkala. Díky Bartyové má svou vítězku Australian Open

Australská tenistka Ashleigh Bartygová se v sobotu zapsala do historie australského tenisu zlatým písmem. Po dlouhých 44 letech se totiž postarala o to, že turnaj Australian Open poznal australskou vítězku v ženské dvouhře, když dokázala porazit ve dvou setech Američanku Danielle Collinsovou 6:3 a 7:6 a díky tomu tak získala tato světová jednička mezi ženami svůj již třetí grandslamový titul v kariéře.

Tímto svým grandslamovým triumfem navázala na ty své dva předešlé a to z Roland Garros 2019, kdy ve finále pokořila Češku Markétu Vondrošovou a z loňského Wimbledonu, kde pro změnu ve finále porazila Karolínu Plíškovou.

Finálový duel v Melbourne začala nebojácně Bartyové soupeřka Collinsová, která se nebála proti své sokyni použít ostré údery, se kterým měla Australanka co dělat. V páté hře prvního setu dokázala ale domácí tenistka odvrátit brejkbol a od té doby hrála daleko uvolněnější tenis. Následně se jí podařilo vzít Američance servis, což domácí publikum kvitovalo s velikým povděkem. Nutno dodat, že díky dvojchybě Collinsové. Rázem tedy Australanka vedla 4:2 a do vítězství v prvním setu už stačilo jen doservírovat.

I ve druhém setu Collinsová dávala do míčků svou veškerou sílu a opět tím dělala Bartyové problémy. Hned dvakrát tehdy dokázala Američanka své soupeřce sebrat podání a tak nebylo divu, že to doprovázela vítězoslavnými pokřiky.

Jenže Bartyová to nevzdávala k radosti publika se zase pomalu ale jistě dostávala zpátky do hry a to v pravý čas. Už totiž ve druhém setu prohrávala vysoko 1:5, když se jí dařilo svým forhendem atakovat druhý servis Američanky. Dokázala tak hodně nepříznivý stav vyrovnat na 5:5 a následovala tak zkrácená hra, kde se domácí hráčka nebála odvážnějšího tenisu. Rychle v n ěm vedla 4:0 a když za stavu 6:2 proměnila svůj první mečbol, mohla Austrálie historický triumf oslabvit naplno.

Na konto Bartyové tak díky tomuto vítězství přistálo rázem díky šeku a 2,875 milionu australských dolarů (44,5 milionu korun) a navíc si upevní své vedoucí postavení v žebříčku WTA. To Collinsová si polepší o dvacet míst, kkdyž ze třicátého poskočí na desáté.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open tenis

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy