Čeští tenisté jsou ve finálovém turnaji Davis Cupu! O vítězném bodu rozhodl Veselý

Listopadový finálový turnaj tenisového Davis Cupu se neobejde ani bez českých reprezentantů. Svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila totiž v sobotu dokázali vyhrát kvalifikaci nad Slovenskem 3:1, přičemž o rozhodující třetí bod se postaral Jiří Veselý, jenž nad Andrejem Martinem vyhrál 4:6, 7:5 a 7:5. Rozhodnout se mohlo už v předešlé čtyřhře, ale duo Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář nestačil na slovenský pár Filip Polášek-Igor Zelenay, se kterým pro hrál dvakrát 4:6. Mužský český tenis ale díky již zmíněnému Jiřímu Veselému tak po delší době zažívá radost z velkého vítězství na půdě Davis Cupu.

Tenisoví fanoušci před tímto hracím dnem očekávali, že by se ve čtyřhře, která otevírala sobotní program kvalifikace Davisova poháru v Bratislavě, mohli objevit spolu Jiří Veselý a Lukáš Rosol, jenže nehrající kapitán Jaroslav Navrátil se rozhodl pro duo Forejtek, Kolář, přičemž pro druhého jmenovaného se jednalo o první daviscupový zápas, ve kterém se objevil. Česká dvojice, která byla v součtu o 30 let mladší než ta slovenská, sice dokázala v deváté hře druhého setu odvrátit pět slovenských mečbolů, následně ale Polášek zápas v klidu dopodal.

A tak tím, kdo mohl vybojovat rozhodující třetí bod, byl Jiří Veselý, jenž se postavil v následné dvouhře proti Andreji Martinovi. Ten vstoupil do zápasu daleko lépe. Nejen, že první set vyhrál 6:4, v tom druhém dokonce vedl už 5:2 a zdálo se, že bude muset o postupujícím do daviscupového finále rozhodnout pátý česko-slovenský souboj. Jenže Jiří Veselý následně předvedl neuvěřitelných pět her, díky kterým dokázal stav ve druhém setu otočit a navíc celý set i vyhrát.

Třetí sada byla vyrovnaná a bylo vidět, že si ani jeden tenista nic nedaruje. I v ní byl slovenský reprezentant blízko k vítězství, když vedl 5:4, jenomže ani tentokrát neudržel nervy na uzdě a tak otěže ve třetím setu převzal příbramský rodák. Ten vyhrál následné tři gamy a na bratislavské antuce tak mohla vytrysknout nefalšovaná česká radost.

Není divu. Jak známo, českému mužskému tenisu se v poslední době na mezinárodním poli příliš nedařilo a tento postup do daviscupového finále se určitě řadí mezi největší úspěchy právě poslední doby. Češi se tak v Madridu od 23. do 29. listopadu letošního roku představí vedle loňských semifinalistů Španělska, Kanady, Británie a Ruska a také vedle držitelů divokých karet Francie a Srbska také s dalšími zatím kvalifikovanými a to s Německem, Švédskem, Rakouskem, Austrálií, Itálií, Kazachstánem a Ekvádorem.

Davis Cup - kvalifikace v Bratislavě (7.3.2020):

Slovensko - Česko 1:3

Polášek, Zelenay - Forejtek, Kolář 6:4, 6:4Martin - Veselý 6:4, 5:7, 5:7

Související

Tenis, ilustrační fotografie

Proti Argentině ani bod. Po dvouhrách neuspěli Lehečka s Macháčem ani ve čtyřhře

Český daviscupový tým se letos nepředstaví v hlavní soutěži mužského týmového tenisového turnaje. Z kvalifikace se totiž nedostal poté, co na horké půdě soupeře nestačil na Argentinu. Po dvou pátečních prohraných dvouhrách se o první bod proti Jihoameričanům chtěli Češi postarat ve čtyřhře, ovšem ani ta se Jiřímu Lehečkovi a Tomáši Macháčovi nepovedla, s argentinským duem Maximo González/Horacio Zeballos prohráli 4:6 a 4:6. Proto se tak pro letošek s Davis Cupem Češi loučí.
Čeští tenisté zvedají nad hlasu trofej pro vítěze Davis Cupu (ilustrační foto)

Nový model Davis Cupu v ohrožení. Proti se vyslovila i Austrálie

Londýn - Od příštího roku by se měl slavný mezinárodní tenisový turnaj mužů Davis Cup hrát v novém formátu. Konkrétně tak, že hned osmnáct týmů by se zúčastnilo finálového turnaje a to během jednoho týdne na jednom místě. Formát této soutěže by se takto radikálně změnil po dlouhých 118 letech. Nejprve jej ale bude nutné národními tenisovými federaceni za dva týdny schválit. Právě to se ale může nyní jevit jako čím dál méně reálné. Vedle toho, že s novým formátem nesouhlasí několik evropských zemí včetně České republiky, se teď mezi kritiky zařadila i Austrálie.

Více souvisejících

Davis Cup Jiří Veselý (tenista) tenis

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy