Čeští tenisté v televizních přímých přenosech: turnaj na Spartě i charita

Čeští sportovní fanoušci mají od poloviny března určitě lidově řečeno "absťák" z toho, že právě tak dlouho neviděli žádný přímý přenos ze žádného tuzemského sportovního utkání. Přelom května a června by toto nekonečné čekání tuzemských sportovních fanoušků mohlo skončit. Zásluhou na tom nebude mít pouze fotbalová liga, jež by měla začít 25. května, ale i atletika a tenis. Právě tenisoví fanoušci se mohou na české hvězdy těšit nejprve v turnaji "O pohár prezidenta ČTS", jenž by se měl konat na Spartě a kde by se měla předvést česká špička ženského i mužského tenisu, ale nově i na charitativní turnaj, jenž by se měl uskutečnit od 13. do 15. června a kde by se mělo jednat o ženský turnaj hraný podobným způsobem jako Laver Cup. To by se mělo pro změnu uskutečnit na Štvanici. A v obou případech se nejen tenisoví fanoušci mohou těšit na účast jak Petry Kvitové, tak i Karolíny Plíškové.

Co se týče prvního zmiňovaného turnaje "O pohár prezidenta ČTS" na Spartě, kromě Petry Kvitové a Karolíny Plíškové se tohoto prvního turnaje pro české tenisty po vynucené koronavirové pauze, jenž by se konat na přelomu května a června, zúčastnit i další české tenistky ze špičky, tedy Karolína Muchová, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková i Kristýna Plíšková.

"Těší mě, že hlad tenistů po ostrých zápasech je velký, a tak se v areálu Sparty Praha představí prakticky kompletní daviscupová a fedcupová reprezentace," uvedl k prvnímu turnaji pro české tenisty a tenistky po dlouhé pauze sám předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. "Fedcupový kapitán Petr Pála má potvrzenou účast od Kvitové, Muchové, Strýcové, Krejčíkové a Siniakové. Koncem týdne jsem jednal s manažerem sester Plíškových Michalem Hrdličkou a slíbil, že budou-li zdrávy, turnaje se také zúčastní," pokračoval.

Na mužskou část turnaje bude tenisty přiipravovat nehrající kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil, kterému už stihli potvrdit účast na tomto turnaji Jiří Veselý, Lukáš Rosol, Zdeněk Kolář, Vít Kopřiva a Jonáš Forejtek. Tento výběr, jenž měl velikou zásluhu na postupu z daviscupové kvalifikace konané na Slovensku, doplní ještě Tomáš Macháč, Michael Vrbenský a Jiří Lehečka.

Se startem této akce se počítá na 25. květen, přičemž se začne tréninky, další den v úterý je na programu čtvrtfinále, ve středu semifinále a ve čtvrtek finále. "Turnaj má i charitativní podtext, výtěžek příspěvků od hráčů bude využit na mírnění následků pandemie v České republice," uvedl k tomu Kaderka s tím, že každý tenista, který se turnaje zúčastní dostane 50 000 koruna  je na každém z nich, kolik z této částky charitě bude věnovat.

Turnaj "O pohár prezidenta ČTS" bude vysílat program ČT sport. Na něj pak navážou turnaje "O trofej solidarity a naděje ČTS by Moneta" konající se pro změnu ve Stromovce, přičemž každý tento turnaj bude pro 16 hráčů a hráček. Na programu bude i soutěž družstev.

V červnu uspořádají tenistky charitativní turnaj. Fanoušci se mohou těšit na český ženský Laver Cup

A to z tenisu ještě nebude všechno. V polovině června, konkrétně od 13. do 15. června, se bude na pražské Štvanici hrát první kolo charitativního turnaje tenistek "Tipsport Charity Cup", jenž bude spočívat v tom, že se proti sobě utkají dva týmy. Jeden bude vedený Karolínou Plíškovou, druhý pro změnu Petrou Kvitovou.

Zatímco v týmu Karolíny Plíškové budou hrát její dvojče Kristýna, Karolína Muchová, Markéta Vondroušová, Tereza Martincová a Nikola Bartůňková, v týmu Petry Kvitové se objeví Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková, Ruska Jekatěrina Alexandrovová a teprve patnáctiletá naděje Linda Fruhvirtová.

"Je to pro nás obrovská příležitost si zahrát unikátní turnaj. Jsem ráda, že máme v Česku tolik skvělých hráček, to se jinde ve světě nevidí. Určitě to bude divácky velmi zajímavé. S týmem už řešíme herní strategii a budeme dělat maximum pro vítězství. Určitě do toho dáme všechno, i přesto, nebo možná tím spíš, že je to charitativní akce," uvedla  k tomuto turnaji složeném ze čtyř kol, z nichž výtěžek pak půjde na dobročinné účely, Karolína Plíšková.

"Týmové soutěže mám moc ráda. Proto se těším na nový model a jsem zvědavá, co přinese," přidala se další účastnice Petra Kvitová, jež tak láká na model podobný Laver Cupu. "Vedle zajímavých zápasů bude i zábava a legrace, kterou si jinak na turnajích logicky moc neužijeme."

Každý tým tedy bude mít celkem šest hráček, přičemž do každého turnaje, kterých v rámci tohoto charititavního turnaje budou celkem čtyři, bude každý tým nominovat čtyři hráčky a náhradnice. Zpočátku se počítá, že se bude hrát před prázdnými tribunami, podle toho, jak se budou uvolňovat vládní opatření by se ale postupem času mohli fanoušci na zápasy dostat.

Zatímco se tedy první ze čtyř turnajů této charitativní akce bude konat 13.-15. června na Štvanici, druhý turnaj bude na programu 23. až 25. června v Prostějově. Další dva turnaje se pak odehrají 11. až 13. července a 25. až 27. července. U těch se ještě neví místo konání. Charitativní akci pořádají Nadace Tipsport, společnost Perinvest, agentura PR Stars a TK Plus. Právě prvně zmiňovaná Nadace Tipsport pak zdvojnásobí cenu každého odehraného míče ve všech utkáních, která bude ve výši 50 korun. Vítězný tým obdrží po čtyřturnajové sérii šek s vybranou částkou, která následně bude věnována nadaci podle uvážení vítězných tenistek.

Série turnajů "Tipsport Charity Cup", které bude taktéž přenášet televize a zároveň í streamovaná živě na internetu, je tak další možností pro tuzemské tenistky, jak se dát do zápasového tempa poté, co z něj musely vypadnout po vynucené koronavirové pauze. Mezinárodní tenisová sezóna je totiž kvůli pandemii koronaviru přerušená až do poloviny července.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy