Djokovič dostal výjimku z očkování a zúčastní se Australian Open

Světová tenisová jednička ze Srbska Novak Djokovič se navzdory tomu, že není očkovaný, nakonec představí na nadcházejícím grandslamu Australian Open. Tenista, jenž je znám svým odporem vůči očkování, totiž dostal na rozdíl od všech dalších účastníků od pořadatelů výjimku. Díky tomu tak může obhajovat v Melbourne titul.

Že se turnaje v Melboure i letos nakonec Novak Djokovič zúčastní, tak to bylo patrné již díky jeho Instragramu, na kterém v úterý ráno zveřejnil fotgrafii z letiště. „Strávil jsem během přestávky fantastický čas se svými milovanými a dnes už mířím k protinožcům s povolenou výjimkou. Vzhůru do roku 2022!," napsal k tomu konkrétně.

Dlouho to ale jisté nebylo, dokonce se odhlásil z právě probíhajícího ATP Cupu v Sydney. V Melbourne už je přítomen a trénoval již tam s oficiálními míčky grandslamu.

K tomu, aby dostal od Austrálie někdo výjimku z očkování, rozhodují o tom naprosto mimo tenisové struktury a to hned dva nezávislé panely vládních zdravotnických úřadů. A to bez toho, aniž by znaly totožnost žadatele. Co se týče ATP, tak ta se nechala slyšet už 95 hráčů z elitní stovky světového žebříčku se již nechalo očkovat.

Díky tomu tak Djokovič může v Melbourne nejen obhájit titul, ale osamostatnit se i v počtu vítězství na tomto granslamu, kde dosud vyhrál devětkrát, stejně jako Španěl Rafael Nadal.

A co, nejspíše pro většinu tenistů, k poněkud kontroverznímu rozhodnutí říká samotný australský tenisový svaz, který se už před nedávnem nechal slyšet, že možná Djokovičovi výjimku udělí? „Djokovič požádal o zdravotní výjimku. Žádost byla následně posouzena dvěma panely zdravotních expertů. Jedním z nich byl Nezávislý lékařský panel pro posouzení výjimek (Independent Medical Exemption Review Panel ) jmenovaný ministerstvem zdravotnictví státu Victoria. Ten posuzoval žádosti, které již splnily kritéria Australské technické poradní skupiny pro imunizaci (Australian Technical Advisory Group on Immunisation - ATAGI)," stojí v jeho oficiálním prohlášení k celé situaci. „Žádosti, které splnily požadavky na národní úrovni, tedy následně posoudil expertní panel složený z imunologů, odborníků na infekční nemoci a praktických lékařů," pokračoval svaz.

Jak pak uvádí australské ministerstvo zdravotnictví, výjimky z očkování se vydávají těm osobám, které uvedou konkrétní důvod (například nemoc srdce prodělaná v posledních třech měsících, rekonvalescence po náročné operaci či hospitalizace se závažným onemocněním).  Stejně je tak může být tím důvodem i prodělání nemoci covid-19 s tím, že by pak během následujících šesti měsíců daná osoba neměla být očkovaná nebo závažné zdravotní komplikace, které by vypukly po předešlém očkování proti covidu.

O to zajímavější, vzhledem k úternímu rozhodnutí ohledně Djokoviče, je pak nedávný výrok australského vicepremiéra Jamese Merlinoa. „Toto jsou důvody pro zdravotní výjimku. Ta rozhodně nefunguje jako zadní vrátka pro privilegované tenisty. Jde o lékařskou výjimku vyplývající ze zdravotních hledisek," řekl.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Novak Djoković Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) tenis

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

Zdroj: David Holub

Další zprávy