Nadal se dočkal rekordního grandslamového titulu. Po obratu zdolal Medvěděva

Po prvním letošním grandslamu Australian Open se naskýtá tenisovému fanouškovi naprosto nový pohled na počet zisků grandslamových titulů. Dosud se v této historické tabulce dělili o prvenství se svými dvaceti tituly na kontě Srb Novak Djokovič a Španěl Rafael Nadal. Po neděli je ale všechno jinak. Zatímco prvně jmenovaný se turnaje v Melbourne ze známých koronavirových důvodů nemohl zúčastnit, ten druhý v něm došel až do finále a v něm po úchvatném boji s Rusem Daniilem Medvěděvem se konečně dočkal svbého již jednadvacátý grandslamový titul. Po více než pětihdinové bitvě a poté, co se mu podařilo otočit nepříznivý stav 0:2 na sety, nakonec Nadal finále vyhrál výsledkem 2:6, 6:7, 6:4, 6:4 a 7:5.

Zisk tohoto rekordního titulu je pro Rafaela Nadala obrovskou satisfakcí poté, co se druhé poloviny minulé sezóny vůbec nezúčastnil kvůli zranění chodidla. Lepší finále si nemohli tenisoví fanoušci nejen v Melbourne přát, protože se v něm dva nejvýše nasazení hráči, kteří se tohoto turnaje zúčastnili. První set se vydařil turnajové dvojce Medvěděvovi, jenž v něm Nadala porazil jasným poměrem 6:2. Ve druhé sadě měl s Nadalem co dělat, když Jihoevropan nejprve vedl 4:1 a pak i 5:3, ale tahle sada nakonec zamířila až do tie-breaku. V něm se zdálo, že to Nadal přeci jen zvládne, vedl už 5:3, ovšem Rus pak zahrál sérii hnd čtyř vítězných míčků a měl tak před sebou jeden set, ve kterém mohl Nadala dorazit.

Jenže Španěl se rozhodl, že změní styl hry a přešel tak k daleko pestřejšímu tenisu. Například ke kraťasům, kterých nebylo málo a v devátém gamu třetí sady se mu pak podařilo Rusa brejknout a snížit tak na 1:2 na sety. Brejknout Medvěděva se mu povedlo i ve čtvrtém gamu čtvrtého setu a to hned dokonce dvakrát. Díky tomu se tak stav vyrovnal 2:2 a pro všechny diváky v Melbourne bylo jasné, že se bude jednat o velmi dlouhý večer, který se překlene do druhého dne tamního času.

Plná aréna Roda Lavera byla svědkem vskutku až neuvěřitelného vyvrcholení nejen celého turnaje, ale i tohoto zápasu. I v páté rozhodující sadě se Nadalovi podařilo brejknout Medvěděva a dostat se do vedení 5:4. Za tohoto stavu vedl Nadal 30:0, jenomže přišla z jeho strany dvojchyba a byl to tentokráte Medvěděv, který se mohl následně radovat z brejku.

Ten ale následně v jedenácté hře nepotvrdil při svém podání a tak to byl zase Španěl, kdo sebral svému soupeři servis. Od té doby už mířil Španěl jasně za vítězstvím a když pak svým volejem proměnil mečbol, jakoby tomu, co se těch víc než pět hodin dělo a jakým způsobem to vše skončilo, ani sám nemohl uvěřit. Poprvé po patnácti letech se mu podařilo otočit stav z 0:2 na 3:2 a podobný kousek se pak ve finále Australian Open podařil naposledy v roce 1965 Royi Emersonovi.

Pro Rafaela Nadala to pak byl již druhý triumf na Australian Open v kariéře, přičemž ten první se datuje do roku 2009. Dosud nejdelším finále tohoto grandslamu pak bylo to v roce 2012 a tehdy se zúčastnil taktéž Nadal. Tehdy ale prohrál s Djokovičem.

Nadal pak připomněl, že kromě toho, že uspěl na Australian Open, letos uspěl i na předešlém přípravném turnaji v Melbourne. "Pro mě je to prostě úžasné. Upřímně, před měsícem a půl jsem nevěděl, jestli budu moci ještě znovu hrát tenis. Bezpochyby je tohle jeden z nejemotivnějších měsíců v mé tenisové kariéře. Ta obrovská podpora, jaké se mi v posledních třech týdnech dostalo, zůstane v mém srdci po zbytek života," nechal se slyšet rodák z Mallorcy po zápase v rozhovoru během ceremoniálu.

Holt pak svbému soupeři vzdal poražený Medvěděv. "Bylo to šílené. Úroveň byla hodně vysoká. Po dvou setech jsi se zvedl. Čekal jsem, že budeš unavený, aspoň trochu, ale tys to vyhrál," sdělil mu a pokračoval: "Jseš úžasný šampion a myslím, že ta rivalita mezi vámi (Nadalem, Federerem a Djokovičem) pořád je. Ještě to neskončilo. Gratuluji, bylo to neuvěřitelné."

Nyní tak začíná část sezóny, která směřuje k dalšímu vrcholu, tedy ke květnovému pařížskému grandslamu. Ten je pro Nadala nejoblíbenějším a tak se dá předpokládat, že vítěz třinácti titulů na Rolan Garros tam zaútočí i na již dvaadvacátý grandslamový titul.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Rafael Nadal tenis

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy