Nadal se dočkal rekordního grandslamového titulu. Po obratu zdolal Medvěděva

Po prvním letošním grandslamu Australian Open se naskýtá tenisovému fanouškovi naprosto nový pohled na počet zisků grandslamových titulů. Dosud se v této historické tabulce dělili o prvenství se svými dvaceti tituly na kontě Srb Novak Djokovič a Španěl Rafael Nadal. Po neděli je ale všechno jinak. Zatímco prvně jmenovaný se turnaje v Melbourne ze známých koronavirových důvodů nemohl zúčastnit, ten druhý v něm došel až do finále a v něm po úchvatném boji s Rusem Daniilem Medvěděvem se konečně dočkal svbého již jednadvacátý grandslamový titul. Po více než pětihdinové bitvě a poté, co se mu podařilo otočit nepříznivý stav 0:2 na sety, nakonec Nadal finále vyhrál výsledkem 2:6, 6:7, 6:4, 6:4 a 7:5.

Zisk tohoto rekordního titulu je pro Rafaela Nadala obrovskou satisfakcí poté, co se druhé poloviny minulé sezóny vůbec nezúčastnil kvůli zranění chodidla. Lepší finále si nemohli tenisoví fanoušci nejen v Melbourne přát, protože se v něm dva nejvýše nasazení hráči, kteří se tohoto turnaje zúčastnili. První set se vydařil turnajové dvojce Medvěděvovi, jenž v něm Nadala porazil jasným poměrem 6:2. Ve druhé sadě měl s Nadalem co dělat, když Jihoevropan nejprve vedl 4:1 a pak i 5:3, ale tahle sada nakonec zamířila až do tie-breaku. V něm se zdálo, že to Nadal přeci jen zvládne, vedl už 5:3, ovšem Rus pak zahrál sérii hnd čtyř vítězných míčků a měl tak před sebou jeden set, ve kterém mohl Nadala dorazit.

Jenže Španěl se rozhodl, že změní styl hry a přešel tak k daleko pestřejšímu tenisu. Například ke kraťasům, kterých nebylo málo a v devátém gamu třetí sady se mu pak podařilo Rusa brejknout a snížit tak na 1:2 na sety. Brejknout Medvěděva se mu povedlo i ve čtvrtém gamu čtvrtého setu a to hned dokonce dvakrát. Díky tomu se tak stav vyrovnal 2:2 a pro všechny diváky v Melbourne bylo jasné, že se bude jednat o velmi dlouhý večer, který se překlene do druhého dne tamního času.

Plná aréna Roda Lavera byla svědkem vskutku až neuvěřitelného vyvrcholení nejen celého turnaje, ale i tohoto zápasu. I v páté rozhodující sadě se Nadalovi podařilo brejknout Medvěděva a dostat se do vedení 5:4. Za tohoto stavu vedl Nadal 30:0, jenomže přišla z jeho strany dvojchyba a byl to tentokráte Medvěděv, který se mohl následně radovat z brejku.

Ten ale následně v jedenácté hře nepotvrdil při svém podání a tak to byl zase Španěl, kdo sebral svému soupeři servis. Od té doby už mířil Španěl jasně za vítězstvím a když pak svým volejem proměnil mečbol, jakoby tomu, co se těch víc než pět hodin dělo a jakým způsobem to vše skončilo, ani sám nemohl uvěřit. Poprvé po patnácti letech se mu podařilo otočit stav z 0:2 na 3:2 a podobný kousek se pak ve finále Australian Open podařil naposledy v roce 1965 Royi Emersonovi.

Pro Rafaela Nadala to pak byl již druhý triumf na Australian Open v kariéře, přičemž ten první se datuje do roku 2009. Dosud nejdelším finále tohoto grandslamu pak bylo to v roce 2012 a tehdy se zúčastnil taktéž Nadal. Tehdy ale prohrál s Djokovičem.

Nadal pak připomněl, že kromě toho, že uspěl na Australian Open, letos uspěl i na předešlém přípravném turnaji v Melbourne. "Pro mě je to prostě úžasné. Upřímně, před měsícem a půl jsem nevěděl, jestli budu moci ještě znovu hrát tenis. Bezpochyby je tohle jeden z nejemotivnějších měsíců v mé tenisové kariéře. Ta obrovská podpora, jaké se mi v posledních třech týdnech dostalo, zůstane v mém srdci po zbytek života," nechal se slyšet rodák z Mallorcy po zápase v rozhovoru během ceremoniálu.

Holt pak svbému soupeři vzdal poražený Medvěděv. "Bylo to šílené. Úroveň byla hodně vysoká. Po dvou setech jsi se zvedl. Čekal jsem, že budeš unavený, aspoň trochu, ale tys to vyhrál," sdělil mu a pokračoval: "Jseš úžasný šampion a myslím, že ta rivalita mezi vámi (Nadalem, Federerem a Djokovičem) pořád je. Ještě to neskončilo. Gratuluji, bylo to neuvěřitelné."

Nyní tak začíná část sezóny, která směřuje k dalšímu vrcholu, tedy ke květnovému pařížskému grandslamu. Ten je pro Nadala nejoblíbenějším a tak se dá předpokládat, že vítěz třinácti titulů na Rolan Garros tam zaútočí i na již dvaadvacátý grandslamový titul.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Rafael Nadal tenis

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 3 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy