Po Australian Open Djokovič nemusí hrát ani Roland Garros. Paříž nechce výjimky

Djokovičova anabáze s jeho (ne)účastí na Australian Open v Melbourne se možná zdá být u konce, Djokovičovy problémy ale nikoli. Z Francie totiž přišla zpráva, že nehodlá udělovat výjimky tenistům, kteří by nebyli očkovaní a chtěli by se účastnit květnového grandslamu French Open.

Připomeňme, že srbská tenisová jednička je známá svým postojem proti očkování a od australských zdraavotnických komisí nejprve dala tenistovi výjimku z očkování a zprvu se tak zdálo, že by se Djokovič mohl Australian Open zúčastnit. Po příletu měl ale problém s imigrační kontrolou, vláda mu následně sebrala vízum a byl umístěn do karanténního hotelu. Tam setrval do definitivního soudního rozsudku, který přišel v neděli a který hovořil o tom, že Djokovič hrát na grandslamu nakonec nemůže a musí být tak ze země vyhoštěn. Během pondělí už dorazil z Melbourna zpátky domů do Srbska, kde ho vítal dav příznivců.

Djokovič se ale musí začít bát o svou  účast na dalším grandslamu sezóny, tedy na květnovém French Open. Ve Francii byl totiž nově schválen zákon o tom, že ti, kteří jsou starší 16 let a nebudou očkovaní, budou mít zakázaný vstup mimo jiné do restaurací, kulturních i sportovních zařízení. Právě tento zákon zcela rozcupoval předešlá slova francouzské ministryně sportu Roxane Maracineanuové o tom, že by se mohli neočkovaní sportovci účastnit turnajů konaných ve Francii.

Tentokrát samo ministrerstvo sportu o 180 stupňů názorově otočilo a tvrdí, že nebude dávat žádné výjimky, ani profesionálním tenistům. "Pravidla budou platit pro každého, ať už je to divák nebo sportovec. A to až do odvolání. Roland Garros je v květnu. Situace se do té doby může změnit a my samozřejmě doufáme, že bude příznivější. Takže uvidíme, ale rozhodně nejsou žádné výjimky z platných pravidel," vyjádřilo se tak k tomu podle agentury Reuters francouzské ministerstvo sportu.

Stejně tak pak není jisstý ani start Novaka Djokoviče na červencovém Wimbledonu. Kvůli své neúčasti v Melboune pak může hvězdný Srb přijít i o pozici světové jedničky, přičemž jeho nejbližšími pronásledovateli jsou Rus Daniil Medveděv nebo Němec Alexander Zverev.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Novak Djoković

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy