Pohádka se šťastným koncem. Krejčíková vyhrála tenisové French Open ve dvouhře

Po 40 letech zná slavný antukový turnaj opět českou vítězku ve dvouhře. Tehdy se jí stala Hana Mandlíková, nyní v roce 2021 se vítězkou French Open stala Barbora Krejčíková. Ta ve finále totiž dokázala porazit Rusku Anastasiji Pavljučenkovovou 6:1, 2:6 a 6:4 a česká radost tak mohla v Paříži vypuknout naplno.

Na začátku zápasu bylo vidět na Barboře Krejčíkové, že u ní trochu panovala pochopitelná nervozita a i proto tak kvůli dvěma dvojchybám prohrála svoje první podání. Naštěstí to pro ni byl v prvním setu jediný nepříjemný moment, jinak si v této části hry se soupeřkou Pavljučenkovovou poradila za půl hodiny, když porazila v tomto setu jasně 6:1. Stalo se tak i díky lepšímu pohybu české hráčky, i díky přesně umístěným úderům, stejně jako několika kraťasům.

Druhý set zase naopak vyšel daleko lépe devětadvacetileté ruské tenistce. A to díky daleko lepšímu vstupu z její strany do tohoto dějství. Nejenže měla lepší první podání a oproti prvnímu setu předváděla daleko razantnější a přesnější údery a to byl ten důvod, proč se rázem česká reprezentantka dostala pod tlak. Na rychlou agresivní hru, se kterou Ruska vyrukovala do druhého stu, jen tak nenacházela Češka adekvátní odpověď a proto tak zanedlouho prohrávala 1:4.

Zatímco v prvním setu tedy jasně vládla Krejčíková, v tom druhém prakticky stejným způsobem Pavljuščenkovová. Ta se trochu zbrzdila zdravotní pauzou, o kterou požádala za stavu 5:2 pro ni. Trápil ji tehdy levý stehenní sval, ale za chvíli se zase na kurt vrátila. Set nakonec vyhrála 6:2 a celý zápas tak vyrovnala na 1:1.

Na řadu tak přišla závěrečná třetí sada, ve které sice jako první brejknula svoji soupeřku Krejčíková, ovšem za chvíli taktéž stejnou mincí odpověděla i Pavljučenkovová. Třetí set dospěl do nerozhodného stavbu 3:3 a tehdy přišel rozhodující moment utkání. Pětadvacetileté rodačce z Ivančic se totiž podařilo vzít opět soupeřčino podání, za stavu 5:3 měla k dispozici hned dvě možnosti k ukončení zápasu. Tenkrát je ale ještě dokázala využít. Podařilo se jí to až při svém podání v následném gamu za stavbu 5:4, kdy sice nejprve svůj již třetí mečbol ztratila kvůli dvojchybě, ovšem následující čtvrtý už konečně prolomila.

Česká tenistka si tak mohla začít v Paříži vychutnávat svůj životní úspěch v singlu. Pohár pro vítězku pak putoval do Krejčíkových rukou z rukou jiné slavné české tenistky Martiny Navrátilové.

"Jsem prostě šťastná. Jen těžko dám dohromady větu, protože jsem vyhrála grandslam, což je neuvěřitelné," uvedla po utkání v rozhovoru.

„Děkuji všem. Děkuji Janě (Novotné), která byla pro mě inspirací, děkuji své rodině, trenérovi, všem. Jana, než odešla, mi řekla, abych si tenis užívala a někdy vyhrála grandslam," řekla dále v pozápasovém rozhovoru přímo na kurtu Krejčíková, jež tak opět připomněla svoji mentorku a bývalou tenistku Janu Novotnou. "Prošla jsem těžkým obdobím, když Jana odešla na věčnost, ale předtím mi řekla, abych si užívala tenis a zkusila vyhrát grandslam. Vím, že na mě odněkud shora dohlíží. Byla mi inspirací. Chybí mi, ale věřím, že je teď šťastná," dodala.

Konečný výsledek tenisového French Open (12.6.2021):

Ženy, dvouhra - finále:

Krejčíková - Pavljučenkovová 6:1, 2:6, 6:4

Související

Lucie Havlíčková

Turnaj juniorek na Roland Garros ovládla sedmnáctiletá Lucie Havlíčková

Veliký úspěch si na letošním ročníku French Open připsala teprve sedmnáctiletá česká tenistka Lucie Havlíčková. Zatímco ženám-seniorkám se letos na pařížské antuce příliš nedařilo a nikam daleko nepostoupily, to českým juniorkám se dařilo náramně. Vše to pak vyvrcholilo sobotním finále, ve kterém zmiňovaná Havlíčková vyhrála dvakrát 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou a navázala tak na loňský pařížský triumf Lindy Noskové.
Tenis, ilustrační fotografie

French Open bude letos bez Vondroušové. Do Paříže jí nepustí zranění

Český tenis bude mít v nadcházejícím grandslamu v Paříži o další zástupkyni méně. Nba French Open se totiž nepředstaví finalistka tohoto turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, kterou trápí nadále zranění, kvůli kterému se naposledy na kurtu objevila před třemi týdny. Pro dvaadvacetiletou reprezentantku tak tedy předčasně končí letošní antuokovbá sezóna.

Více souvisejících

French Open Barbora Krejčíková (tenistka) tenis

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy