Případ Pcheng Šuaj může mít za následek odebrání olympiády Číně, naznačil člen MOV

Tenisovým světem v posledních dnech cloumá případ zmizelé čínské elitní tenistky Pcheng Šuaj, která je nezvěstná poté, co obvinila jednoho z čínských komunistických funkcionářů Čag Kao-limem ze sexuálního napadení. Ženská tenisová asociace WTA se už nechala slyšet, že chce, aby se tento případ důkladně prošetřil a že se obává o život čínské hráčky. Nyní se k tomu vyjádřil samotný Mezinárodní olympijský výbor (MOV) prostřednictvím svého dlouholetého člena Richarda Pounda. Ten nevyločil možnost, že by se odebraly kvůli tomuto případu Číně nadcházející Zimní olympijské hry.

Není žádným překvapením, že přidělení Zimních olympijských her Číně vyvolalo před časem, a stále vyvolává, vlnu nevbole kvůli nedodržování lidských práv v této nejlidnatější asijské zemi. Nyní tento tlak na MOV opět v tomto směru sílí poté, co se svět ptá, kde je čínská tenistka Pcheng Šuaj, o které už několik dní nikdo nejen z tenisového světa neslyšel.

Po dnech mlčení se k případu totiž MOV konečně vyjádřil a to prostřednictvím svého dlouholetého člena Richarda Pounda. Právě on nevyloučil, že by se mohlo v dalších dnech mluvit o možném odebrání Zimních olympijských her z rukou Číny, přestože sám tuto možnost vidí jako málo pravděpodobnou. "Pokud se to rozumně nevysvětlí, může se to vymknout kontrole a MOV bude muset zaujmout tvrdší postoj. Nemyslím si, že by to vedlo k odebrání olympijských her, ale stát se může všechno," řekl konkrétně Pound.

Zároveň uvedl, proč si MOV nemůže u Číny vynutit setkání se samotnou tenistkou Pcheng Šuaj. "Jednání s čínskými představiteli nejsou snadná. Spíš než hrozby se nám v minulosti vyplatilo říct: Podívejte, je to venku, už to nejde přehlížet, tak co s tím uděláme?," řekl Pound a pokračoval: "Myslím, že opatrný přístup nám pomůže víc, než jim hrozit prstem a říkat: Udělejte tohle, nebo bude konec světa. Čína by na to jen řekla: OK, mrzí nás to, že přijdeme o olympiádu, ale svět to bude mrzet ještě víc."

Připomeňme, že v muinulých dnech zveřejnila státní čínská média údajný dopis Pcheng Šuaj v podobě e-mailu adresovaný šéfovi WTA Stevu Simonovi, ve kterém tenistka nejenže popírá svá předešlá tvrzení o sexuálním napadení ze strany bývalého čínského vicepremiéra, zároveň v něm ujišťuje, že je v pořadku a že žije. U šéfa WTA se však ale i poté obavy o její život spíše prohloubily. Čínská televize se však dokonce nechala slyšet, že se dosud pohřešovaná tenistka objeví v nejbližších dnech na veřejnosti.

Mezitím dostala čínská tenistka podporu ze strany tenisových hvězd, jakými jsou Serena Williamsová, Novak Djokovič, Naomi Ósakaová či také bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková.

Čína nově čelí i tlaku ze strany OSN, WTA by mohla v Číně skončit

Nově se k případu zmizelé čínské tenistky vyjádřila i Organizace spojených národů (OSN). Konkrétně mluvčí úřadu OSN pro lidská práva Liz Throssellová se v Ženevě v rozhovoru s novináři nechala slyšet následujícím způsobem. „Považujeme za důležité mít důkazy o jejím stavu. Naléhavě žádáme, aby bylo zcela transparentně vyšetřeno její obvinění ze sexuálního napadení,“ řekla konkrétně.

Stejně tak se k případu už vyjádřil i Bílý dům prostednictvím své mluvčí. „Jsme hluboce znepokojeni zprávami, že Pcheng Šuaj je zřejmě nezvěstná Připojujeme se k výzvě, aby čínské úřady nabídly nezávislý a ověřitelný důkaz o tom, kde se nachází a zda je v bezpečí,“ uvedla Jen Psakiová.

V posledním prohlášení Stevea Simona, šéfa WTA, zaznělo, že tato tenisová organizace je ochotna zrušit všechny turnaje WTA konající se v Číně. V příštím kalendářním roce jich má být v Číně totiž hned dvanáct a to včetně finále. „Rozhodně jsme ochotni stáhnout naše obchody a vypořádat se se všemi komplikacemi, které s tím souvisejí. V dnešním světě se příliš často stává, že když se dostanete do takovýchto problémů, necháte byznys, politiku a peníze diktovat, co je správné a co ne. Tohle je větší než podnikání. Ženy je třeba respektovat a ne cenzurovat,“ řekl v rozhovoru pro CNN.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Čína

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 9 minutami

před 19 minutami

před 39 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 52 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy