Proti Djokovičovi se v Austrálii zvedla vlna nevole. Má problém dostat se z letiště

Rozhodnutí australských zdravotnických úřadů o tom, že světová tenisová jednička ze Srbska Novak Djokovič získal výjimku z očkování, aby se tak mohl zúčastnit v Melbourne nadcházejícího grandslamu Australian Open, podle očekávání vzbudilo mezi Australany značnou vlnu kritiky. Přímo australský premiér Scott Morrison dokonce hvězdného tenistu vyzval, aby dodal důkazy, že rozhodnutí komise bylo oprávněné, v opačném případě hrozil vyhoštěním. A co víc, srbského tenistu nyní nechtějí pustit z letiště v Melbourne kvůli neplatnému vízu a australská ministryně sportu Jaala Pulfordová mu ho ale odmítá vydat.

Není divu, že veřejnosti se úterní krok nezávislé komise o výjimce z očkování nezdá. Na rozdíl od Djokoviče se totiž museli jinak všichni další účastníci letošního Australian Open očkovat.

Navíc Austrálie prošla hned několika hraničními uzávěry a lockdowny, aby se vyhnula nezvladatelným pandemickým vlnám. Nyní, kdy tato země, stejně jako ostatní, bojuje s variantou omikron, počítá v posledních dnech desítky tisíc nakažených každý den. I zde pochopitelně probíhá očkovací kampaň, přičemž již 90 % lidíí staršífch šestnácti let tam mají už dvě dávky vakcíny. A právě podobně vysoká proočkovanost tam mohla ukončit celostátní uzávěru.

"Je to opravdová facka do tváře obyvatelů státu Victoria, kteří v posledních dvou letech žádali o výjimky kvůli řadě věcí –⁠ neočkování, možnost navštívit blízké, účast na pohřbu nebo rozloučení s rodinnými příslušníky v domovech seniorů –⁠ a znovu a znovu jim je zamítali," nebral si servítky například televizní reportér Shane McInnes. K němu se přidal jeho kolega z rozhlasu Andy Maher. "Australanům dva roky nic nedovolili, ale tenhle chlapík, který má ve vztahu ke koronaviru výjimečné svobody, dostane svou výjimku," řekl konkrétně.

A nejeden australský deník si bere osobu Novaka Djokoviče kvůli výjimce na paškál. "Bohužel, když jste globální sportovní superstar, pravidla jsou jiná, i když jste neprokázal žádný respekt vůči viru, který za poslední dva roky nakazil téměř 300 milionů lidí po celém světě," uvedl například list Canberra Times. Deník West Australian ho pak doplnil: "Djoker se změnil v Jokera a nemravně se pasoval do role padoucha před tím, než se pokusí ovládnout tenisový svět."

Protože srbský tenista, jenž tak může letos přidat na konto svůj již desátý titul z Melbourne, nepředložil světu důvody, proč tolik diskutovanou výjimku dostal, žádá nyní o ně samotný australský premiér Scott Morisson. "Očekáváme jeho prezentaci a předložení důkazů, které to podporují. Pokud tyto důkazy budou neuspokojivé, nebude se s ním zacházet jinak než s kýmkoliv jiným a poletí dalším letadlem domů. Neměla by být speciální pravidla pro Novaka Djokoviče. Ani náhodou," uvedl.

Organizátoři turnaje se už dříve nechali slyšet, že žádost o výjimku byla posuzována hned dvěma nezávislými komisemi. Nyní musí Djokovič k tomu, aby se dostal z letiště v Melbourne doložit potřebné dokumenty imigračním úředníkům tak, jak to musí učinit všichni neočkovaní cestující. "Vláda státu Victoria a Australský tenisový svaz sice můžou dovolit neočkovanému hráči startovat na Australian Open, ale je to federální vláda, která bude vyžadovat své předpisy na australské hranici. Pokud přijíždějící člověk není očkován, musí předložit dostatečný důkaz, že nemůže být očkován ze zdravotních důvodů, aby mohl být ve stejném cestovním režimu jako plně očkovaní cestující," řekla k tomu tamní ministryně vnitra Karen Andrewsová.

A v tomto bodě příběhu nastává další problém pro Novaka Djokoviče. Během této nezbytné imigrační kontroly se měl prokázat neplatným vízem a ministryně sportu Jaala Pulfordová mu nyní nechce ten platný vydat a Srb tak musí zatím zůstat na letišti.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Novak Djoković tenis

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy