Solidarita mezi tenisty. Největší hvězdy fondem pomohou slabším kolegům

V každém sportu se vedle profesionálů pohybují i amatéři a nejinak je tomu i v tenise. Každá ekonomická krize ale dopadá nejvíce právě na amatéry, kteří nemají rozhodně tolik finančních prostředků na přežití jako jejich slavnější kolegové, tedy profesionálové. A to v tenise ví, jak vidno, velká tenisová trojka ve složení Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer. Ti totiž společně chystají speciální fond na pomoc tenistům z nižších pater světového žebříčku, kam budou proudit peníze nejen od ostatních elitních tenistů, ale i od pořadatelů grandslamových turnajů a organizace ATP.

S nápadem tohoto speciálního fondu jako první přispěchal z oné trojice spoluzakladatelů Srb Novak Djokovič, aktuálně světová tenisová jednička, jež je zároveň i šéfem hráčské asociace. A to v době, kdy je tenisová sezóna přerušena kvůli pandemii koronaviru až do 13. července. "Jsme toho názoru, že se musíme semknout a těm hráčům pomoct. Mnozí z nich přemýšlejí o tom, že s profesionálním tenisem skončí, protože prostě finančně nepřežijí. Musíme se pokusit o ně o všechny postarat. Oni jsou základ tenisu a základ profesionálního sportu," cituje z Djokovičova dopisu adresovaný svým kolegům francouzský deník L´Equipe.

Ideální představa Djokoviče, Nadala a Federera je, aby se v jejich speciálním fondu nashromáždilo až čtyři miliony dolarů (v přepočtu 100 milionů korun). Z této celkové sumy by pak měl každý z tenistů nacházející se v žebříčku od 250. do 700. místa získat kolem 10 000 dolarů.

Podle předkladatelů návrhu by se na čtyřmilionovou sumu (v dolarech) měli složit hráči z první stovky světového žebříčku, stejně jako prvnídvacet hráčů ze čtyřhry. Každý z nich by měl přispět do fondu částkou v rozmezí od 5000 do 30 000 dolarů. To už samo o sobě by mělo dát dohromady milion a o zbývající tři by se měli postarat pořadatelé grandslamů (půl milionu dolarů od každého z nich) a organizace ATP (milion dolarů).

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy