Tenisté zuří! Chaos s karanténami v Austrálii se netýká Williamsové ani Djokoviče

Ještě dva týdny zbývají do začátku prvního letošního grandslamu Australian Open, o rivalitu mezi tenisty a tenistkami se už teď nemusíme bát. Můžou za to současné emoce kolem chaosu způsobeném rozdílnými karanténními opatřeními platící pro všechny tenisty, které přietí do Austrálie. Těm, kteří cestovali v letadle s nějakým pozitivně testovaným na koronavirus, hrozí po příletu přísnější čtrnáctidenní karanténa bez možnosti opustit hotel, narozdíl od těch, kteří přicestují letadlem, kde není ani jeden případ covidu. Ti totiž mají volnější dvoutýdenní karanténu s možností vyjít na pět hodin každý den z hotelu a tedy tak s možností trénování. Nyní navíc vyšlo najevo, že třeba pro Serenu Williamsovou nebo pro Novaka Djokoviče je pobyt v Melbourne o dost příjemnější.

Jak to tak v napjatých situacích bývá, ne vždy jde všechhno tak, jak to bylo původně plánováno. Tenisté totiž počítali od počátku s tím, že po příletu do Melbourne, tradičního dějiště prvního grandslamu sezóny, sice nastoupí do dvoutýdenní karantény, nicméně, že budou i přesto moct každý den na pět hodin ven z hotelu a tím pádem tak trénovat. Většinou to totiž vypadá tak, že tenisté s volnější karanténou často čekají na pokyn pořadatelů, že mohou opravdu trénovat. Kromě toho, když už k tréninku dojde, tak je z různých důvofu rušen či přesunut jinam.

Existuje část hráčů a hráček, kteří se na vzniklou nečekanou situaci už stihli adaptovat a třeba Belinda Bencicová ze Švýcarska tak trénuje údery přímo ve svém hotelovém pokoji. Odrazovou zeď si udělala z okna. Její uruguajský kolega Pablo Cuevas pak pro změnu využil k tréninku postelovou matraci.

Úplně jinak jsou na tom tenisté s přísnější karanténou, v níž se nacházejí i čeští tenisté Barbora Strýcová, Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková a Tomáš Machač, kteří nemají podle karanténních pravidel možnost vůbec odejít z hotelu. Proto tak není divu, že tito hráči v přísnější karanténě kritizují chaos v nastavených austalských pravidlech. To se samozřejmě nikterak nepozdává jak místním Australanům, tak tamním vládním úřadům. A to především proto, že do Austrálie se nemohou dostat pořádně kvůli protipandemickým opatřením ani samotní Australané a tak pozdvihují obočí nad tím, že do Austrálie nyní naopak míří kolem 1200 lidí z jiných částí planety. „Je na čase, aby tihle lidé začali dodržovat pravidla. Ať nastoupí karanténu a hrají tenis. Budou za to dobře zaplaceni," nechal se tak proto slyšet v rozhovoru pro Sydney radio 2GB  samotný australský premiér Scott John Morrison.

Tenistům vadí to, že počítali s preventivní karanténou a s touto tvrdou karanténní verzí tak sedm desítek hráčů, kterých se v ní aktuálně nachází, naopak nepočítali. Zároveň pak těmto tenistům vadí fakt, že největší hvězdy jsou osvobozeni od tohoto melbournského dění a nacházejí se v poklidném Adelaide nacházejícího se cca. 500 kilometrů od Melbourne. Tam jsou ty největší hvězdy ubybtováni v luxusním hotelu Majestic Suites. Když se bavíme o největších hvězdách, jsou na mysli třeba sestry Williamsovy, Novak Djokovič, Rafael Nadal, Naomi Ósakaová, Simona Halepová či Dominic Thiem.

Třeba Serena Williamsová do tohoto luxusního střediska dorazila hned se svým manželem Alexisem Ohanianem, dcerou Olympií i matkou Oracene. Samozřejmě zde nechybí ani její sestra Venus. Právě v Adelaide se tito vybraní  tenisté zúčastní bez problémů tamní exhibice.

V reakci na tuto skutečnost zaslal Novak Djokovič, coby světová jednička, dopis vedení turnaje Australian Open, aby i ostatním tenistům nacházející se v Melbourne zajistili lepší podmínky pro přípravu na turnaj. Moc si tím ale dvarát nepomohl. „Lidé samozřejmě mají právo sestavovat seznamy požadavků, ale jednoznačnou odpovědí na ně je - ne!," zaznělo od premiéra státu Victoria Daniela Andrewse a pokračoval: „Vím, že hodně hráčů debatuje o pravidlech. Ale ta platí na ně, stejně jako na kohokoliv jiného. Věděli o nich dopředu, byla to podmínka pro to, aby mohli přiletět."

Na Djokovičův zveřejněný seznam požadavků pak ironicky reagovali na sítích i jiní tenisté, například Stan Wawrinka se takovým způsobem Djokovice zeptal: „Z Adelaide? Ahhahah."

Ovšem Wawrinka si moc nepomohl svou fotkou, na které je sám v luxusním hotelu u velkého jídelního stolu. „Tyhle obscénní dvojí standardy, kdy na jedné straně můžou přijet hordy tenistů a naši vlastní lidé se ani nemohou vrátit domů, rozžhaví mnoho rodin ve Victorii do běla," přišla na to reakce od australského poslance Tima Smithe.

Stále však platí, že Australian Open začne v původní termín. Tedy 8. února.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Novak Djoković Serena Williamsová tenis

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy