Veselý pokračuje v Dubaji ve spanilé jízdě. Po Djokovičovi porazil i Shapovalova

Až do finále turnaje ATP v Dubaji se českému tenistovi Jiřímu Veselému podařilo probojovat a ukázal tak, že čtvrteční senzační vítězství nad hvězdným Srbem Novakem Djokovičem nebylo výjimkou. Svou aktuální fazónu potvrdil český hráč i v pátečním semifinále proti šestému nasazenému Kanaďanovi Denisu Shapovalovi, jehož nakonec po třísetové bitvě porazil 6:7, 7:6 a 7:6. Po třech a čtvrt hofinách se tak mohl Veselý radovat z postupu do finále, kde se utká s Rusem Andrejem Rubljovem.

Mimochodem, Veselého finálový soupeř se po svém vyhraném semifinále rozhodl napsat vzkaz na kameru "No War, Please!", tedy "Žádnou válku, prosím!", čímž tak dal jasně najevo svůj postoj k aktuálníí ruské invazi na Ukrajině.

Byl to český tenista, kterému vstup do semifinálového duelu se Shapovalovem vydařil. Zanedlouho totiž v prvním setu vedl hned 3:0. Za chvííi to ale bylo vyrovnané 3:3 a bylo tak jasné, že to nebude jednoduchá cesta za vítězstvím. Protože v sedmém gamu se Veselému nepodařilo využít dva brejkboly, musel dospět první set až do zkrácené hry, kterou příbramský rodák nakonec prohrál 7:9. A jelikož si oba tenisté ve druhém setu hlídali svá podání, i druhý set tak dospěl do tie-breaku. V něm už byl tentokráte Veselý daleko lepší a vyústilo tak v jasné vítězství 7:1.

A tak tedy o vítězi tohoto duelu musel rozhodnout až třetí závěrečný set. I v něm mohl český reprezentant sebrat svému favorizovanějšímu sokovi servis, ovšem za stavu 4:3 a 40:0 se mu to nepodařilo, naopak to byl pak sám Veselý, kdo přišel následně o podání. Ani Shapovalovi se však nedařilo, jak by si představoval a proto tak i třetí set šel do zkrácené hry. V něm za chvíli pohyblivější Veselý vedl 4:1, poté i 6:3 a právě tehdy se po Shapovalově chybě mohl naplno zaradovat z dalšího nečekaného vítězství.

"Prožívám tady sen. Bylo to moje první semifinále turnaje kategorie ATP 500 a musel jsem bojovat do posledního míče, abych prošel dál. A teď jsem šťastný. Byl jsem dole a najednou tohle. Obrat přijde někdy rychle, ale předtím to vyžaduje trpělivost, tvrdou práci a čekání na šanci," nechal se slyšet Veselý bezprostředně po zápase v rozhovoru na kurtu, v němž tak poukázal na fakt, že v předešlých měsících se mu o takové jízdě ani nesnilo.

Vždyť před Shapovalovem v Dubaji dokázal z turnaje vyřadit Chorvata Marina Čiliče, Roberta Bautistu ze Španělska a již zmiňovaného Novaka Djokoviče.

Osmadvacetiletý Čech, jenž před turnajem okupoval 123. příčku světového žebříčku, se tak díky svému dubajskému představení posune miimálně až někam k 75. příčce.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Jiří Veselý (tenista)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy