Zakázali podporu Pcheng Šuaj. Jste zbabělci, vzkázala proto pořadatelům Navrátilová

Jakoby toho pořadatelé úvodního tenisového grandslamu sezóny Australian Open neměli už dost po anabázi se srbskou tenisovou jedničkou Novakem Djokovičem. Teď dali o sobě vědět zákazem triček s podporou pro čínskou tenistku Pcheng Šuaj, o které se od listopadu loňského roku pořádně neví, co s ní je poté, co na sociální síti zveřejnila, že byla v minulosti sexuálně napadena čínským politikem Čang Kao-limem. Za tento krok si nyní pořadatelé Australian Open vyslechli nejednu kritiku, tu nejhlasitější od legendy Martiny Navrátilové.

Na oněch inkriminovaných tričkách stál nápis: "Kde je Pcheng Šuaj". Fanouškům nosící tato trička však bylo zabráněno ochrankou a policií, aby se s nimi na veřejnosti ukazovali. Podle následného prohlášení pořadatelů Australian Open bylo takto proti nim postupováno proto, že se jednalo otrička s politickým sloganem a ty jsou na turnaji zakázané.

Pro česko-americkou tenisovou legbendu Martinu Navrátilovou se jedná o nepochopitelný krok a neskrývala nikterak svoje rozhořčení. "Podle mě to je velmi, velmi zbabělé. Myslím, že to je špatně. Není to politický slogan, týká se lidských práv," nechala se slyšet konkrétně pro Tennis Channel a pokračovala: "Australský svaz to prostě vzdal a nechá si od Číňanů diktovat, co se na jeho grandslamu může dělat. Jsou to slaboši."

Dodejme, že tenistka Pcheng Šuaj, jež bývala světovou jedničkou ve čtyřhře, krátce po zveřejnění svého příspěvku na začátku listopadu právě tento příspěvek rychle zase smazala. To už ale zapracovala čínská cenzura a následující tři týdny nebylo pak o Číňance ani vidu, ani slechu.

Přestože pak sama hráčka o tom celém mluvila jako o nedorozumění, organizace WTA však stále má obavy o jeí zdraví a bezpečnost a tak se rozhodla jako sankci za to zrušit všechny letošní ženské turnaje konané v Číně.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Martina Navrátilová

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 32 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy