Zápas pro Popelku. Barbora Krejčíková zvládla dramatický boj se Sakkariovou a postoupila do finále French Open

I na slavném tenisovém Roland Garros se vzpomínalo na výjimečnou hereckou osobnost Libuši Šafránkovou. Právě jí totiž tenistka Barbora Krejčíková věnovala čtvrteční semifinále tenisového French Open, ve kterém v dramatickém třísetovém boji porazila nakonec Řekyni Marii Sakkariovou 7:5, 4:6 a 9:7 a postoupila tak tedy do sobotního finále tohoto slavného pařížského grandslamu, v němž se utká s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou. Kromě dvouhry pak ještě je v boji o titul i ve čtyřhře, v pátek ji totiž čeká semifinále spolu s její deblovou parťačkou Kateřinou Siniakovou.

V úvodu semifinále bylo jak na Češce, tak i na Řekyni znát, že jsou mírně nervózní z důležitosti tohoto zápasu, navíc pro obě to bylo první semifinále jakéhokoli grandslamu, kterého se kdy zúčastnily a tak se nebylo čemu divit. Až ve čtvrtém gamu první sady se podařilo jako první své podání udržet Sakkariové  díky tomu se tak utrhala do vedení 3:1. Zatímco řecká tenistka byla tou, která držela taktovku nad tempem hry, to rodačka z Ivančic čekala na nabídnuté příležitosti od soupeřky a jejích případných chyb. Když v prvním setu vedla Sakkariová 3:2, Češce se od té doby podařilo vyhrát hned tři hry v řadě a otočila tak tedy nepříznivé skóre na 5:3 pro sebe. Za chvíli ale bylo ovšem vyrovnáno.

Vypadalo to, že by snad z toho byl i tie-break, ovšem do zkrácené hry nakonec úvodní set nedošel. Protože za stavu 5:5 potvrdila Krejčíková svůj servis, zatímco pak Sakkariová ten svůj nikoli, vyhrála tak česká reprezentantka první sadu poměrem 7:5.

Stejně jako v prvním setu, i do toho druhého. Přidala k tomu však daleko větší agresivitu a to především při hře z forhendu, která se naopak vůbec nedařila u Krejčíkové. Ta tak tedy nebylo divu, že se tehdy právě Češka postupně dostávala do defenzivy a i proto tak za chvíli Řekyně vedla už 4:0. Na Krejčíkové bylo vidět, jak oproti předešlým momentům zvolnila razanci a daleko více než soupeřka působila unaveně. Až v páté hře druhého setu se Krejčíkové povedlo konečně prolomit smůlu a vyhrát svoje podání a to jako by Češku povzbudilo k lepším výkonům a podařilo se tak jí stav snížit na 3:4. Jenže na víc se tehdy nezmohla a nakonec druhý set vyhrála Řekyně 6:4 a vyrovnala tak zápas na 1:1 na sety.

Duel tak dokráčel do rozhodujícího třetího setu, před kterým byla česká hráčka sedm minut v útrobách stadionu, čímž tak očividně znervóznila svoji soupeřku. I ta však lépe vstoupila do závěrečného dějství. Zlom ale nastal za stavbu 3:2 pro ni, kdy řecká dvojnásobná grandslamová šampionka ve čtyřhře nevyužil možnost brejknout Češku a tak se stav rázem vyrovnal na 3:3. Za chvíli ale Krejčíková opět v tomto setu prohrávala a to 4:5, ale i tentokrát se jí set podařilo vyrovnat.

V tu chvíli atmosféra na kurtu Philippa Chatriera houstla tak, že by se dala krájet a o dramatické momenty na obou stranách nebylo nouze. Když Češka vedla později ve třetím setu 7:6, nedokázala využít hned tři šance k ukončení zápasu. A ten se tak protáhl o další dva gamy. Do duelu výrazně zasáhl i empairový  rozhodčí, jenž opravil ohlášený aut po úderu Sakkariové za stavu 8:7 a 40:30 pro Krejčíkovou. Ta se marně domáhala autu a tak musela hrát a bojovat dál. Nakonec se to podařilo a vyhrála tak třetí sadu výsledkem 9:7.

Po třech hodinách a osmnácti minutách tak mohla nejenže při pozápasovém rozhovoru vzpomenout na svou mentorku, bývalou tenistku Janu Novotnou, ale i na jednu z kamer napsat jméno zesnulé herečce Libuše Šafránkové a dát jí do srdce. Tím tak odtrhla na Roland Garros výjimečnost této národem milované osobnosti.

Konečný výsledek:

French Open (10.6.2021):

Ženy:

Dvouhra - semifinále:

Krejčíková (ČR) - Sakkariová (17-Řec.) 7:5, 4:6, 9:7

Související

Lucie Havlíčková

Turnaj juniorek na Roland Garros ovládla sedmnáctiletá Lucie Havlíčková

Veliký úspěch si na letošním ročníku French Open připsala teprve sedmnáctiletá česká tenistka Lucie Havlíčková. Zatímco ženám-seniorkám se letos na pařížské antuce příliš nedařilo a nikam daleko nepostoupily, to českým juniorkám se dařilo náramně. Vše to pak vyvrcholilo sobotním finále, ve kterém zmiňovaná Havlíčková vyhrála dvakrát 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou a navázala tak na loňský pařížský triumf Lindy Noskové.
Tenis, ilustrační fotografie

French Open bude letos bez Vondroušové. Do Paříže jí nepustí zranění

Český tenis bude mít v nadcházejícím grandslamu v Paříži o další zástupkyni méně. Nba French Open se totiž nepředstaví finalistka tohoto turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, kterou trápí nadále zranění, kvůli kterému se naposledy na kurtu objevila před třemi týdny. Pro dvaadvacetiletou reprezentantku tak tedy předčasně končí letošní antuokovbá sezóna.

Více souvisejících

French Open Barbora Krejčíková (tenistka) tenis

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy