Švédští biatlonisté prokazují i nadále skvělou formu, stíhačku vyhrál Samuelsson

Své premiérové vítězství v kariéře si v sobotu ve stíhacím závodě ve finském Kontiolahti připsal Švéd Sebastian Samuelsson a to i přesto, že do stíhacího závodu startoval s více než minutovou ztrátou na čelo závodu. Díky tomuto výkonu tak navázal na další jiné výtečné švédské výkony z úvodu sezóny letošního biatlonového Světového poháru. Co se týče českých reprezentantů, nejlepším z nich byl nakonec Michal Krčmář, který skončil až na 20. místě a to především proto, že se zdržel na třetí střelbě.

Během sobotního mužského stíhacího závodu mohli biatlonoví fanoušci u televizních obrsazovek sledovat nejeden skok pořadím. Třeba víétězný Švéd Samuelsson odstartoval do tohoto závodu z osmnácté pozice, což určil čtvrteční závod na 10 kilometrů. V první desítce, konkrétně na 4. místě, pak skončil Nor Laegreid, jenž pro změnu vjel do závodu coby dvaadvacátý. Vůbec největším skokanem závodu se stal Francouz Jacquelin, jenž startoval devětatřicátý a nakonec dojel do cíle osmý, vedle něj podobným způsobem zazářil i Rakušan Eder, který ze 41. místa poskočil až na 13. pozici.

Od samotného počátku stíhacího závodu se Nor Johannes Boe snažil pronásledovat svého staršího bratra Tarjeie, který ve čtvrtek sprint vyhrál, ovšem tentokrát byl i díky svému bratrovi brzy vyřazen ze hry o další medailové umístění. Pomohly navíc k tomu jeho hned tři střelecké minely na úvodní střelecké položce vleže. Tu naopak zvládli výtečně čeští biatlonisté. Krčmář se tak po ní pohyboval na sedmé příčce, Moravce bychom v tu chvíli mohli najít ve třetí desítce. Štvrtecký s Krupčíkem pak bylyi těsně za bodovanou čtyřicítkou.

I v následujícím průběhu závodu lídr Světového poháru Johannes Boe postupně zvyšoval svůj náskok, navíc po další čisté střelbě se mohl pyšnit půlminutovým náskokem. Mezi jeho nejbližěími pronásledovateli byl chvíli i Michal Krčmář, ale po druhé střelbě musel na jedno trestné kolo. To Moravec s Krupčíkem se nadále posunovali v průběžném pořadí výše poté, co oba vystříleli na druhé zastávce na koberci všechny terče. To Štvrtecký zaznamenal hned čtyři chyby.

Pak na řadu přišla třetí střelba, kterou závodníci museli absolvovat už vestoje, během ní nastalo drama na čele závodu, když Johannes Boe minul svou předposlední ranou a díky tomu se tak k němu přihblížil bezchybný Švéd Samuelsson. Ten předváděl skvělý běžecký výkon a zachvíli měl Nora na dohled. Nakonec  to byl on, kdo jako první protnul cílovou pásku.

Především na třetí střelbu ze čtyř v závodě nebude v dobrém vzpomínat český reprezentant Michal Krčmář. Ten musel totiž dobíjet ručně, navíc dvakrát minul. „Jsem hlupák. Vyhodil jsem si špatnou prací s malorážkou dva náboje a byly to pro mě šílené vteřiny. Díky desátému místu na startu z toho jsou ještě slušné body, ale necítil jsem se při stíhačce vůbec dobře," řekl k tomu v rozhovoru pro Českou televizi rodák z Vrchlabí.

Co se týče Ondřeje Moravce, tak když bude mít v závodech dobrou střelbu, může se pohybovat vysoko. „Pro něj úžasný posun. Držela ho střelba a pak se i lépe drží na lyžích," uvedl k němu trenér biatlonistů Ondřej Rybář.

O vítězství Samuelssona rozhodla závěrečná čtvrtá střelecká položka, neboť Johannes Boe během ní střílel mimo hned dvakrát. Do cíle pak norský závodník dojel až třetí, když ho překonal i Francouz Claude.

Světový pohár biatlonistů - stíhací závod mužů na 12,5 km v Kontiolahti (5.12.2020):

1. Samuelsson (Švédsko) 32:26,7 (1)2. Claude (Francie) +15,8 (3)3. J. Boe (Norsko) +19,5 (3)4. Laegreid (Norsko) +23,9 (1)5. Doll (Německo) +27,9 (2)6. Fak (Slovinsko) +37,3 (1)7. Christiansen (Norsko) +42,0 (2)8. Jacquelin (Francie) +47,8 (2)

...

20. Krčmář (ČR) +1:33,1 (3)22. Moravec (ČR) +1:44,3 (2)40. Krupčík (ČR) +2:57,4 (2)57. Štvrtecký +5:02,2 (9)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy