Ženský stíhací závod ovládly opět Norky se Švédkami. Nejlepší Češka až dvaadvacátá

Nejen nedělní program, ale celé zastaveníčko ve finském Kontiolhati, kde biatlonový peloton závodníků a závodnic absolvoval první dva podniky nového ročníku Světového poháru 2020/21, zakončil stíhací závod žen. V něm se opět ukazovaly především norské a švédské závodnice, první totiž skončila Tiril Eckhoffová a za ní hned její krajanka Marte Röiselandová. Třetí dojela Švédka Hanna Öbergová, přičemž v první desítce ještě skončily další Norka a Švédka. Nejlepší Češkou byla až dvaadvacátá Markéta Davidová, která se na střelnici opět nevyhnula chybám a chybám se tentokrát nevyhnula ani o něco lépe střílející Jessice Jislové, jednalo se ale až o poslední dvě rány.

Že bude Švédka Hanna Öbergová bojovat v neděním stíhacím závodě o nejvyšší příčky, to bylo jasné fanouškům už v úvodu závodu, který Seveřanka zvládla s přehledem. Po první zastávce na střelnici, na které nechybovala, navyšovala svůj náskok před pronásledovatelkami. To její mladší sestra Elvíra musela po první střelbě na jedno trestné kolo. To samé musela absolvovat i česká reprezentantka Markéta Davidová a na trať se nakonec vracela až jako desátá.

Další české závodnice střílely naprosto odlišně. Zatímco Jessica Jislová navazovala na svou střeleckou formu z úvodu sezóny a opět tak v úvodu závodu vystřílela všechny terče, Lucie Charvátová jednak střílela dlouho (až 36 sekund) a jednak chybovala hned třikrát.

Markéta Davidová sice v následujícím kole jela rychleji než Hanna Öbergová, ale opět byl vidět rozdíl na střelnici. Zatímco Švédka minula jen jednou při druhé střelbě, Češka hned dvakrát a propadla se tak až na 23. příčku. To Jislová opět mířila přesně a ztrácela tak poté pouze tři vteřiny na bodovaná umístění. A Lucie Charvátová musela zase na trená kola, tentokrát na dvě.

Když závod překlenul svoji polovinu, v čele byla nadále vidět Švédka Hanna Öbergová, která si tak chtěla určitě připsat v Kontiolahti své další vítězství poté,co ve čtvrtek dokázal vyhrát sprint. Jenomže v tu chvíli už se k ní blížila Norka Röiselandová. To Francouzka Chavelierová Bouchetová kvůli svým nepřesnostem spadla na šestou příčku.

Ve hře ale byla i další Seveřanka a taky Norka Tiril Eckhoffová, která předváděla na trati velice rychlý běh a navíc k tomu ještě přidala přesnou střelbu. I proto po té třetí odjížděla ze střelnice spolu s Öbergovou a Röiselandovou. V přesnosti na střelnici pokračovala nadále i Jislová, která tak poskočila na devětadvacátou pozici, Davidové se naopak opět chyby nevyhnuly.

Norsko-švédské vedoucí trio bojovalo po spolu i na poslední střelecké položce v závodě a nejlépe nakonec vše vyšlo Eckhoffové. Právě té se tehdy podařilo vybílit všechny terče a jela si pro triumf. Öbergová s Röiselandovou tak tedy bojovaly o stříbrnou pozici, ze souboje vyšla nakonec vítězně Norka.

Na poslední střelecké položce se tentokrát střelecky z Češek nedařilo ani Jislové, která minula při svých dvou posledních pokusech, Davidová společně s Charvátovou si připsaly ješště jedno trestné kolo.

Světový pohár biatlonistek v Kontiolahti - stíhací závod žen na 10 km (6.12.2020):

1. Eckhoffová (Norsko) 31:05,9 (0)2. Röiselandová (Norsko) +21,5 (2)3. H. Öbergová (Švédsko) +35,4 (3)4. Alimbekovová (Bělorusko) +55,05. Skottheimová (Švédsko) +58,3 (0)6. Tandrevoldová (Norsko) +1:03,87. Preussová (Německo) +1:08,68. E. Öbergová (Švédsko) +1:19,3

---------

22. Davidová (ČR) +2:22,9 (6)38. Jislová (ČR) +3:32,5 (2)51. Charvátová (ČR) +5:44,3 (10)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 29 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

Kyjev: Pokud Ukrajina padne, nastane třetí světová válka

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve středu uvedl, že v případě porážky Ukrajiny v konfliktu s Ruskem nastane třetí světová válka. Americký Kongres vyzval, aby schválil zpožděný balík vojenské pomoci pro jeho zemi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy