Česká radost díky Evě Samkové. Česká snowboardcrossařka si dojela pro vítězství ve SP

Pro svůj celkový již patnáctý triumf ve Světovém pohár ve snowboardcrossu si dojela česká reprezentantka Eva Samková v italské Chiese. Ve finále nakonec protla pomyslnou clovou pásku na první pozici, přestože dlouho v něm figurovala na čtvrtém místě.

Až vteřinovou ztrátu měla Eva Samková poté, co odstartoval finálový závod v italské Chiese. Jen těsně před cílovou rovinkou se české reprezentantce podařilo v pravotočivé zatáčce podjet své soupeřky a mohla se tak pak radovat ze svého těsného vítězství nad Američankou Faye Guliniovou a Julií Pereiraovou de Sousaovou z Francie.

"Je to nádherný pocit. "O tom je náš sport, to je na něm nejhezčí. Jste čtvrtá po startu a první v cíli," zářila štěstím Samková v cílovém prostoru během televizního rozhovoru.

Držitelka zlaté olympijské medaile ze Soči 2014 se tak tedy mohla z vítězství ve Světovém poháru zaradovat poprvé od prosince 2019, kdy se jí podobně zadařilo v rakouském Montafonu.

A jakým že způsobem se Eva Samková do finále probojovala? V osmifinále dojela rodačka z Vrchlabí na druhé pozici, ve čtvrtfinále pak dojela do cíle jako první, stejně tak jako v následném semifinále. A to i přesto, že v semifinále se ocitala ještě na druhém mezičase na průběžné třetí pozici.

Tímto svým triumfem tak tedy Samková navázala na své třetí místo ze sobotního závodu v italském Chiese. V něm naopak z kraje závodu vedla, ale nakonec tedy skončila třetí. "Poučila jsem se z něj," řekla po nedělním vítězství. Díky němu tak v celkové klasifikaci Světového poháru drží první místo se 160 body společně s Guliniovou.

Dodejme, že aktuální ročník Světového poháru ve snowboardcrossuu je netradičně zkrácený, což znamená, že Samkovou a spol. nyní čekají jen dva závody Světového poháru v gruzínském Bakuriani a poté ve švýcarském Veyssonaz (oboje v březnu).

Ještě před tím se od 11. do 13. února uskuteční ve švédském Idre Fjäll světový šampionát.

Výsledky SP ve snowboardcrossu v Chiese (24.1.2021):

Ženy:

1. Samková (ČR)2. Guliniová (USA)3. Pereiraová de Sousaová (Fr.)4. Moioliová (It.)

...

v rozjížďkách 33. Hopjáková (ČR)

Průběžné pořadí SP (po 2 závodech):

1. Samková 1602. Guliniová 1603. Moioliová 150

Související

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.
Eva Samková

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková pokračovala v Cortině ve stříbrných žních

V sobotu si snowboadcrossařka zase vyzkoušela, jaké to je vystoupat na stupínek určený pro stříbrnou závodnici. Jen sedmnáct setin zaostala ve finálové jízdě v italské Cortině d’Ampezzo za Britkou Charlotte Bankesovou a navázala tak tedy na své stříbro z předešlého podniku v Sierra Nevadě. Třetí skončila Italka Michela Moioliová.

Více souvisejících

snowboardcross Eva Samková (snowboardistka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy