Češkám se ve štafetě střelecky nedařilo, nakonec uzavíraly elitní desítku. Vyhrály Norky

V sobotu pokračuje štafetovými závody Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě a jako první se na trati v tento den v liduprázdné Vysočina Aréně představily ženy. Českému kvartetu ve složení Jessica Jislová, Markéta Davidová, Lucie Charvátová a Eva Kristejn Puskaračíková se v tomto závodě vůbec nedařilo ve střelbě, přičemž na jedno trestné kolo musela Davidová a hned na dvě musela následně i Charvátová. Proto tak tedy nezbylo na českou reprezentaci lepší než desáté místo. Naopak do cíle jako první dojely Norky následované Francouzkami a Němkami.

Před dvěma týdny na mistrovství světa v Anterselvě se českým biatlonistkám podařilo absolvovat štafetový závod bez trestného kola, což se tak stalo jednou jedinkrát v právě probíhající sezóně 2019/2020. V Novém Městě na Moravě se takoový výkon Češkám nepodařil zopakovat. Ještě před první střelbou Markéty Davidové, která měla na starost druhý úsek poté, co přebírala pomyslnou štafetu od Jessicy Jislové (která na svém úseku třikrát dobíjela), figurovala česká štafeta na výtečném čtvrtém místě a sahala tak na medailové pozice.

Mohla po této položce pomýšlet i úplnou špičku startovního pole, jenomže při střelbě vestoje ji nestačily tři nahrádní náboje k tomu, aby vybílila jeden z pěti terčů. Následně tak tedy musela na jedno trestné kolo a kvůli tomu tak i na další předávce (stejně jako na té první) byla česká štafeta průběžně osmá.

Třetí úsek měla na starost Lucie Charvátová a čeští fanoušci si opěšt připomněli, že štafety jsou pro tuto reprezentantku noční můrou. Po jednom trestném kole musela kroužit po oblou svých střeleckých položkách. Rázem se tak české kvarteto ocitlo na desáté pozici a finišmanka Kristejn Puskarčíková tak vyjela na trať s dvouminutovou ztrátou na čelo závodu.

Závodnice z Harrachova sice nemusela ani jednou na trestné kolo, nicméně i tak nemůže hovořit o výtečné střelbě, neboť jak vleže, tak vestoje vypotřebovala všechny své náhradní náboje. Že česká štafeta nakonec skončí na desáté pozici, o tom nakonec rozhodnout až fotofiniš, jelikož Kristejn Puskarčíková sprintovala o deváté místo až do úplného závěru se Švýcarkou Lenou Häckiovou.

Kdo rozhodně nemusel ani jednou na trestné kolo během celého závodu, tak to byly suverénní Norky, jež nakonec závod vyhrály, šesté Italky a až osmnácté Estonky. Čistou střelbou se naopak nemohly pyšnit stříbrné potažmo bronzové štafety Francie a Německa.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě (7.3.2020):

Štafety - ženy (4x6 km):

1. Norsko (Knottenová, Lienová, Tandrevoldová, Eckhoffová) 1:09:14,8 hod. (0 trest. okruhů + 8 dobíjení)2. Francie (Simonová, Braisazová, Chevalierová, Bescondová) -28,7 (1+10)3. Německo (Horchlerová, Hinzová, Preussová, Herrmannová) -57,0 (1+14)4. Ukrajina -58,5 (1+12)5. Rusko -1:11,7 (1+12)6. Itálie -2:01,3 (0+11)

...

10. Česko (Jislová, Davidová, Charvátová, Kristejn Puskarčíková) -3:55,5 (3+18)

Konečné pořadí SP štafet (po 6 závodech):

1. Norsko 360 b.2. Švýcarsko 2603. Německo 2604. Francie 2575. Švédsko 2496. Ukrajina 242

...

8. Česko 202

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy