České biatlonistky ve štafetě sahaly po triumfu. Po pádu Charvátové ale skončily šesté

Neskutečnou smůlu si prožily české biatlonistky ve štafetovém závodě v italské Anterselvě. Po skvělých výkonech Jessicy Jislové, Terezy Voborníkové a Markéty Davidové, které se vyznamenaly především bezchybnou střelbou, se české kverteto vyšvihlo před posledním úsekem na čelo závodu, kde o průběžné první místo bojovalo s tím norským. Jenže finišmanka Lucie Charvátová poté, co dobře odstřílela svou první střelbu na trati spadla tak nešťastně, že se dostala mimo trať do hlubokého sněhu a než se vrátila na trať ztratila svůj pohodlný náskok. Kvůli sněhu v dioptru se pak zdržela na poslední stojce a nakonec z toho bylo šesté místo. Triumfovaly Norky následové Ruskami a Francouzkami.

V úvodu ženské štafety byla k vidění hodně vepředu Švédka Brorssonová, jež si dokázala vypracovat dostatečný, i když malý, náskok před svými soupeřkami než se dostala na první střeleckou položku. Seveřanka však ostřílela na koberci vleže čistě a ze stadionu tak tehdy odjížděla bok po boku s Alimbekavovou. Přestože závodnice zlobil při první střelbě veliký vítr, třeba česká reprezentantka Jislová si s tím dokázala taktéž poradit a i když byla na střelbě pomalejší, byla především bezchybná. Odjížděla tak ze střelnice na výtečném třetím místě se čtrnáctivteřinovou ztrátou. To Norka Knottenová musela na trestné kolo.

I následnou střelbu vestoje odstřílela česká reprezentantka Jislová čistě a jen s minimální ztrátou na vedoucí Bělorusku tehdy figurovala na páté pozici. Norská štafeta pro změnu ztrácela na čelo skoro minutu. O tempo startovního pole se staralo duo Alimbekavová-Brorssonová, kterým nejprve stačila Italka Vittozziová, Jislová pomalu začala ztrácet.

A tak tedy předala pomyslný štafetový kolík své kolegyni Tereze Voborníkové jako pátá v pořadí. Společně se Švýcarkami Češky ztrácely vedoucí pozici 22 vteřin. Na předávce pak bylo vidět, že se úvodní úsek nepodařil ani Němkám, ty tehdy byly až šestnácté.

I když Voborníkové se běžecky nedařilo podle představ, dařilo se jí hlavně střelecky. S těžkými povětrnostními podmínkami si poradila náramně a poté, co ležku odstřílela čistě, odjížděla ze stadionu pátá. Naopak Švédky potkalo trestné kolo, Wiererová zase musela vypotřebovat tři rezervní náboje, stejně na tom byla i Braisazová Bouchetová.

Po předání Voborníkové Markétě Davidové česká štafeta ztrácela ze sedmého místa až 47 vteřin na tehdy vedoucí Rusky. To na stříbrnou, potažmo bronzovou příčku ztrácela česká štafeta jen něco málo přes dvacet sekund. Mezitím pohřbila nděje na lepší výsledek Bělorusek Leščanková, která se kvůli trestnému kola propadla až za Češky.

Na své první položce musela česká ženská biatlonbová jednička Davidová dobíjet hned dvakrát a stále byla tak v kontaktu s medailovými pozicemi na pátém místě. V čele se zdály být suverénní Rusky, jenže pak přišla na řadu šestá střelba a tam pohořely. Konkrétně Kazakevičová střílela tak bídně, že musela následně hnedna tři tresná kola a otevřela se tak tím šance i pro českou štafetu dostat se dopředu. A povedlo se. Ze stadionu totiž tehdy odjela Davidová jako druhá za prvními Italkami. A to i přesto, že i tentokrát to bylo z českého pohledu se dvěma dobíjeními. Jen těsně za ní se ale objevily Norky a Němky.

Po tomto skvělém úseku z českého pohledu vyrážela do posledního úseku Lucie Charvátová jako druhá těsně Norkou Tandrevoldovou. Za tímto duem málo ztrácely Italky s Němkami. Dlouhou se Charvátová držela jako klíště Tandrevoldové, jenže pak na řadu přišel neťastný pád české reprezentantky, která se tak dostala do hlubokého sněhu. Než se vydrápala zpátky na trať, ztratila svůj veliký náskok před pronásledovatelkami, navíc se jí do dioptru dostal sníh a kvůli tomu se tak zdržela na závěrečné stojce. Musela pak dvakrát dobíjet a česká štafeta se tak propadla na šestou příčku.

"V zatáčce je plotna, Lucka si na ní přišlápla a bylo to hotové… Je to sypké a ledové, trochu to s ní zacloumalo," přiblížil situaci kouč Jiří Holubec. "Jsem v pořádku, ztratila jsem ale cenné vteřiny a hodně sil," dodala pak v rozhovoru pro ČT sport Charvátová.

Jak se pak zjistilo, nejednalo se o jediný pád, který během závodu potkalo českou štafet. Na zemi se před tím ocitla i Davidová. "Čtyři (dobíjení) je moc. Ještě jsem ve druhém kole spadla. Takže to ode mě nebyl dobrý výkon. Mám trochu ohlý palec, ale to do zítřka rozdýchám," komentovala svůj výkon.

Triumfovaly Norky, za nimi pak byly Rusky a Francouzky, kteří boj o bronz vyhráli jen těsně nad Italkami.

Světový pohár biatlonistek v Anterselvě - štafeta žen na 4x6 km (22.1.2022):

1. Norsko (Knottenová, Eckhoffová, Lienová, Tandrevoldová) 1:12:54,1 (1+10)2. Rusko (Vasněcovová, Rezcovová, Kazakevičová, Nigmatullinová) +24,6 (3+12)3. Francie (Chevalierová, Braisazová-Bouchetová, Botetová, Bescondová) +32,6 (0+13)4. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Comolaová, Sanfilippová) +32,6 (0+13)5. USA (Dunkleeová, Eganová, Irwinová, Reidová) +50,1 (0+13)6. Česko (Jislová, Voborníková, Davidová, Charvátová) +59,8 (0+8)7. Švýcarsko (Basergaová, Häckiová, E. Gasparinová, S. Gasparinová) +1:03,7 (1+11)8. Německo (Weidelová, Hildebrandová, Hettichová, Kebingerová) +1:08,2 (0+13)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 40 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy