Čeští muži se v Hochfilzenu předvedli. Jejich štafeta skončila pátá! Vládli opět Norové

Českým mužům se v úvodu sezóny biatlonového Světového poháru 2019/2020 doposud příliš nedařilo, ovšem v nedělní štafetě nečekaně sahali po umístění na medailových pozicích. Nakonec ale kvarteto ve složení Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Adam Václavík a Jakub Štvrtecký dojela na výtečném pátém místě. Závod pak vyhrála norská štafeta v čele s finišmanem Johannesem Boe a Seveřané tak potvrdili svou dominanci z posledních závodů v Hochfilzenu, ve kterých zářily i norské ženy.

Že česká mužská štafeta může v nedělním štafetovém závodě pomýšlet na velice slušné umístění, to napovídaly už první kilometry úvodního úseku, jenž měl z českého pohledu na starosti Šlesingr. Právě on totiž hned první střeleckou položku nejenže rychle střílel, ale navíc ještě bezchybně. Po ležce tak dokonce držel i běžecké tempo s Dalem z Norska. Díky tomu tak Šlesingr na druhou střelu vestoje dojel na průběžně druhém místě, ovšem na koberci ho zdržely hned dvě dobíjení. I proto nakonec předával svému kolegovi Krčmářovi až jako osmý.

Ani přesto však neztráceli Češi nijak mnoho na špičku startovního pole. Ve druhém úseku se příliš střelecky nedařilo Norům tak, jak by si představovali, konkrétně Bjöntegaardovi. Ten musel po jedné minele na trestné kolo. A i proto se tak tedy do čela závodu dostala francouzská a německá štafeta. Co se týče Krčmáře, tak ten měl na rozdíl od Šlesingra daleko pomalejší střelbu, i tak se ale mohl pyšnit střelbou bezchybnou. Češi se tak dokázali posunout na průběžné páté místo se sedmivteřinovou ztrátou na pódium.

Během třetího úseku přišlo znovuzrození norské štafety a to především díky Tarjeii Boeovi. Ten přebíral pomslný štafetový kolík na sedmé pozici. Nakonec však dokázal Nory dostat na třetí příčkua na vedoucí Německou tak sztráceli Norové už jen 43 vteřin. Za Česko v tu chvíli jel Václavík, jenž tak dokázal navázat na střelecké úspěchy jeho dvou předešlých reprezentačních kolegů a i proto zůstali Češi až nečekaně v kontaktu s medailovými pozicemi za Francií a Kanadou. Jako finišman byl v českém týmu zvolen Štvrtecký, kterému se sice podařilo při střelbě vestoje vystřílet všechny náhradní náboje, ovšem v závěru i tak Rus Loginov, i přesto jak se snažil, Štvrteckého nepředstihl a Češi se tak mohli radovat z pátého místa.

Dlouhou dobu to vypadalo, že by snad mohli v tomto závodě triumfovat Němci, neboť ještě po závěřečné střelecké položce měl Doll čtrnáctivteřinovým náskok před Johannesem Boe. Ten ho ale v závěru přeci jen překonal.

Světový pohár biatlonistů - štafeta 4x7,5 km v Hochfilzenu (15.12.2019):

1. Norsko (Dale, Bjöntegaard, T. Boe, J. Boe) 1:14:44,2 (1+7)2. Německo (Horn, Kühn, Peiffer, Doll) +2,0 (0+6)3. Francie (Guigonnat, Jacquelin, Claude, Fillon Maillet) +51,9 (1+8)4. Kanada (Burnotte, S. Gow, Millar, Ch. Gow) +1:28,7 (0+6)5. Česko (Šlesingr, Krčmář, Václavík, Štvrtecký) +1:52,2 (0+9)6. Rusko (Jelisejev, Latypov, Malyško, Loginov) +2:01,7 (1+8)7. Bělorusko (Smolskij, Bočarnikov, Žaljotnov, Lobastov) +2:37,6 (0+7)8. Itálie (Hofer, Bormolini, Cappellari, Windisch) +2:38,4 (0+11)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy