Další vítězství pro Norsko. Ženský masák skvěle zvládla náhradnice Charvátová

Stejně jako většina závodů ve francouzském Annecy, tak i ten poslední ovládla norská biatlonová reprezentace, tentokráte tedy díky Tiril Eckhoffové. Ta po stíhačce ovládla i ženský hromadný závod o tomto víkendu a potvrdila tak norskou dominanci. Ze tří Češek, které se nedělního závodu zúčastnili, se překvapivě nejvíce dařilo Lucii Charvátové, která ani původně podle sobotního propadáku ve stíhačce neměla nastoupit. Nakonec se do závodu dostala jako náhradnice a skončila tak na jedenácté příčce. Eva Kristejn Puskarčíková skončila patnáctá a Markéta Davidová kvůli šesti minelám až dvacátádruhá. Na stupně vítězů se kromě Eckhoffové ještě dostaly Italka Wiererová a Švédka Perssonová, jež si tak dojela pro svůj životní výsledek.

Byl to pro Lucii Charvátovou den nečekaných věcí. Až ráno se totiž dozvěděla, že jako náhradnice bude moct naskočit do nedělního hromadného závodu a a ani v těch nejlepších snech ona sama nečekala, že by snad mohla po sobotě zajet nějaký slušný výsledek. „Teprve ráno jsem se dozvěděla, že poběžím masák, když Öbergová zrušila start. Venku bylo počasí, že by psa nevyhnal a spíš jsem už myslela, jak si dám nohy na gauč a budu se dívat na pohádky. Po stíhačce jsem se cítila dost unavená, ale možná bylo dobře, že jsem se k neděli ani neupínala, takže ten výsledek v cíli mám jako krásný vánoční dárek," prozradila sama Charvátová po závodě České televizi.

Ve druhé desítce kromě Charvátové skončila i Puskarčíková, jež nakonec dojela na patnáctém místě. Vůbec se tentokrát nedařilo Markétě Davidové a to hlavně střelecky. Po šesti střelách mimo terč pro ni zbyla dvacátádruhá pozice.

Hned na první střelecké položce Davidová chybovala a po jednom trestném kole se tak ocitla na průběžném dvacátém místě. Puskarčíková ani Charvátová tehdy naopak chybu neudělaly a proto tak prvně jmenovaná opouštěla po první střelbě stadion jako dvanáctá, Charvátová jako desátá.

Po druhé střelbě musely všechny české reprezentantky na jedno trestné kolo, ovšem nikterak výrazně si závodnice ve výsledkové listině nepohoršily. I tak ale narůstala ztráta na čelo startovního pole. Eckhoffová si opět jela svůj vlastní závod a demonstrovala to svým pro tento víkend typickým až ďábelským tempem. Chtěla zkrátka navázat na svá předchozí tři vítěství v předešlých třech závodech Světového poháru.

Trochu větší potíže jí mohla udělat pronásledovatelka z Finska Mäkäräinenová, protii ní však postupem závodu hrálo stále špatnější počasí a díky sílícímu dešti tak tedy mohl narůstat náskok Eckhoffové i před dotírající Finkou. Před třetí střelbou se celkem slušně běžecky dařilo Davidové, ovšem na koberci dvakrát chybovala, stejně tak jako její kolegyně Charvátová. Společně s Puskarčíkovou se tak před předposledním kolem nacházely okolo 15. pozice.

Protože Eckhoffová před poslední střeleckou zastávkou daleko za sebou nikoho neměla, klidně mohla třikrát chybovat. Střílela ale čistě a jela vstříc jasnému triumfu a tolik touženému zlatému hattricku. Charvátové se na poslední střelecké položce dařilo, vynulovala všechny terče a díky tomu tak tedy protnula pomyslnou cílovou pásku jako jedenáctá. Porazila tak mimo hjiné nečekaně i Tandrevoldovou, další Norku jezdící navíc ve žlutém dresu.

Světový pohár biatlonistek v Annecy – 12,5 km žen s hromadným startem (22.12.2019):

1. Eckhoffová (Norsko) 38:52,8 (2)2. Wiererová (Itálie) +1:24,9 (2)3. Perssonová (Švédsko) +1:25,1 (1)4. Mäkäräinenová (Finsko) +1:35,6 (4)5. Herrmannová (Německo) +1:43,0 (4)6. Jurlovová-Perchtová (Rusko) +1:43,6 (2)7. Bescondová (Francie) +1:45,0 (1)8. Preussová (Německo) +1:45,2 (2)

-----

11. Charvátová (ČR) +2:09,2 (3)15. Kristejn Puskarčíková (ČR) +2:28,7 (3)22. Davidová (ČR) +3:29,9 (6)

Stav SP (po 7 z 24 závodů):

1. Wiererová (Itálie) 3042. Eckhoffová (Norsko) 2873. Tandrevoldová (Norsko) 2824. Braisazová (Francie)5. Simonová (Francie)6. Häckiová (Švýcarsko)7. Perssonová (Švédsko) 1838. H. Öbergová (Švédsko) 1829. Davidová (ČR) 180

-----

25. Charvátová (ČR) 11026. Kristejn Puskarčíková (ČR) 10944. Jislová (ČR) 40

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy