Davidová krátce před OH získala malý křišťálový glóbus. Za vytrvalostní závody

Formu si načasovat lépe už nemohla. Jen krátce před Zimními olympijskými hrami v Pekingu česká reprezentantka Markéta Davidová skončila na patnáctikilomertové trati v italské Anterselvě, kde se o tomto víkendu koná poslední závod biatlonistů před zmiňovanými Hrami, ve vytrvalostním závodě šestá. Pro Češku toto umíastění znamenalo jistotu zisku mlého křišťálového glóbu určeného pro celkovou vítězku v této disciplíně. Poprvé po pěti letech se tak některému z českých biatlonistů a biatlonistek podařil takovýto počin v rámci Světového poháru.

Protože během závodu Davidová celkem třikrát minula terč, znamenalo to pro ni jediné. Že na stupně vítězů nedsáhne. Přesto se ale květinového ceremoniálu zúčastnila. Do cíle dorazila totiž šestá a protože v konečném pořadí nechala za sebou především Alimbekovovou, Hauserovou a Nigmatullinovou, mohla se radovat ze zisku malého křišťálového glóbu.

Všech pět závodnic, které skončily v pátečním vytrvalostním závodě před českou biatlonistkou pak byly v celkovém průběžném pořadí vytrvalostních závodů bodově výrazně za ní a tudíž ji tak zisk malého křišťálového glóbu rozhodně neminul. Její střelba v tomto závodě vypadala následovně: první střelbou vleže vybílila všechny terče, první stojku zvládla stejně bravurně. Na třetí položce už jednou minula, ale stále se mohlo myslet i na medaili. Vše ale rozhodla záverečná stojka, kde začala dvěma minelami a musela  se tak srovnat do ideální polohy. I tak ale byla ráda za zisk malého křišťálového glóbu.

„Je to boží, že mám malý křišťálový glóbus. Fakt jsem ani nevěděla, že se individuál z olympiády už do poháru nepočítá, takže jsem v hlavě tolik neměla, o co jedu," uvedla Davidová v rozhovoru pro ČT sport a pokračovala: „Nechtěla jsem ve zdejší nadmořské výšce něco přepálit, takže mě těšilo, co jsem na trati předvedla. Možná jsem mohla být o pár sekund rychlejší, nebo dát o minutu na střelnici lepší, ale musím to brát tak, jak to je. Šesté místo je pěkné a z trofeje mám radost, i když mi ji dají až v březnu na Holmenkollenu."

Páteční závod v Anterselvě ovládla Francouzka Braisazová-Bouchetová a nebyla to jediná reprezentantka země galského kohota, která vystoupala na medailový stupínek. V nejlepší trojce ho ještě doplnila Simonová. Třetí pak skončila Švédka Brorssonová, pro kterou to byly první stupně víězů v kariéře. Závodu se pak nezúčastnily jinak jindy favoritky Norka Röiselandová a Švédka Öbergová.

Co se týče českých závodnic, tak kromě Davidové se vytrvalostního závodu zúčastnily ještě Jessica Jislová, která se umístila nakonec na 25. místě, díky čemuž se tak představí v nedělní hromadném závodě. Neztratila se pak ani Tereza Voborníková, která zaznamenala svůj nejlepší výsledek v kariéře, když skončila do třicítky na 29. pozici. Mohla ale zajet daleko lépe, nebýt poslední nepřesné rány, kterou si odstřelila pozici těsně za elitní desítkou.

Jislobá podobně jako Davidová první dvě položky odstřílela bezchybně a i ona se blížila elitní desítce. Na následujících dvou střelbách si ale připsala vždy jednu trestnou minutu. „Rychlá jako vítr jsem na trati nebyla, ale úplně špatné to taky nebylo,"  nechala se slyšet po závodě.

Světový pohár biatlonistek - 15 km žen v Anterselvě (21.1.2021):

1. Braisazová-Bouchetová (Francie) 42:20,6 (1)2. Simonová (Francie) +51,1 (2)3. Brorssonová (Švédsko) +1:37,2 (2)4. Eganová (USA) +1:55,9 (2)5. Wiererová (Itálie) +1:58,8 (3)6. Davidová (ČR) +2:34,8 (3)7. Alimbekovová (Bělorusko) +2:36,2 (3)8. Tandrevoldová (Norsko) +2:52,7 (3)------

25. Jislová (ČR) +4:17,8 (2)29. Voborníková (ČR) +4:34,9 (2)57. Puskarčíková (ČR) +6:17,5 (4)59. Charvátová (ČR) +6:27,8 (6)

Konečné pořadí SP v disciplíně 15 km:

1. Davidová (ČR) 982. Hauserová (Rakousko) 863. Alimbekovová (Bělorusko) 794. Brorssonová (Švédsko) 785. Nigmatullinová (Rusko) 716. Braisazová-Bouchetová (Francie) 63

----

43. Jislová (ČR) 1650. Voborníková (ČR) 1255. Charvátová (ČR) 8

Stav Světového poháru po 14 závodech:

1. Röiselandová (Norsko) 6512. E. Öbergová (Švédsko) 5633. Alimbekovová (Bělorusko) 5354. Hauserová (Rakousko) 4835. H. Öbergová (Švédsko) 4826. Solaová (Bělorusko) 3797. Braisazová-Bouchetová (Francie) 3858. Davidová (ČR) 372

------

19. Jislová (ČR) 24262. Puskarčíková (ČR) 3068. Charvátová (ČR) 2383. Voborníková (ČR) 1284. Vinklárková (ČR) 12

Související

Více souvisejících

Biatlon Markéta Davidová

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy