Davidová sahala v masáku na první českou medaili v sezóně. Nakonec skončila desátá

Po většinu dobu ženského závodu s hromadným startem, kterým se biatlonistky loučili v neděli s německým Oberhofem, odkud se odeberou společně se svými mužskými kolegy do italské Anterselvy, byla jediná česká reprezentantka Markéta Davidová v celém startovním poli vidět vždy v jeho popředí a i s jedním trestným kolem na kontě sahala po medailovém úspěchu. Jenže na řadu přišla poslední střelecká položka, na které zaznamenala hned dvě chyby a naděje na nejlepší výsledek jakéhokoli českého biatlonisty či biatlonistky v této sezóně Světového poháru tak byly ty tam. Davidová tak nakonec skončila desátá. Tak trochu překvapivou vítězkou závodu se stala Francouzka Simonová.

Jak to tak bývá, rozhodovalo se především na střelnici. Biatlonistky, jež se zúčastnily nedělního závodu s hromadným startem v Oberhofu, to poznaly hned od začátku. První střelbu totiž z celého startovního pole zvládlo čistě odstřílet hned třináct biatlonistek, druhou pak už jen pět z nich. Naštěstí pro české fanoušky mezi těmito pěti byla i jediná česká účastnice tohoto závodu Markéta Davidová. Díky tomu se tak mohla těšit z kontaktu s Italkou Wiererovou, Švédkou Hannou Öbergovou a norským duem Knottenová-Tandrevoldová. „První polovina závodu byla od Markéty absolutně skvělá. Jistá střelba, přitom ve slušném rytmu a hodně rychlý běh," byl si po závodě vědom trenér českého ženského týmu Egil Gjelland.

Třetí střelbu v závodě zvládla čistě odstřílet pouze už jen Italka Wiererová, která tak po této střelbě vestoje měla hned pětadvacetivteřinový náskok na druhou Hannu Öbergovou. Ta naopak musela před tím, než vyjela ze stadionu, na jedno trestné kolo. To musela tehdy absolvovat i česká reprezentantka Davidová. Díky tomu, že byla poté ve společnosti se skvěle běžící Rakušankou Lisou Hauserovou, dotáhly se obě tyto závodnice celkem rychle k unikající Švédce.

Z českého pohledu to tak tehdy všechno vypadalo velmi nadějně, vše nakonec musela rozluštit závěrečná zastávka na koberci, tedy poslední střelba vestoje. A ta překopala průběžné pořadí naprosto dokonale. Wiererová musela hned na dvě trestná kola a tím tak přišla o možnost bojovat o cenný kov. To samé bohužel potkalo i Davidovou. „Obě ráno mimo terč jí ulétly doleva. Těší mě stabilní výkonnost Markéty, ale sama dobře ví, že ještě potřebuje zlepšovat rychlost při střelbě," připomněl po závodě kouč Egil Gjelland.

Nejlépe závěreečnou stojku zvládla Francouzka Simonová společně s Němkou Preussovou a právě obě tyto závodnice se celkem překvapivbě dostaly do čela závodu. Nakonec poslední dvoukilometrový okruh nejlépe zvládla Francouzka, neboť ji zbylo na závěr daleko více sil. O bronz pak sváděly boj Seveřanky, přičemž nejúspěšnější z nich byla Švédka Hanna Öbergová. Není pak rozhodně bez zajímavosti, že rozdíl mezi šestou a třináctou příčkou v cíli činil šest vteřin.

„Mohla jsem skončit o hodně lépe, přece jen ta dvojka z poslední střelby tam být neměla. Předtím na trati mě ale okolnosti donutily udávat tempo. Další holky ze špice moc jet nechtěly a já při své pomalejší střelbě nechtěla dopustit, aby se sjel celý balík. Před masákem jsem se cítila dost unavená, nakonec to až tak šílené nebylo, i když pětkrát vystoupat na Rennsteig bylo opravdu náročné. Ale nechci být neskromná, každé umístění v první desítce se počítá," líčila pak po závodě v rozhovoru Davidová.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - (17.1.2021):

Závod žen s hromadným startem na 12,5 km:

1. Simonová (Fr.) 40:11,1 (3)2. Preussová (Něm.) -3,9 (2)3. H. Öbergová (Švéd.) -11,7 (3)4. Tandrevoldová (Nor.) -13,0 (2)5. Brorssonová (Švéd.) -14,9 (1)6. Wiererová (It.) -28,8 (2)7. Röiselandová -30,3 (4)8. Eckhoffová (obě Nor.) -32,1 (4)9. Braisazová-Bouchetová (Fr.) -32,6 (4)10. Davidová (ČR) -33,0 (3)

Průběžné pořadí SP (po 13 z 26 závodů):

1. Röiselandová 5792. Eckhoffová 5603. H. Öbergová 5504. Wiererová 4425. Preussová 4396. E. Öbergová (Švéd.) 429

...

9. Davidová 36455. Puskarčíková 4057. Charvátová 3765. Jislová (všechny ČR) 20

Související

Více souvisejících

Biatlon Markéta Davidová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy