Davidová ve stíhačce sahala po bronzu, nakonec skončila dvanáctá. Závod ovládly Norky

V německém Oberhofu pokračuje v sobotu další podnik biatlonového Světového poháru 2020/21 a to stíhaacími závody. Jako první se v sobotu představily biatlonistky včetně dvou českých a to Markéty Davidové a Evy Puskarčíkové. Prvně jmenovaná Češka byla blízko zisku první medaile pro český biatlon v tomto ročníku, nakonec se jí ale bronz získat nepodařilo a to kvůli zpackané poslední střelbě, po které musela Davidová hned na tři trestná kola a nakonec tak skončila dvanáctá. I tento závod pak ovládlo Norsko a to tentokráte zásluhou dua Tiril Eckhoffová, Marte Röiselandová.

Norka Tiril Eckhoffová, která vyjela na trať ve stíhacím závodě jako první s pohodlným půlminutovým náskokem před druhou Švédkou Hannou Öbergovou navázala na svůj páteční výkon ve sprintu, kde nenašla na střelnici konkurenci a stejně suverénně si počínala i na první zastávce na koberci ve stíhačce. Ležku zastřílela čistě a původní půlminutový náskok se začal zvyšovat. A to i proto, že druhá Öbergová jendou na úvodní střelbě minula a nepomohlo jí navíc ani to, že krátce na to ztratila hůlku.

Co se týče české reprezentantky Markéty Davidové, i ona udělala radost svým fanouškům radost čistou střelbou a navíc ji stihla ostřílet za méně než půl minuty. A tak pro ni přišla zasloužená odměna, posun v průběžném pořadí na čtvrtou příčku. V úvodu se dařilo i další české závodnici Evě Puskarčíkové, ta tehdy vystřílela všech pět terčů nejrychleji ze všech ve startovním poli.

Na druhou střelbu vleže přijížděla norská suverénka Tiril Eckhoffová bez pronásledovatelek a i proto ji nemuselo nikterak zvlášť vadit, že jednou minula a musela tak absolvovat jedno trestné kolo. Švédka Öbergová opět nezastřílela čistě, čehož dokázala využít Markéta Davidová. Ta tak rázem po své další čisté střelbě stáhla ztrátu na čelo a na vedoucí Norku tak už ztrácela pouze půlminutu. Společnost české biatlonové ženské jedničce po výjezdu ze stadionu dělala Rakušanka Theresa Hauserová. Puskarčíková pro změnu jednou minula.

Následovaly střelby vestoje. Na první z nich poprvé zaznamenala jednu chybu v tomto závodě i Davidová a musela na 150 kilometrů dlouhý trestný okruh. To Tiril Eckhoffová střílela bezchybně a jela vstříc dalšímu vítězství ve Světovém poháru. Puskarčíková odstřílela třetí střelbu za 25 vteřin a pohybovala se na průběžném 38. místě. Mezitím mohli diváci sledovat o souboj o průběžné druhé místo mezi Rakušankou Hauserovou a Norkou Röiselandovou.

Zatímco však první jmenovaná závodnice z této dvojice v závěrečné střelbě jednou chybovala, stejně jako vedoucí Eckhoffová, Röiselandová tak mohla své norské parťačce cestu na vrchol v tomto závodě ještě zkomplikovat. Bohužel se do bojů o medaile se nedostala Markéta Davidová, jež na poslední střelbě zkolabovala, když hned třikrát minula a propadla se tak na konečnou dvanáctou pozici. Bezchybně tehdy neodstřílela ani Puskarčíková, když zaznamenala jednu chybu.

Jak Eckhoffová, tak i Röiselandová měly těsně před cílem sil dostatek a schylovalo se tak k dramatu. Vždyť rozdíl mezi nimi činil pouhou vteřinu. Nakonec ale v cílové rovince rozhodlo lepší postavení Eckhoffové, která se tak opět mohla radovat z triumfu, již osmnáctého.

A zatímco Davidová skončila dvanáctá, Puskarčíková dorazila do cíle na 43. místě.

Světový pohár biatlonistek v Oberhofu - stíhací závod žen na 10 km (9.1.2021):

1. Eckhoffová (Norsko) 32:20,9 (2)2. Röiselandová (Norsko) +0,5 (1)3. Hauserová (Rakousko) +43,0 (1)4. Mironovová (Rusko) +1:11,2 (2)5. Chevalierová-Bouchetová +1:20,8 (2)6. Hojniszová-Staregaová (Polsko) +1:21,4 (1)7. Wiererová (Itálie) +1:23,1 (0)8. H. Öbergová (Švédsko) +1:36,3 (4)

-----

12. Davidová (ČR) +2:01,4 (4)43. Puskarčíková (ČR) +4:41,9 (2)

Stav Světového poháru (po 11 závodech):

1. Röiselandová (Norsko) 5092. Eckhoffová (Norsko) 4663. H. Öbergová (Švédsko) 4664. E. Öbergová (Švédsko) 3795. Alimbekovová (Bělorusko) 3556. Wiererová (Itálie) 3507. Preussová (Německo) 3478. Hauserová (Rakousko) 3059. Davidová (ČR) 302

------

53. Puskarčíková (ČR) 4059. Charvátová (ČR) 2564. Jislová (ČR) 20

Související

Více souvisejících

Biatlon Markéta Davidová

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 48 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy