Druhá česká radost na biatlonovém MS! Bronz ve sprintu senzačně získala Charvátová

Po čtvrteční bronzové radosti, o kterou se postala česká smíšená štafeta, se na právě probíhajícím letošním mistrovství světa v biatlonu v italské Anterselvě i v pátek radovali Češi z bronzu. Konkrétně díky Lucii Charvátové, která nečekaně skvěle zajela závod ve sprintu na 7,5 km. Ten vyhrála Norka Röiselandová, pro kterou je to tak druhé zlato pro ní po čtvrtečním mixu, druhá pak dojela Američanka Dunkleeová.

Od čtvrteční smíšené štafety se v italské Anterselvě změnilo počasí tak, že muselo být nutné namazat lyže pro páteční sprint naprosto jinak. Na rozdíl od čtvrtka pak byly jiné podmínky i na střelnici, neboť tam musely biatlonistky cvakáním mířidel reagovat na vítr s proměnlivými poryvy, který zde nyní panoval.

I proto nebylo divu, jak šťastná nakonec ze svého až nečekaného výkonu po dojetí do cíle byla třetí Lucie Charvátová. „Jsem šťastná, opravdu nadšená. Ani se mi nechce věřit, že mi to klaplo právě v tom nejdůležitějším startu sezony,“ řekla konkrétně pro Českou televizi závodnice z Vrchlabí a pokračovala: „Hlavou se mi absolutně nic nehonilo, opřela jsem se do závodu. Přesně takhle to má být. Řekla jsem si, že dneska by to mohlo jít. Trať byla jako sklenice, takže s technikou lyžování jsme všechny měly potíže. Honil se vítr, každá jsme měly jiné podmínky na střelbu, ale já si asi řekla, že dneska by to šlo."

Pro tuto českou reprezentantku se rozhodně jedná o životní výsledek a tudíž o její nejlepší dosavadní výkon v kariéře. „Zajela úžasný závod, bylo to jako z říše snů. Na střelnici hodně favoritek chybovalo a Lucka toho využila. Perfektní stojka, čistá a hodně rychlá, ji dala šanci zabojovat o medaili. Na posledních dvou kilometrech se vydala ze všeho a večer dostane krásnou odměnu na krk," okomentoval výkon Charvátové reprezentační sportovn ředitel Ondřej Rybář.

Na dalších českých reprezentantkách byla vidět únava, kterou nabraly po čtvrteční smíšené štafetě. Například Eva Kristejn Puskarčíková dojela do cíle až čtyřiadvacátá a to i proto, že hned svou první střelu v závodě netrefila a musela tak jedno trestné kolo. Chyby pak natropila i při střelbě vestoje. . „Bylo to na trati dost utrpení, připadala jsem si jako koza na ledě. Chtělo to odstřílet lépe, ale vinila bych z toho sebe a nikoli vítr," nechala se slyšet po závodě.

Nedařilo se ani Markétě Davidové, do které se před tímto závodem vkládaly největší naděje na zisk medaile. Vedle toho, že musela na trestné kolo celkem třikrát, se jí příliš nevedlo tentokrát ani běžecky. „Při stojáku jsem neměla klidnou polohu, protože mi tam dost foukalo z pravé strany. Jak jsem se s tím prala, přišly i chyby. Taky na lyžích to bylo divné. Tohle bylo spíš na brusle, fakt místy samý led."

Jessica Jislová se pak ani nekvalifikovala do stíhacího závodu, když se nevešla ani do šedesátky.

Mistrovství světa v Anterselvě (Itálie) - (14.2.2020):

Ženy - sprint (7,5 km):

1. Olsbuová Röiselandová (Nor.) 21:13,1 min. (1 tr. okruh)2. Dunkleeová (USA) -6,8 (0)3. Charvátová (ČR) -21,3 (1)4. Pidhrušná (Ukr.) -25,6 (1)5. Herrmannová (Něm.) -30,5 (3)6. Vittozziová -37,6 (2)7. Wiererová (obě It.) -39,0 (2)8. Preussová (Něm.) -40,8 (2)9. Fialková (SR) -44,2 (1)10. A. Gasparinová (Švýc.) -44,4 (0)

...

24. Kristejn Puskarčíková -1:11,5 (2)37. Davidová -1:32,1 (3)70. Jislová (všechny ČR) -2:35,5 (4).

Průběžné pořadí SP (po 14 z 24 závodů):

1. Wiererová 5452. Eckhoffová (Nor.) 5243. H. Öbergová (Švéd.) 4794. Herrmannová 4595. Olsbuová Röiselandová 4416. Braisazová (Fr.) 389

...

16. Davidová 26423. Charvátová 20932. Kristejn Puskarčíková 16161. Jislová 40

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy