Francouzi v čele s Fourcadem ovládli vytrvalostní závod. Nejlepším Čechem byl Moravec

Ve středu pokračoval ve švédském Östersundu úvodní díl Světového poháru v biatlonu 2019/2020 a to mužským dvacetikilometrovým vytrvalostním závodem. Důležitým momentem bylo, jak jednotlivé sevisní týmy namazali svým závodníkům lyže, neboť oproti víkendu se v Östersundu oteplilo a tudíž tak přišla na řadu obleva. Nakonec to podle všeho byli Francouzi, kteří měli namázano více než dobře, neboť všech pět závodících Francouzů se vešlo do první desítky, přičemž na prvních třech místech byli tři a to v pořadí Fourcade, Desthieux a Fillon-Maillet. Z české taktéž pětičlenné sestavy dopadl nejlépe Ondřej Moravec, jenž skončil na 17. místě, spolu s ním pak dosáhli na body další tři Češi.

Martin Fourcade se konečně dočkal dalšího triumfu v závodě Světového poháru a to po dlouhých 352 dnech. V pořadí to pak byla jeho již 77. radost na nejvyšším stupínku. „Pro mě je důležitý ten pocit, že jsem zpátky tam, kde bych se rád viděl celou zimu," řekl po závodě, kdy se vyjádřil k úspěchu jeho reprezentačních kolegů, kterému ani nechtěl věřit. „Vůbec jsem tomu nechtěl věřit, když jsem viděl vlaječky mé země na čtyřech nejvyšších příčkách výsledkové listiny. Ale líbilo se mi to a jsem na takový výsledek hrdý," řekl konkrétně.

Druhý skončil Desthieux, jenž si tak dodatečně dal dárek ke svým úterním 28. narozeninám. Co se týče běžeckého času, tak i v tomto ukazateli figuroval na čele Francouz. Nejlepší běh totiž předvedl Fillon-Maillet, který pak nakonec skončil na třetím místě. „Tohle byl velký francouzský den i díky servisu, který nám skvěle připravil lyže," usoudil Fourcade.

V první čtyřicítce, tedy na bodovaných umístěních skončili pak hned čtyři Češi z pěti, přičemž nejlepší výkon předvedl o víkendu se střelecky trápící Ondřej Moravec. Ten se umístil na konečné sedmnácté pozici. „Po tom víkendu jsem byl moc rád za devatenáct ran do terče z dvaceti. Jinak běh byl dost trápení, k tomu jsem nechal na trati nějakých patnáct vteřin při pádu, kdy mi do hlubokého sněhu vjela lyže a namlátil jsem si, což na rozbité trati potkalo hodně lidí," vyprávěl po závodě Moravec, k jehož výkonu se vyjádřil i kouč Zdeněk Vítek. „Ondra předvedl, že střílet umí. Po opětovném zánětu jater, který způsobil dlouhý tréninkový výpadek, je ještě na lyžích znát tréninkové manko, ale myslím, že se krok za krome bude zlepšovat," řekl pro Českou televizi.

Daleko lépe než nakonec skončil mohl skončit v  závodě i Michal Krčmář, ovšem proti jeho skvělému umístění byla poslední střelecká položka, ve které natropil hned tři minely. „Začal jsem až moc přemýšlet o závodě, což bylo špatně. Nikdo tady asi není naštvanější než já, protože jsem si během pár vteřin vlastní nekoncentrovaností odstřelil reálnou šanci na elitní pětku," neskrýval své rozhořčení v cíli Krčmář. „Uspěchal tam ty rány, asi nesrovnal hlavu pro poslední střelbu,"  vyjádřil se k němu taktéž kouč Vítek.

Trenér Vítek pak pochválil výkon nejmladšího českého reprezentanta Jakuba Štvrteckého, který dojel na pro něj velice slušném 32. místě. „Děsně těžké, jak se hodně bořily lyže, měl jsem pocit, že tahám nohy z ledu, ale jsem rád za střelnici. Ve sjezdech pro všechny docela loterie v rozměklém sněhu, taky jsem měl několikrát namále, abych se nesvalil na zem," okomentoval svůj výkon závodník, který zanedlouho oslaví 21. narozeniny.

SP biatlonistů v Östersundu – vytrvalostní závod mužů na 20 km (4.12.2019):

1. M. Fourcade (Fr.) 53:11,9 (1)2. Desthieux (Fr.) +12,7 (1)3. Fillon-Maillet (Fr.) +1:50,8 (3)4. Jacquelin (Fr.) +2:17,8 (2)5. Weger (Švýc.) +2:28,2 (1)6. T. Boe (Nor.) +2:28,8 (2)7. Claude (Fr.) +2:32,4 (2)8. Jelisejev (Rus.) +2:54,6 (1)

----

17. Moravec (ČR) +3:54,4 (1)29. Krčmář (ČR) +5:10,4 (4)32. Štvrtecký (ČR) +5:32,4 (3)40. Šlesingr (ČR) +6:00,9 (3)76. Václavík (ČR) +9:10,1 (5)

Související

Více souvisejících

Biatlon Martin Fourcade (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy