Je rozhodnuto. Eva Samková se Zimních olympijských her v Pekingu nezúčastní

Prakticky od poloviny prosince, kdy se česká snowboardcrossařka Eva Samková zranila tak nešťastně, že si zlomila oba kotníky, visel nad touto českou sportovkyní jeden veliký otazník. A to takový, zda se zúčastní blížících se Zimních olympijských her v Pekingu. Držitelka zlaté medaile ze Soči 2014 a bronzové z Pchjongčchangu 2018 sice dávala na přelomu kalendářního roku fanouškům naději, že se stihne do sportovního svátku dát dohromady, poté, co se ale nakazila covidem, musela se odložit její kontrola v Rakousku. Nyní sama závodnice ve svém prohlášení pro média potvdila, že se letošních Her nakonec nezúčastní a do této sezóny už nezasáhne.

Připomeňme, že Eva Samková se zranil po závodě smíšených dvojic v rakouském Montafonu, který spolu s Jiřím Kubičíkem tehdy vyhrála. Ovšem radovat se zněj nemohla, po nešťastném manévru v cíli si zlomila oba kotníka a musela být následně odvezena do tamní nemocnice, kde byla ještě ten podrobebna operaci.

Po ní se v obou jejích nohách nacházejí šrouby. Zkoušela rehabilitovat i nazout si snowboardingové boty, po dohodě s lékaři se ale osmadvacetiletá Samková rozhodla nic neriskovat. "Rozhodnutí nejet do Pekingu bylo těžké, ale správné. Teď se soustředím na to, abych se uzdravila a fungovala dál. Zahojím se a vrátím se zpátky," uvedla Samková ve čtvrtečním prohlášení, přičemž profesor Pavel Kolář z Centra pohybové medicíny k tomu ještě dodal: "Jakékoli jiné rozhodnutí by znamenalo riziko nejen pro sportovní kariéru, ale i pro civilní život."

Další člen lékařského konzilia, jenž je pro změnu z Centra sportovní medicíny, pak k tomu řekl následující: "Eva i všichni kolem ní se maximálně snažili, aby mohla závodit. Její zranění jsou však rozsáhlá a start na olympijských hrách by pro ni v současné době byl příliš velkým rizikem."

Neúčast Samkové na Hrách je o to ještě větší smůla, že do doby jejího zranění si vedla na svazích parádně. V rámci Světového poháru třeba dokázala vyhrát závod na budoucí olympijské trati v Číně, v Montafonu pak skončila pátá.

V Pekingu tak bude ve snowboardcrossu Česko reprezentovat již zmiňovaný Jiří Kubičík a také Vendula Hopjáková. Pod pěti kruhy se pak poprvé pojede vedle individuálních závodů i závod smíšených dvojic. "Na parťáky z týmu jsem už teď pyšná. Držím jim palce, stejně jako všem ostatním sportovcům české výpravy. Přeji všem zdraví, radost a úspěšné tažení," uvedla Samková dále v prohlášení.

Co se týče dalších ženských medailových nadějí v české výpravě pro Peking, tak se fanoušci mohou po odstoupení Samkové nadále spolehnout na Ester Ledeckou, která bude závodit opět jak na snowboardu, tak i na lyžích. Želízky v ohni jsou pak ještě rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonistka Markéta Davidová.

Celkem tak nově čítá česká výprava 111 sportovců.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 snowboardcross Eva Samková

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy