Ledecká přešla z lyží na snowboard a hned zvítězila. Opanovala paralelní obří slalom

Po několika měsících a po úvodu nové sezóny Světového poháru zimních sportů, který začala na lyžích, se zase vrátila Ester Ledecká na snowboard, se kterým se tak zúčastnila prvního podniku Světového poháru ve snowboardingu paralelního obřího slalomu v Cortině d´Ampezzo. Tam nejen že dominovala v kvalifikiaci, tam ovládla i celý hlavní závod.

Na snowboardu si tak tedy v sobotu Ledecká dojela pro svůj již devatenácrý triumf ve Světovém poháru a když k tomu ještě přičteme jeden jej triumf na lyžích, šlo tedy o její jubilejní dvacáté vítězství. Tím tak překonala rekord na sněhu, který dosud držela již bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. "Jsem šťastná, byl to skvělý závod. Organizátoři odvedli skvělou práci, obě tratě byly podobné. Byla zábava tady jezdit," tryskala radostí po závodě česká reprezentantka Ledecká.

Není ani divu. Vždyť naposledy v lednu letošního roku se tato česká sportovkyně představila na snowboardu. Tehdy v Rogle vyhrála a nyní v prosinci ukázala, že jí tak dlouhá pauza nikterak nepoznamenala.

V Cortině byla její první překážkou rakouská soupeřka Daniela Ulbingová, nad kterou v polovině trati vedla jen těsně. Protože ale Rakušanka později podjela jednu z branek, Ledecká tak měla triumf v prvním kole v kapse. V následném čtvrtfinále jela proti Švýcarce Julii Zoggové a v semifinále pak o pouhých osmnáct setin dokázala porazit Němku Ramonu Hofmeisterovou, která obhajuje v této sezóně celkové vítězství ve Světovém poháru.

A tak se tedy mohli čeští fanoušci těšit na finálovou jízdu, v níž Ledecká narazila na další Němku, tentokráte na Selinu Jörgovou. Tu porazila už větším rozdílem, konkrétně o 86 setin.

Pro dvojnásobnou českou olympijskou vítězku z Pchjongčchangu 2018 je to již čtvrté vítězství, které se událo v tomto známém italském středisku. Třikrát tady zvítězila v paralelním obřím slalomu a jednou pak ještě v paralelním slalomu. Mimochodem, právě paralelní obří slalom je pro Ledeckou nejoblíbenější disciplínou na snowboard, neboť ve Světovém poháru právě v této disciplíně v minulosti triumfovala už sedmnáctkrát.

Co se týče dalších českých reprezentantů a reprezentantek, tak mezi ženami se vedle Ledecké tohoto podniku zúčastnila ještě Zuzana Maděrová. Ta však byla už v kvalifikaci diskvalifikována. Mezi muži se představila dvojice Adam Počínek a Viktor Brůžek, ale oba dva nepostoupili už z první kvalifikační jízdy.

Úvodní závod SP ve snowboardingu v Cortině d'Ampezzo - paralelní obří slalom (12.12.2020):

Muži: 1. Fischnaller, 2. March (oba It.), 3. Karl (Rak.).

Ženy: 1. Ledecká (ČR), 2. Jörgová, 3. Hofmeisterová (obě Něm.)

Související

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.
Ester Ledecká

Poslední paralelní slalom na snowboardu ovládla Ledecká. Ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku

Od kvalifikace až po finálovou jízdu předvedla snowboardistka Ester Ledecká zase jednou svůj typický suverénní výkon, když v ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku a na jeho konci vystoupala po čtyřiadvacáté v rámci snowboardového Světového poháru na nejvyšší stupínek. Tentokrát se české reprezentantce zadařilo v německém Winterbergu, kde vyvrcholila letošní sezóna Světového poháru ve snowboardovém paralelním slalomu.

Více souvisejících

Snowboarding Ester Ledecká

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy