Ledecká svištěla rychlostí 125 km/h. Jsem z toho úplně hotová, říká šampiónka

Rychlost, jsem rychlost by si po vzoru Bleska McQueena z animovaného filmu Auta mohla říkat sjezdařka Ester Ledecká. Rychlost miluje, což prokazuje ve Světovém poháru na lyžích, v kterém jeden sjezd vyhrála a dnes dojela v Garmisch-Partenkirchenu třetí.

"Je to zvláštní, unikátní a vzrušující pocit," popsala Ledecká, co prožívá, když se řítí sjezdovkou, tak jako dnes v Německu, kde nabrala nejvyšší rychlost ze všech - skoro 125 km/h. "Jsem z toho vždycky úplně hotová. Prostě mě to strašně baví."

Její matka Zuzana Ledecká se v Garmisch-Partenkirchenu spokojeně usmívala, ale říkala, že je hlavně ráda, že je dcera v pořádku. Podle Ester Ledecké to ale neznamená, že by měla zpomalit. "Maminka mě nebrzdí. Říká, abych jela opatrně, rychle, ale opatrně. Chce, abych jela rychle, na tom jsme se shodly," řekla Ester Ledecká.

"Mám rychlost po ní. Maminka jezdí v autě daleko rychleji než já, to si neumíte představit. Když někam jedeme, tak to rozpálí a je tam vždycky první. Baví ji i jezdit rychle na lyžích z kopce dolů. Jezdívala vždy po turistické sjezdovce, já na černé závod a ona byla dole první," připomněla Ledecká své začátky na svazích ve Špindlerově Mlýně.

Přestože jezdí rychle, dokáže lyže na ledových plotnách a strmých svazích bezpečně ovládat. Pádům se vyhýbá. "Nejsem ten typ, který by riskoval. Když vidím, že to nejde, tak si to tam hodím a jsem celá dole. A to je pro mě důležitý," uvedla uvedla olympijská vítězka v super-G.

Některé soupeřky oblékají na sjezdy airbag, který by je měl v případě karambolu ochránit. Ledecká sjezdařský bezpečnostní prvek nevyužívá. "Nikdy jsem to nezkusila, ale maminka mě do toho trošku tlačí," řekla. Matce oponuje příkladem Rakušana Matthiase Mayera, který si zlomil dva hrudní obratle, i když airbag měl. "Určitě to někdy vyzkouším, ale jsem na chrániče konzervativní a trvá mi, než si zvyknu na něco nového," uvedla čtyřiadvacetiletá závodnice.

Související

Ester Ledecká

Povedené narozeniny Ester Ledecké. Nejprve vítězství v super- G, pak jedenáctá ve sjezdu

V době, kdy letošní sezóna Světový pohár ve sjezdovém lyžování dospěl ke svému závěru, se česká lyžařka Ester Ledecká dostala do takové formy jako v době před jejím posledním zraněním a následných dvou operací klíční kosti. V pátek v rakouském Saalbachu totiž zaznamenala první vítězství v super-G v rámci Světového poháru od únoru 2022, kdy naposledy v této disciplíně triumfovala v Crans Montaně. V sobotu, v den svých 29. narozenin, pak zase pro změnu zaznamenala své nejlepší umístění ve sjezdu v této sezóně a to, když v rakouském středisku skončila na 11. místě.
Ester Ledecká

Poslední paralelní slalom na snowboardu ovládla Ledecká. Ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku

Od kvalifikace až po finálovou jízdu předvedla snowboardistka Ester Ledecká zase jednou svůj typický suverénní výkon, když v ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku a na jeho konci vystoupala po čtyřiadvacáté v rámci snowboardového Světového poháru na nejvyšší stupínek. Tentokrát se české reprezentantce zadařilo v německém Winterbergu, kde vyvrcholila letošní sezóna Světového poháru ve snowboardovém paralelním slalomu.

Více souvisejících

Ester Ledecká sport Lyžování

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy