Svaz neví, co Ledecká vlastně chce. Ve finální podobě smlouvy jí nabízí 20 milionů

Jedna z nejúspěšnějších českých zimních sportovkyň posledních let - lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká - těsně před startem nové sezóny Světových pohárů 2022/23 stále neví, kolik dostane za reprezentování. Stejně jako před čtyřmi lety, tak i tentokrát je dohadování o nové smlouvě se svazem probíráno veřejně ze všech stran. Stále se objevují nejasnosti a spory se svazem, který Ledecké naposledy nabídl smlouvu v celkové výši 20 milionů korun. Čas na to dohodnout se mají obě strany jen do konce tohoto kalendářního roku.

Pokud by Ledecká se svazem nakonec smlouvu neuzavřela, nejenže by od svazu nedostávala žádné peníze, ale nedostávala by peníze ani od armádního střediska Dukla, jehož finanční podpora je navázána právě na status reprezentanta.

Ledecká je pak posledním českým sportovcem, která nemá stále podepsanou reprezentační smlouvu. "Smlouva je téměř totožná s tou předchozí, která byla ze strany Ester Ledecké podepsána, ale oproti dřívějším letům byla ještě vylepšena, co se týká finančního plnění v její prospěch," přiblížil Svaz lyžařů ČR záležitosti spojené s nově nabízenou smlouvou. Tu mimochodem podepsal svazový šéf David Trávníček, který před čtyřmi lety paradoxně zastupoval Ledeckou coby šéf agentury Sport Invest.

Připomeňme, že o nové smlouvě pro Ledeckou se jedná již od června letošního roku. "Ester Ledecké byly nabídnuty jednoznačně nejlepší podmínky ze všech reprezentantů, což ukazuje velkou snahu Svazu lyžařů ČR o dohodu. Tu však bohužel nevidíme na druhé straně. Po dlouhých jednáních byl Ester Ledecké a jejím zástupcům poslán poslední návrh reprezentační smlouvy dne 22. září 2022, který však druhá strana nechala do dnešního dne bez odpovědi, nezaslala jakékoliv připomínky, komentáře či konkrétní návrhy na úpravy," sdělil dále k tomuto jednání svaz.

Jednání o předešlé smlouvě brzdily spory mezi osobními a svazovými partnery a podle svazu těmto problémům bylo předejito a navíc se podle svazu jedná o lepší smlouvu, než kterou měla Ledecká uzavřenou se svazem dosud. Poukazuje například na slíbenou odměnu při případném získání nových svazových partnerů. "V předešlém čtyřletém období Svaz lyžařů ČR vyplatil Ledecké částku 9,55 milionu korun plus 8 milionů korun v nefinančním plnění za užívaní aut pro ni i její tým. (...) Ve smlouvě na další období nabízí navýšené finanční i nefinanční plnění v souhrnné výši 20 milionů korun, což je nabídka na maximální hranici aktuálních svazových možností," tvrdí svaz, že nově nabízená smluva počítá s většmi finančními prostředky pro Ledeckou, než kolik jich měla dosud.

Ze zákulisních informací vychází najevo, že aktuální jednání o nové reprezentační smlouvě se zadrhlo na výběru automobilky, se kterou hodlá Ledecká spolupracovat. Mělo se za to, že by měla olympijská vítězka ve snowboardu a v lyžování z roku 2018 nadále spolupracovat s Audi, což je i partner svazu. Během minulého týdne ale přišla na světlo světa zpráva o tom, že Ledecká chce nově spolupracovat s BMW. Ještě den před oznámením nové spolupráce Ester Ledecké ujišťoval jí pověřený zástupce pro jednání o reprezentační smlouvě Jan Koukal vedení Svazu lyžařů ČR o tom, že žádná spolupráce tohoto druhu ze strany Ester Ledecké uzavřena nebude. Tento postup vnímáme jako krajně neférový," ohrazuje se svaz proti jednání ze strany Ledecké a spol.

Proto tak už na straně při jednání s Ledeckou a jejím týmem začíná docházet trpělivost "I přes výše uvedené úmyslné poškození zájmů Svazu lyžařů ČR a jeho partnera jsme stále připraveni podepsat reprezentační smlouvu s Ester Ledeckou a v plné výši jí okamžitě zajistit podmínky pro nejlepší možnou reprezentaci České republiky, o což nám jde především. Proto jsme Ester Ledecké znovu zaslali návrh reprezentační smlouvy, který je však ze strany Svazu lyžařů ČR již finální," bnepřipouští další jednání o dalších úprávách smlouvy svaz.

Podle něj má Ledecká čas na podpis smlouvy do konce tohoto kalendářního roku, tedy do 31. prosince 2022. "Pokud ani do tohoto data nebude návrh Svazu lyžařů ČR akceptovat, ukončíme s okamžitou platností veškerá jednání o reprezentační smlouvě, protože příležitostí, aby Ester Ledecká sdělila své konkrétní návrhy a požadavky, bylo dost, ale ona tuto možnost nevyužila," řekl dále svaz a dodal, proč je důežité, aby Ledecká smloubvbu nakonec uzavřela: "Svaz lyžařů ČR ji nebude moct ze svého rozpočtu jakkoliv podpořit a poskytnout jí jakékoliv plnění, které v této chvíli nabízí, protože by to bez podepsané reprezentační smlouvy nebylo možné ani v rámci platných předpisů."

Dodejme, že Ledecká může i bez nové smlouvy přihlašovat na závody, jak o tom před časem mluvil šéf úseku alpských lyžařů Ladislav Forejtek. Aktuálně je po zranění a ještě tak není jasné, kdy do nadcházející nové sezóny naskočí.

Související

Více souvisejících

Lyžování Ester Ledecká

Aktuálně se děje

před 26 minutami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy