Let na olympiádu tentokrát bez ostudy. A jaké vyhlídky má šéf ČOV Kejval?

První početnější várka českých sportovců už přistála v dějišti nacházejících Zimních olympijských her v Pekingu, tedy v Pekingu. Na rozdíl od loňských Her v Tokiu let proběhl tentokráte bez problémů. Z celkem 139 členů české výpravy byl po testování na koronavirus po přistání v Číně byl pozitivní puze jeden z nich a to nejmenovaný hokejista, jenž měl nedávno covid-19 prodělat. Podle Českého olympijského výboru (ČOV) bude následovat u tohoto hráče potvrzující test. Šéf ČOV Jiří Kejval pak během pátku prozradil co od českých olympioniků na Zimních olympijských hrách letos očekává.

Již dříve bylo rozhodnuto o tom, že tento týden ve čtvrtek odletí početnější část české výpravy, kterou celkově čítá 114 sportovců. Druhá várka odcestuje z Prahy 2. února. Ta první várka sportovců přistála v Pekingu v pátek o tamním poledni. Po přistání musela výprava podstoupit hodinu a půl dlouhé procedury spojené s přísnými bezpečnostními opatřeními. "Po příletu jsme museli na test, výtěr z krku i z nosu, procházeli jsme všemi procedurami, jako je akreditace a další. Čekání na vyložení věcí a autobus trvalo déle, seděli jsme na letišti zhruba hodinu a půl. A pak už to bylo rychlé. Martin Doktor (šéf české mise) říkal, že jsme přijeli v rekordním čase," vyprávěl o příletu do Číny krasobruslař Michal Březina.

"Spadl nám kámen ze srdce, že se podařilo sportovce vyexpedovat," oddechl si v rozhovoru pro Českou televizi šéf ČOV Jiří Kejval, jenž je tak rád, že oproti Tokiu nemusí řešit žádnou ostudu. Většina čských sportovců podle něj prošla všemi testy na koronavirus. "Ještě nemáme úplně všechny výsledky, ale doufáme, že nebudou žádné problémy. Zatím žádný pozitivní výsledek nemáme, zatím dobrý," dodal.

Následně přišla zpráva o jednom pozitivním testu jednoho hokejisty, jenž měl mít za sebou pět negativních PCR testů. Nyní tento hokejista nečeká na výsledek přetostování v detenčním hotelu, ale ve svém pokoji v olympijské vesnici. "Pouze jeden test s hraničními hodnotami CT cyklu podle pravidel pořadatelů zimních olympijských her je podle mě důsledkem nedávno prodělaného onemocnění covid-19 u daného sportovce a nepředpokládám, že by byl infekční," řekla k inkriminovanému případu členka expertního týmu lékařské komise ČOV, hygienička a epidemioložka Jarmila Rážová.

Na stravu a ni ubytování v olympijské vesnici na dohled od Ptačího hnízda, stadionu, kde se budou odehrávat zahajovací a ukončovací ceremoniály, si sportovci nestěžují. "Ubytování je hezké. Každý máme svůj pokoj a bydlíme ve dvoulůžkových nebo čtyřlůžkových apartmánech, takže tam jsme jako tým v krasobruslení," prozradil Březina.

Co se týče vyhlídek české výpravy, k tomu šéf ČOV Jiří Kejval věří, že medaile přijde a že přijde i nějaké překvapení. Je si ale vědom, že jedna z nejětších nadějí na olympiádu nakonec neodcestovala. "Velká ztráta je, že nemohla letět Evka Samková. Ta je kromě své výkonnosti a ambicí i pozitivní osobností v týmu," uvedl Kejval ke snowboardcrossařce.

Jinak ale myslí pozitivně. "Máme Ester Ledeckou, jejíž výkonnost je stále velmi vysoká. Martina Sáblíková je také na dlouhých tratích hodně silná. Nepodceňoval bych ani biatlonisty, jejichž výkonnost v posledních závodech rostla. Pokud zastřílí, tak jsem přesvědčený, že by to u nich mohlo cinknout taky. A každá olympiáda má svá překvapení. Hodně věříme týmu hokejistek – jejich týmovému duchu," dodal Kejval.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy