Martin Fourcade je novým mistrem světa ve vytrvalostních závodech

Francouzský biatlonista Martin Fourcade vyhrál na mistrovství světa v italské Anterselvě vytrvalostní závod na 20km. Johannes Thingnes Böe skončil druhý a na třetím místě překvapivě doběhl Rakušan Dominik Landertinger. Ve startovní listině nechybělo kvarteto českých biatlonistů, nejlepší z nich Moravec obsadil šestnáctou příčku.

Sedminásobný držitel velkého křišťálového glóbu sice úplně poslední ranou minul terč, i tak dokázal obhájit první místo před jeho velkým rivalem z Norska J. T. Böem, který udělal na střelnici o jednu chybu více. Třetí skončil rakouský reprezentant Dominik Landertinger, který rovněž jednou chyboval a na vítěze ztratil necelou minutu a půl.Na první střelecké položce se moc nechybovalo a do průběžného vedení se dostal bratr slavnějšího norského reprezentanta Tarjei Böe. Ondřej Moravec, Michal Krčmář i Michal Šlesingr odjížděli také s nulou a stále živili naději na solidní výsledek. Jakub Štvrtecký se díky pomalejšímu běhu a jedné trestné minutě zařadil do druhé poloviny startovního pole.Po druhé střelbě, tentokrát ve stoje, se díky bezchybnému výkonu do čela závodu posunul Fourcade o zhruba 30 sekund před chybujícího Böeho. Moravec a Krčmář udělali také jednu chybu, i tak se ale stále drželi kolem dvacátého místa. Michal Šlesingr a Jakub Štvrtecký si třemi chybami odstřelili šanci na lepší umístění.Po další návštěvě střelnice se pořadí v čele neměnilo. Bez zaváhání ji zvládli Fourcade, Böe i Landertinger a stále tak udávali tempo závodu. I Moravec odjížděl s nulou a držel se na skvělém devátém místě.Držitel žlutého trikotu z posledních pěti ran vybělil pouze čtyři terče. Poslední ranou netrefil a musel tak co nejrychleji uhánět do cíle, kde se obával o zlatou medaili. Johannes Böe měl totiž poslední střelbu stále ještě před sebou. I on se však dopustil jedné chyby a francouzské oslavy mohly vypuknout naplno. Norský reprezentant si nakonec dojel pro druhou příčku. Ladertinger zastřílel také čistě, ale z poslední položky odjížděl čtvrtý se ztrátou 18 sekund na třetího Jakova Faka ze Slovinska. Rakušan však poslední okruh zaběhl nejrychleji z celého startovního pole a v cíli se radoval z bronzové medaile.Ondřej Moravec udělal na poslední položce dvě chyby a propadl se do druhé desítky startovního pole. Nakonec obsadil solidní šestnácté místo. Michal Krčmář se třemi chybami skončil 23.

1. Fourcade (Francie) 49:43,1 (1)2. J. Böe (Norsko) +57,0 (2)3. Landertinger (Rakousko) +1:22,1 (1)4. Fak (Slovinsko) +1:30,2 (1)5. Weger (Švýcarsko) +2:25,5 (2)6. T. Böe (Norsko) +2:33,6 (47. Fillon Maillet (Francie) +2:34,6 (4)8. Nordgren (USA) +3:04,3 (0)9. Dale (Norsko) +3:20,1 (4)10. Samuelsson (Švédsko) +3:35,3 (2)...16. Moravec (ČR) +4:07,0 (3)23. Krčmář (ČR) + 4:35,2 (3)70. Štvrtecký (ČR) +8:20,6 (6)89. Šlesingr (ČR) +11:25,4 (7)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy