MS v biatlonu: Nejhorší sprint v historii! Všem čtyřem Češkám se totálně nedařilo

Na sobotní závod v rámci letošního biatlonového světového šampionátu, jenž se v těchto dnech koná ve slovinské Pokljuce, české biatlonistky nebudou vzpomínat rozhodně vůbec v dobrém. Raději by snad na něj co nejrychleji zapomněly. Vždyť zajely nejhorší sprint v historii z českého pohledu, neboť nejlepší Češkou byla až čtyřicátáčtvrtá Markéta Davidová, jež musela během závodu absolvovat až tři trestná kola. To její kolegyně Lucie Charvátová, která ve sprintu obhajovala bronzovou medaili, musela celkem hned na šest trestných kol a společně s krajankou Jessicou Jislovou skončila na 71. místě. Závod sice výrazně poznamenalo větrnné počasí, ale jako omluvu to brát české biatlonistky nemohou. Zlato brala Norka Titil Eckhoffová, které se jak jedné z mála podařilo zajet závod bez toho, aniž by musela na trestné kolo.

Nedařilo se v závodě ani české biatlonové jedničce mezi ženami Markétě Davidové, která tak bohužel navázala na tu skutečnost, že se jí v této sezóně ještě ani jednou nepodařilo zajet sprint bez toho, aniž by musela na trestné kolo. Hned na své úvodní položce vleže zaznamenala dvě minely a to při střelbě na první a poslední terč. Stejný počet střeleckých chyb si Davidová připsala i při střelbě vestoje a v tu chvíli už tak bylo jasné, že ke zlepšení v celkové klasifikaci nepomůže ani 12. nejrychlejší běžecký čas. „Cítila jsem se přitom docela dobře na lyžích, i když mráz byl docela nepříjemný. Nemyslím, že bych rány nedokázala namáčknout, spíš mě většinu sfouknul vítr. Vůbec nechápu, proč nejhorší závod sezóny zajedu právě na mistrovství světa," říkala po závodě v rrozhovoru pro Českou televizi Davidová, na které bylo vidět, že ke slzám neměla daleko.

Ještě hůř na tom byla střelecky její kolegyně Lucie Charvátová. Ta na obou zastávkách na koberci zaznamenala tři chyby, vedle toho předvedla v běžecké části závodu až 16. nejrychlejší čas. „Bylo to pro mě neskutečně obtížné. Vůbec nevím, co jsem dělala špatně, ale rány prostě lítaly v tom větru někam mimo terče. Jsem vážně děsně naštvaná, jsme tu deset dnů a nikdy takhle nefoukalo. A dneska tohle, s tím počasím jsem si neporadila," uvedla po závodě Charvátová, která tedy musel absolvovat kvůli šesti trestným kolům ještě 900 metrů navíc. „Biatlon je i o štěstí, a to jsme v sobotu odpoledne neměly ani trochu," dodala.

„Povětrnostní podmínky byly těžké pro všechny, navíc foukalo dost nárazově. Ani jedna z našich holek si u toho však nezvládla uhlídat polohu a prakticky na každé položce chybovaly," okomentoval výkon českých biatlonistek asistent trenéra Jiří Holubec.

Pouhých šest závodnic z celého startovního pole dokázalo v závodě zastřílet čistě na obou položkách, což se podařilo i vítězce sprintu Norce Tiril Eckhoffové. Kromě toho tato Seveřanka předvedla na trati třetí nejrychlejší běh a proto tak nebylo pochyb o tom, na který krk poputuje zlatá medaile. Sobotním výkonem se navíc dostala do čela celkové klasiikace Světového poháru, kam se také body z mistrovství světa započítávají.

Společnost na stupníchvítězek jí dělala jednak na druhém místě Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová s jednou střeleckou minelou na kontě a na třetím místě Běloruska Hanna Solaová, pro kterou to byl životní výkon.

Mistrovství světa biatlonistek v Pokljuce - 7,5 km žen (13.2.2021):

1. Eckhoffová (Norsko) 21:18,7 (0)2. Chevalierová-Bouchetová (Francie) +12,0 (1)3. Solaová (Bělorusko) +14,4 (0)4. Herrmannová (Německo) +22,3 (1)5. Vittozziová (Iálie) +37,7 (0)6. Röiselandová (Norsko) +43,5 (2)7. Häckiová (Švýcarsko) +49,5 (1)8. Preussová (Německo) +50,4 (1)

-----

44. Davidová (ČR) +2:15,0 (4)68. Puskarčíková (ČR) +3:10,0 (3)71. Charvátová (ČR) +3:15,5 (6)71. Jislová (ČR) +3:15,5 (4)

Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů):

1. Eckhoffová 6772. Röiselandová 6633. H. Öbergová 6474. Wiererová (It.) 5305. Preussová 5246. Hauserová 522

...

11. Davidová 40459. Puskarčíková 4060. Charvátová 3768. Jislová 21

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 56 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy