Návrat do Světového poháru po olympiádě se Češkám nevydařil. Ve štafetě skončily osmé

První závod po olympijských hrách v Pekingu měly na programu biatlonistky. V rámci Světového poháru ve finském Kontiolahti se ve čtvrtek zúčastnily štafetového závodu. Na trati se objevily i Češky, kterým se však dařilo jako na houpečce a nakonec kvůli nevydařenému úseku finišmanky Lucie Charvátové se tedy nakonec česká štafeta musela spokojit s osmou příčkou. Nejlépe se v závodě naopak dařilo Norkám, za nimi na stupních vítězů skončily ještě Švédky a Italky. Francouzská štafeta, se kterou se počítalo na pódium, byla diskvalifikována.

Pokud čeští biatlonoví fanoušci čekali, že po návratu do Světového poháru se bude českému biatlonu dařit o něco lépe než na olympiádě v Pekingu, museli být rychle zklamáni. Jako první se za českou štafetu představila na trati Eva Puskarčíková a už jí se od začátku nedařilo podle představ. Terče minula hned pětkrát a po tomto prvním úseku se tak Češky pohybovaly až na 16. místě, přičemž za vedoucími Norkami ztráceli dokonce přes minutu a půl.

O výrazné zlepšení v průběžném pořadí tohoto závodu se z českého pohledu postaraly Markéta Davidová s Jessicou Jislovou. „Nebylo to úplně špatné," okomentovala v rozhovoru pro ČT sport svůj výkon Davidová. Nejen ona se postarala o zlepšení, ještě výše sečeská štafeta dostala díky Jislové na třetím úseku. „Děsně mě to bavilo, odjíždělo mi to a i technicky jsem si připadala dobře. Snažila jsem se být opatrná na střelnici, ale podařilo se mi rychle dobít i tu jednu ránu vedle na stojce," uvedla pro ČT sport ke svému výkonu Jislová.

Ta nakonec tedy přdávala jako pátá v pořadí a tady si mohli čeští fanoušci chvíli myslet, že by z toho mohl být slušný výsledek. Vše ale zhatila při střelbě vleže a vestoje finišmanka Lucie Charvátová, která na obou položkách zaznamenala vždy jeden nevybílený terč těchto 300 metrů navíc na trastném kole tak tedy sesunulo českou štafetu na konečné osmé místo. „Mrzí mě to strašně, protože bylo reálné udržet se v elitní pětce," byla očividně zklamaná Charvátová.

Jednalo se mimochodem o první biatlonový závod Světového poháru, na kterém se kvůli sankcím za invazi ruských vojsk na Ukrajinu nezúčastnili ruští a běloruští reprezentanti.

Závod SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - (3.3.2022):

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Norsko (Röiselandová, Eckhoffová, Lienová, Tandrevoldová) 1:09:48,1 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení)2. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -37,7 (0+8)3. Itálie (Comolaová, Wiererová, Sanfilippová, Vittozziová) -1:00,2 (0+7)4. Německo -1:57,1 (2+9)5. Švýcarsko -2:37,1 (1+12)6. Rakousko -2:55,8 (2+11)

...

8. ČR (Puskarčíková, Davidová, Jislová, Charvátová) -3:26,6 (2+14)

Konečné pořadí štafet (po 5 závodech):

1. Švédsko 243 b.2. Norsko 2353. Francie 216

...

7. ČR 168

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 40 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

Nová pravidla pro stejnopohlavní partnerství už musí posvětit jen prezident Pavel

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy