Po polovině ME ve víceboji je Sáblíková pátá. Zdráhalová desátá

Rychlobruslařská sezóna 2021 začala v sobotu prvními dvěma z celkových čtyř závodů v rámci mistrovství Evropy ve víceboji v nizozemském Heerenveenu. Těch se zúčastnily dvě české reprezentantky Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová. Nejprve se nejen tyto dvě rychlobruslařky na tratích dlouhých 50 potažmo 3000 metrů. Po těchto dvou závodech je jasné, že do nedělního otevíracího závodu půjde česká rychlobruslařská jednička Martina Sáblíková do bojů o medaile z pátého místa se ztrátou v přepočtu na trať 1500 metrů 3,06 vteřiny. Pro zatím vede domácí Nizozemka Antoinette de Jongová.

Na trati 500 metrů zajela Sáblíková nejprve čas 39,89, cořž jí zařadilo na slušnou průběžnou 11. pozici. Od začátku víceboje figurovala na vedoucí pozici domácí De Jongová. Po absolvování tříkilometrové tratě se pak rodačka z Nového Města na Moravě posunula na ještě lepší pátou příčku a právě z té tak bude útočit v neděli na někzterý ze tří cenných kovů. Do karet jí může hrát i ten fakt, že nejen na tříkilometrové trati se příliš nedařilo již zmiňované Nizozemce De Jongové.

Na trati dlouhé 3000 metrů zaznamenala svěřenkyně kouče Petra Nováka čtvrtý nejrychlejší čas ze všech, když cílem tehdy projela v čase 4:02,31. Mimochodem, jedná se tak o její nové maximum v této podivné sezóně poznamenané jak jinak než koronavirem. Pouze čtyři sekundy tak totiž zaostala za první Nizozemkou Irene Schoutenovou, následně však byla ještě předjeta Ruskou Voroninovou a De Jongovou.

Co se týče druhé české reprezentantky Nikoly Zdráhalové, té se dařilo na pětistovce, její nejoblíbenější trati, když na ni s časem 39,40 skončila čtvrtá. A protože po tříkilometrové trati skončila jedenáctá s časem 4:10,47, v průběžném celkovém pořadí tak čtyřiadvacetiletá závodnice uzavírá první desítku.

Na rozdíl od ostatních rychlobruslařských sezón se závodnice nemohou spolehnout na tradičně plné ochozy v nizozemském Heereveenu a tudíž tradičně skvělou atmosféru. Na vině je opět pochopitelně koronavirus. Kvůli němu taktéž musejí závodnice žít v tzv. "bublině" a všechcny závody rychlobruslařské sezóny 2021 se uskuteční na jednom místě, právě v Heerenveenu.

Tam se po právě probíhajícím evropském víceboji uskuteční i dva závody Světového poháru a také rychlobruslařské mistrovství světa.

V neděli jsou pak v rámci vvícebojařského mistrovství Evropy na programu závody na 1500 a 5000 metrů.

Mistrovství Evropy v rychlobruslení v Heerenveenu (16.1.2021):

Víceboj ženy:

500 m:1. Bosieková (Pol.) 38,682. Goluběvová (Rus.) 38,843. De Jongová (Niz.) 38,894. Zdráhalová (ČR) 39,40

...

11. Sáblíková (ČR) 39,89

3000 m:

1. Schoutenová (Niz.) 3:57,952. Voroninová (Rus.) 3:58,623. De Jongová 4:02,194. Sáblíková 4:02,31

...

11. Zdráhalová 4:10,47

Průběžné pořadí (po 2 ze 4 disciplín):

1. De Jongová 79,2552. Schoutenová 79,5183. Voroninová 79,680

...

5. Sáblíková 80,27510. Zdráhalová 81,145

Související

Martina Sáblíková

Nemoci navzdory. Sáblíková vyhrála v Japonsku na 1500 metrů, na trojce byla pátá

Bylo otázkou, jak nakonec rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupí nové sezóny 2023/24, když krátce před závody v japonském Obihiru onemocněla a brala antibiotika. Nakonec odpověděla tím nejlepším možným způsobem. Nejprve v sobotu zvítězila v divizi B v závodě na 1500 metrů, aby pak na to navázala v neděli pátým místem v závodě na 3000 metrů.
Martina Sáblíková

Brusle na hřebík ještě nevěší. Rychlobruslařka Sáblíková pokračuje dál v kariéře

Trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková ve čtvrtek oznámila své rozhodnutí, že bude nadále pokračovat ve své kariéře a že tak tedy nehodlá ještě končit. Podle svých slov má stále takovou výkonnost, která ji uschopňuje nadále bojovat s těmi nejlepšími. "Zjistila jsem, že moje výkonnost je taková, že ještě mohu bojovat s nejlepšími," uvedla konkrétně Sáblíková.

Více souvisejících

Rychlobruslení Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy