Podivnou štafetu Češi s katastrofální střelbou nezvládli. Páté místo pro OH ale mají

Na tuhle mužskou biatlonovou štafetu konající se německém Ruhpoldingu se bude vzpomínat na docela nepřehlednou a všemožně zpackanou. A to zpackanou i z českého pohledu, neboť českému mužskému kvartetu Adam Václavík, Mikuláš Karlík, Jakub Štvrtecký a Michal Krčmář se nedařilo hrubě střelecky. Kvůli dvanácti dobíjeným střelám a také trestným kolům, které třeba Adam Václacík po úvodní stojce absolvoval hned třikrát, nakonec česká štafeta skončila až osmnáctá, což je její dosud nejhorší výsledek v této sezóně. Nicméně i přesto mohou být čeští biatlonisté rádi alespoň z toho, že po tomto závodě mají jistotu pěti míst na nadcházejících Zimních olympijských hrách v Pekingu. Závod pak poznamenala i nepřehledná situace na střelnici, kdy při první střelbě někdo jiný vystřílel terče Norům a jejich konečný výsledek musel být zrevidován.

Že to bude divoká štafeta, to už bylo patrné jen krátce po startu, kdy italský závodník musel nějaký čas v úvodu běžet bez hůlky, pokračovalo to první střelbou vestoje, během kterého se přišlo na to, že Norům někdo střílel do terčů. Do toho všeho tu byla opravdu katastrofální střelba Čechů. Z celkových osmi ran, které měl k dispozici při první stojce, se trefil jen dvakrát a tak musel po této blamáži hned tři trestná kola. Postihl mě totální blackout. Najednou se mě zmocnil strach a byl z toho obrovský a neomluvitelný výpadek. Děsně mě to mrzí vůči klukům a hodně se to ve mně vaří," komentoval své selhání po své úseku v rozhovoru pro ČT sport.

Václavík nakonec proto předával štafetu Karlíkovi jako poslední v pořadí s více než dvouminutovou ztrátou na čelo. Druhému českému reprezentantovi se střelecky dařilo daleko lépe než jeho kolegovi, jelikož první ležku odstřílel naprosto čistě bez potřeby náhradních nábojů. Díky tomu se tak česká vlaječka v průběžném pořadí tehdy rázem vyšvihla na 20. příčku, při druhé střelbě však musel k vybílení všech terčů potřebovat všechny tři náhradní náboje a tudíž předával Štvrteckému opět s velikou ztrátou, dvou a půlminutovou. „Snažil jsem se jet ve vysokém tempu, možná i proto jsem dorazil takovej rozdováděněj na stojku a nechal tam tři. Naštěstí se mi jednotlivými ranami podařilo terč vyčistit a snad jsem to ještě víc nezhoršil," řekl v pozávodním rozhovoru pro ČT sport Karlík, jenž se vrátil na trať po covidové karanténě.

Nečekaný průběh závodu vyselektoval nečekanou vedoucí trojici bv obsazení Ruska, Běloruska a Ukrajiny poté, co se v závodě vedle Norů nedařilo ani Francouzům a Švédům. Právě první člen švédské štafety Femling byl ten, kdo v úvodu střílel Norům do terčů.

Češi se mezitím nadále v závodě střelecky trápili. Přestože Štvrtecký se mohl pyšnit ze začátku slušným během, díky kterém se přiblížil k patnáctému místu, jenže pak přišla střelba vestoje a ta toto snažení zhatila. Musel totiž po ní hned na dva trestné okruhy. „Je mi to líto, ale podobně jako při sprintu vůbec nevím, kam mě to na stojáku létalo," uvedl k tomu po závodě závodník, jenž tak poté ze střelnice odjížděl jako jednadvacátý. Pomyslný štafetový kolík pak finišmanovi Krčmářovi předal s ještě větší ztrátou. Na vedoucí Rusy v tu chvíli Češi ztráceli čtyři a půl minuty. Za Rusy navíc třetí úsek zvládl s velkou grácií Loginov.

Po něm se v ruském dresu na trati objevil Cvetkov, jenž byl ve střelbě naprosto suverénní a o vítězi tohoto divokého závodu bylo jasno. Na druhou příčku se vytáhli Němci mimo jiné se skvěle běžícími Dollem a finišmanem Nawarthem. Třetí skončili Bělorusové.

Český finišman Krčmář byl jediným českým reprezentanrtem, o kterém se mohlo říct, že odjel solidní závod. V rámci svého čtvrtého úseku zaznamenal devátý nejrychlejší běžecký čas, při obou střelbách potřeboval pouze jedno dobíjení a svou obrovskou snahou se mu nakonec podařilo překonat v pořadí ještě Japonsko, USA a Estonsko.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo), muži - štafeta 4x7,5 km:

1. Rusko (Chalili, Serochvostov, Loginov, Cvetkov) 1:11:06,1 (0 tr. okruhů+4 dobíjení), 2. Německo (Lesser, Rees, Doll, Nawrath) -7,0 (0+2), 3. Bělorusko (Labastov, Lazuski, Vorobej, Smolski) -23,0 (0+6), 4. Itálie -53,7 (0+5), 5. Francie -1:15,0 (1+10), 6. Ukrajina -1:44,9 (0+6), 7. Norsko -2:00,6 (0+10), 8. Švédsko -2:10,6 (1+12), 9. Kanada -2:32,0 (2+12), 10. Švýcarsko -2:51,1 (0+11), ...18. ČR (Václavík, Karlík, Štvrtecký, Krčmář) -5:05,6 (5+12)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 13 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

Izrael dá brzy zelenou ofenzivě do Rafáhu. Satelitní snímky odhalily přípravy

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy