Podivnou štafetu Češi s katastrofální střelbou nezvládli. Páté místo pro OH ale mají

Na tuhle mužskou biatlonovou štafetu konající se německém Ruhpoldingu se bude vzpomínat na docela nepřehlednou a všemožně zpackanou. A to zpackanou i z českého pohledu, neboť českému mužskému kvartetu Adam Václavík, Mikuláš Karlík, Jakub Štvrtecký a Michal Krčmář se nedařilo hrubě střelecky. Kvůli dvanácti dobíjeným střelám a také trestným kolům, které třeba Adam Václacík po úvodní stojce absolvoval hned třikrát, nakonec česká štafeta skončila až osmnáctá, což je její dosud nejhorší výsledek v této sezóně. Nicméně i přesto mohou být čeští biatlonisté rádi alespoň z toho, že po tomto závodě mají jistotu pěti míst na nadcházejících Zimních olympijských hrách v Pekingu. Závod pak poznamenala i nepřehledná situace na střelnici, kdy při první střelbě někdo jiný vystřílel terče Norům a jejich konečný výsledek musel být zrevidován.

Že to bude divoká štafeta, to už bylo patrné jen krátce po startu, kdy italský závodník musel nějaký čas v úvodu běžet bez hůlky, pokračovalo to první střelbou vestoje, během kterého se přišlo na to, že Norům někdo střílel do terčů. Do toho všeho tu byla opravdu katastrofální střelba Čechů. Z celkových osmi ran, které měl k dispozici při první stojce, se trefil jen dvakrát a tak musel po této blamáži hned tři trestná kola. Postihl mě totální blackout. Najednou se mě zmocnil strach a byl z toho obrovský a neomluvitelný výpadek. Děsně mě to mrzí vůči klukům a hodně se to ve mně vaří," komentoval své selhání po své úseku v rozhovoru pro ČT sport.

Václavík nakonec proto předával štafetu Karlíkovi jako poslední v pořadí s více než dvouminutovou ztrátou na čelo. Druhému českému reprezentantovi se střelecky dařilo daleko lépe než jeho kolegovi, jelikož první ležku odstřílel naprosto čistě bez potřeby náhradních nábojů. Díky tomu se tak česká vlaječka v průběžném pořadí tehdy rázem vyšvihla na 20. příčku, při druhé střelbě však musel k vybílení všech terčů potřebovat všechny tři náhradní náboje a tudíž předával Štvrteckému opět s velikou ztrátou, dvou a půlminutovou. „Snažil jsem se jet ve vysokém tempu, možná i proto jsem dorazil takovej rozdováděněj na stojku a nechal tam tři. Naštěstí se mi jednotlivými ranami podařilo terč vyčistit a snad jsem to ještě víc nezhoršil," řekl v pozávodním rozhovoru pro ČT sport Karlík, jenž se vrátil na trať po covidové karanténě.

Nečekaný průběh závodu vyselektoval nečekanou vedoucí trojici bv obsazení Ruska, Běloruska a Ukrajiny poté, co se v závodě vedle Norů nedařilo ani Francouzům a Švédům. Právě první člen švédské štafety Femling byl ten, kdo v úvodu střílel Norům do terčů.

Češi se mezitím nadále v závodě střelecky trápili. Přestože Štvrtecký se mohl pyšnit ze začátku slušným během, díky kterém se přiblížil k patnáctému místu, jenže pak přišla střelba vestoje a ta toto snažení zhatila. Musel totiž po ní hned na dva trestné okruhy. „Je mi to líto, ale podobně jako při sprintu vůbec nevím, kam mě to na stojáku létalo," uvedl k tomu po závodě závodník, jenž tak poté ze střelnice odjížděl jako jednadvacátý. Pomyslný štafetový kolík pak finišmanovi Krčmářovi předal s ještě větší ztrátou. Na vedoucí Rusy v tu chvíli Češi ztráceli čtyři a půl minuty. Za Rusy navíc třetí úsek zvládl s velkou grácií Loginov.

Po něm se v ruském dresu na trati objevil Cvetkov, jenž byl ve střelbě naprosto suverénní a o vítězi tohoto divokého závodu bylo jasno. Na druhou příčku se vytáhli Němci mimo jiné se skvěle běžícími Dollem a finišmanem Nawarthem. Třetí skončili Bělorusové.

Český finišman Krčmář byl jediným českým reprezentanrtem, o kterém se mohlo říct, že odjel solidní závod. V rámci svého čtvrtého úseku zaznamenal devátý nejrychlejší běžecký čas, při obou střelbách potřeboval pouze jedno dobíjení a svou obrovskou snahou se mu nakonec podařilo překonat v pořadí ještě Japonsko, USA a Estonsko.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo), muži - štafeta 4x7,5 km:

1. Rusko (Chalili, Serochvostov, Loginov, Cvetkov) 1:11:06,1 (0 tr. okruhů+4 dobíjení), 2. Německo (Lesser, Rees, Doll, Nawrath) -7,0 (0+2), 3. Bělorusko (Labastov, Lazuski, Vorobej, Smolski) -23,0 (0+6), 4. Itálie -53,7 (0+5), 5. Francie -1:15,0 (1+10), 6. Ukrajina -1:44,9 (0+6), 7. Norsko -2:00,6 (0+10), 8. Švédsko -2:10,6 (1+12), 9. Kanada -2:32,0 (2+12), 10. Švýcarsko -2:51,1 (0+11), ...18. ČR (Václavík, Karlík, Štvrtecký, Krčmář) -5:05,6 (5+12)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 27 minutami

před 39 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy