Sáblíková skončila na tříkilometrové trati v Heerenveenu na třetím místě

V nizozemském Heerenveenu v neděli zakončuje svou sezónu Světového poháru 2021/22 rychlobruslení. Právě v neděli tam také jely svůj závod na tříkilometrové trati ženy včetně bronzové medailistky z letošních Zimních olympijských her v Pekingu Martiny Sáblíkové. Ta závěr této sezóny nakonec zakončila v tomto závodě třetím místem. Znamená to tedy, že v celkovém pořadí Světového poháru se tak umisťuje na konečném čtvrtém místě. Tříkilometrový závod v Heerenveenu pak vyhrála domácí Irene Schoutenová.

Česká reprezentantka Martina Sáblíková zajela svou jízdu v čase 3:57,165 a je to tak její maximální čas v sezóně, pokud budeme počítat závody mimo vysokohorské prostředí. Na druhou Norku Ragne Wiklundovou tak tedy ztrácela pouhou setinu sekundy. Schoutenová, která na Hrách v Pekingu na této distanci vyhrála, pak porazila bsvěřenkyni kouče Petra Nováka o 0,34 sekundy.

V rámci své rozjížďky měla Sáblíková za soupeřku Italku Francescu Lollobrigidaovou a oproti této závodnici se Češce od začátku se dařilo lépe. Na metě 2200 metrů totiž Sáblíková v souboji na dálku se Schoutenovou vedla nad touto Nizozemkou o více než vteřinu. Protože ale domácí reprezentantka jela ve své rozjížďce poslední dvě kola vždy po 31 vteřin, byla to tedy nakonec ona, kdo se radovala z vítězství, jelikož takobý výkon už Sáblíková nezopakovala.

Držitelka tří olympijských zlatých medailí tak zakončila tuto sezónu třetím místem,Norka Wiklundová ji pak porazila o setinu sekundy a tudíž tak tedy v celkovém pořadí Světového poháru česká závodnice skončila čtvrtá. Třetí skončila v cekovém pořadí Lollobrigidaová, která díky v pěti závodech dokázala sesbírat o bod více než Sáblíková.

Finále SP v rychlobruslení v Heerenveenu (Nizozemsko) - 13.3.2022:

Ženy:

500 m: 1. Jacksonová 37,324, 2. Boweová (obě USA) 37,558, 3. Kim Min-Sun (Korea) 37,587

Konečné pořadí SP (po 10 závodech): 1. Jacksonová 660, 2. Kodairaová (Jap.) 572, 3. Ziomeková (Pol.) 432, ... 45. Zdráhalová (ČR) 26

3000 m: 1. Schoutenová (Niz.) 3:56,829, 2. Wiklundová (Nor.) 3:57,152, 3. Sáblíková (ČR) 3:57,165

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Schoutenová 300, 2. Wiklundová 290, 3. Lollobrigidaová (It.) 266, 4. Sáblíková 265, ... 19. Zdráhalová (ČR) 83

Související

Martina Sáblíková

Nemoci navzdory. Sáblíková vyhrála v Japonsku na 1500 metrů, na trojce byla pátá

Bylo otázkou, jak nakonec rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupí nové sezóny 2023/24, když krátce před závody v japonském Obihiru onemocněla a brala antibiotika. Nakonec odpověděla tím nejlepším možným způsobem. Nejprve v sobotu zvítězila v divizi B v závodě na 1500 metrů, aby pak na to navázala v neděli pátým místem v závodě na 3000 metrů.
Martina Sáblíková

Brusle na hřebík ještě nevěší. Rychlobruslařka Sáblíková pokračuje dál v kariéře

Trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková ve čtvrtek oznámila své rozhodnutí, že bude nadále pokračovat ve své kariéře a že tak tedy nehodlá ještě končit. Podle svých slov má stále takovou výkonnost, která ji uschopňuje nadále bojovat s těmi nejlepšími. "Zjistila jsem, že moje výkonnost je taková, že ještě mohu bojovat s nejlepšími," uvedla konkrétně Sáblíková.

Více souvisejících

Rychlobruslení Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy