Sáblíková slaví zisk další cenné medaile! Na MS na trojce si dojela pro stříbro

Po čtvrtečním dni je medailová sbírka rychlobruslařky Martiny Sáblíkové zase o další cenný kov bohatší. Tentokrát o stříbro, pro které si na trati dlouhé 3000 metrů dojela v rámci letošního světového šampionátu v nizozemském Heerenveenu. Nestačila pouze na domácí hvězdu Antoinette de Jongovou, na kterou nakonec ztratila pouhou jednu desetinu sekundy.

Na trojce zaznamenala svěřenkyně kouče Petra Nováka ve čtvrtek v Heerenveenu výsledný čas 3:58,57 minuty a jedná se tak nejen o její nejlepší letošní výkon, ale i o své osobní maximum v hale Thialf. Tímto časem se tak Sáblíková vklínila na druhé místo mezi dvě Nizozemky, neboť třetí pak skončila další domácí závodnice Irene Schoutenová. Co se týče další české reprezentantky Nikoly Zdráhalové, tak ta zopakovala na této trati stejnou příčku jakou obsadila na loňském MS v Salt Lake City, tedy čtrnáctou.

Připomeňme, že v obou předešlých letošních závodech na třech kilometrech v rámci Světového poháru skončila Sáblíková na čtvrté pozici a i proto tak tentokrát nebyla v tomto závodě na MS v roli favoritky. Hned pět soupeřek se totiž letos, kdy jsou všechny rychlobruslařky kvůli koronavirové pandemii pouze a jen v nizozemském Heerenveenu, podařilo zajet lepší čas na této trati.

Nakonec se ale předvedla Sáblíková na vrcholnou akci sezóny v nejlepším světle. Češka se ukázala v předposlední rozjížďce, kde jí byla soupeřkou Ragne Wiklundová z Norska, objev letošní sezóny, a i když byla oproti Seveřance dlouho pomalejší, díky výtečnému závěru se jí ale i tak podařilo poprvé v Heerenveenu pokořit čas 3:59. Za De Jongovou, která jela v rozjížďce před ní, ale o desetinu sekundy zaostala.

O tom, že nakonec Sáblíková po tomto závodě medaili získá, rozhodla až závěrečná rozjížďka, kde se spolu střetly Ruska Natalija Voroninová a Irene Schoutenová z Nizozemska, obě nejrychejší rychlobruslařky dosavadní letošní sezóny. Jenže ani jedné z nich se dostat jak před De Jongovou, tak i před Sáblíkovou dostat nepodařilo .Schoutenové se alespoń jako třetí závodnici podařilo dostat se pod čtyři minuty a mohla se tak radovat z bronzu. Na druhou Sáblíkovou ztratila více než sekundu.

Pro Martinu Sábíkovou se tak tedy jedná o již jedenáctou medaili, kterou získala na této trati v rámci světových šampionátů, konrétně se celkově jená o šest zlatých a pět stříbrných kovů.

Další závod v rámci rychlobruslařského MS je na programu v neděli, kdy se závodnice představí na pětikilometrové trati.

MS v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Heerenveenu (11.2.2021):

Ženy - 3000 m:

1. De Jongová (Niz.) 3:58,472. Sáblíková (ČR) 3:58,573. Schoutenová (Niz.) 3:59,75

...

14. Zdráhalová (ČR) 4:09,13

Související

Martina Sáblíková

Nemoci navzdory. Sáblíková vyhrála v Japonsku na 1500 metrů, na trojce byla pátá

Bylo otázkou, jak nakonec rychlobruslařka Martina Sáblíková vstoupí nové sezóny 2023/24, když krátce před závody v japonském Obihiru onemocněla a brala antibiotika. Nakonec odpověděla tím nejlepším možným způsobem. Nejprve v sobotu zvítězila v divizi B v závodě na 1500 metrů, aby pak na to navázala v neděli pátým místem v závodě na 3000 metrů.
Martina Sáblíková

Brusle na hřebík ještě nevěší. Rychlobruslařka Sáblíková pokračuje dál v kariéře

Trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková ve čtvrtek oznámila své rozhodnutí, že bude nadále pokračovat ve své kariéře a že tak tedy nehodlá ještě končit. Podle svých slov má stále takovou výkonnost, která ji uschopňuje nadále bojovat s těmi nejlepšími. "Zjistila jsem, že moje výkonnost je taková, že ještě mohu bojovat s nejlepšími," uvedla konkrétně Sáblíková.

Více souvisejících

Rychlobruslení Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 32 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy