Skeletonistka Fernstädtová míří do Pekingu. I přes zjištění, že trpí cukrovkou

Jen krátce před odletem na Zimní olympijské hry do Pekingu dostala česká reprezentantka ve skeletonu Anna Fernstädtová. Diagnóza vzešlá z vyšetření po závodech ve švýcarském Svatém Mořici jí totiž zjistila cukrovku, což tak vysvětlilo, proč bylo Fernstädtové právě ve Svatém Mořici špatně. Ani to však pětadvacetileté závodnici nikterak nebrání tomu, aby odcestovala spolu s ostatními olympioniky do Pekingu.

Fernstädtová se ve Švýcarsku potýkala s únavou, její tělo nedělalo to, co by sama chtěla a k tomu všemu navíc je o tři kila hubenější. Ani ona sama netušila, že trpí cukrovkou. "Když jsme si analyzovali různé tréninkové ukazatele, tak bylo vidět částečné zhoršení. Proto jsme se rozhodli, že půjdu pro jistotu na krev, abychom případně mohli upravit další trénink před olympiádou. Rozbor krve ukázal, že mám cukrovku. Nebudu lhát, tohle jsem vůbec nečekala," nechala se slyšet česká skeletonistka, která ještě donedávna hájila německé barvy.

Právě cukrovka však mohla významně promluvit do výkonů z poslední doby, které nebyly rozhodně takové, jaké by si představovala. "Zpětně to do sebe docela zapadá. Tělo nefungovalo tak, jak by v ideálním případě mělo. Nechci říct, že to mělo vliv úplně na všechno, ale pravděpodobně na hodně věcí ano," pokračovala Fernstädtová, která si tak dala za úkol naučit se s touto nemocí žít. "Ještě jsem neměla čas se s tím opravdu srovnat. Neovlivní to jenom sport, ale můj život. Budu se muset hlídat, kontrolovat si hladinu cukru v krvi, píchat si inzulin. Nějak to ale zvládnu," věří.

Poté, co byla nemoc u Fernstädtové zjištěna, musela strávit čtyři dnby v nemocnici a tak až v sobotu se zase vrátila do tréninkového procesu. "Měla jsem dva tréninky v Šumperku, byla jsem na trenažéru v Königssee, dala si i pár tréninkových jízd na dráze v Innsbrucku, abychom věděli, jak se teď moje tělo chová a jak zareaguje. Příprava to nebyla ideální, ale v rámci možností a okolností jsem udělala a stále dělám maximum. Stabilizovali jsme hladinu cukru v krvi, takže už se cítím v tréninku fyzicky o dost lépe," přiblížila své pocity z posledních dní.

Cukrovku má Fernstädtová v rodině. Stejnou nemocí totiž trpí i její otec, jenž je bývalým vrcholným gymnastou. Proto tak ví, co všechno obnáší léčba této nemoci. "Dá se s tím žít docela normálně, když se všechno dobře naučím. Vím, co mě čeká a vím, jaká je to práce. Znám i další sportovce s cukrovkou, takže to jde," prozradila Fernstädtová. Ta musela ihned se svým týmem požádat antidopingový úřad o výjimku na inzulin a na možnost si ho injekcemi píchat i v dějišti Her. "Přibyla mi jedna velká starost navíc," ví česká reprezentantka.

Fernstädtová, která coby ještě Němka na poslední zimní olympiádě v Pchjongčchangu skončila šestá, byla dlouhodobě pasována do role medailové naděje, nyní se vše ale zásadně přehodnotilo. "Umím si představit i lepší zprávy, než že vám tři týdny před olympiádou, na kterou se připravujete čtyři roky, řeknou, že máte cukrovku. Od chvíle, co jsem se to dozvěděla, jsem snad ještě neměla jednu klidnou minutu. Ale musím to brát tak, jak to je. Určitě do Pekingu nejedu odevzdaná a jen se zúčastnit. Ale pravda je, že tohle všechno zabere hodně času a trochu to ubírá síly. Uvidíme, jak budu reagovat, když se k tomu přidají i nervy. Trénink byl tímhle docela narušený, takže konkrétní cíle si teď nedávám," dodala.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 sport olympiáda

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy